Azért használunk cookie-kat, hogy eredményesebbé, gördülékenyebbé és kellemesebbé tegyük felhasználóink számára a webhely használatát. Az általunk használt cookie-kkal és a letiltásukkal kapcsolatos tudnivalókért kattintson ide.
ribbon-background
ribbon-background
Termékek

Ár

Ft
-
Ft

Elérhetőség

Márka

Másolópapírok
Színes másolópapírok
Prémium minőségű A papírok
Standard minőségű B és C papírok
Speciális papírok 90g-tól
Újrahasznosított papírok
Nyomtatványok
Etikettek
Kockatömbök és öntapadós jegyzettömbök
Füzetek
Speciális papírok
Borítékok és tasakok
Beírók, mutatók, önátírók
Öntapadó nyilak és címkék
Gyűrűskönyv betétek, jegyzettömbök
Pénztárgép- és árazószalagok
Írólapok, rajzlapok, vázlatfüzetek
Naptárak és kiegészítők
/ 1 oldal
/ 1 oldal

Papír „kisokos”: másolópapír, színes fénymásolópapír, színes papír és társaik

Egy irodában elengedhetetlen, hogy legyen a fiókban vagy a szekrény mélyén mindenféle papír a különböző célokra: másolópapír és színes fénymásolópapír másoláshoz, nyomtatáshoz fehér és színes nyomtatópapír stb. Ha igazán jó minőségű anyagokat szeretnénk kiadni a kezünkből, fontos, hogy minden esetben a megfelelő papírtípust használjuk. Legtöbbször a termékek nevében is benne van, melyik fajta papír milyen célra ideális, de készítettünk egy kis áttekintést, hogy megkönnyítsük az eligazodást a sokféle papír között.

Másolópapír, színes másolópapír, színes fénymásolópapír

Mint a nevük is mutatja, ezeket a típusokat fénymásolásra és nyomtatásra ajánlják – emiatt kaphatók a boltok polcain nyomtatópapír, illetve színes nyomtatópapír néven is. Amit érdemes szem előtt tartani a vásárlás során, és ami alapvetően meghatározza nemcsak az esztétikumot, hanem az adott anyagunk olvashatóságát is, az a papír fényessége. Az olcsó termékek esetében a fényességi érték meglehetősen alacsony, ami azzal jár együtt, hogy kisebb lesz a kontraszt a papír és a tinta között. Vagyis a fehér papír inkább törtfehérnek, a fekete tinta inkább sötétszürkének fog hatni, nem lesz igán sötét és mély. Egytől százig terjedő skálán mérjük a fényességet: a 80-as jelenti a piacon kapható legkevésbé fényes papírt, míg a 100-as jelzésű társa a legfényesebb. Azonban ezt a skálát sajnos nem minden gyártó alkalmazza, ami nehézkessé teszi két különböző cég termékeinek az összehasonlítását. Fontos a papírnak ezt a tulajdonságát figyelembe venni vásárláskor, hogy tényleg olyan minőségű termékkel tudjunk dolgozni, amelyet aztán nyugodt szívvel adunk ki a kezünkből.

A másik fontos tulajdonság az áttetszőség, amely azt jelzi, hogy a fény hány százaléka jut át a papíron.  Azért fontos erre is figyelni, mert némely rosszabb minőségű papír esetében olyan nagy lehet az áteresztés, hogy az egyik oldalra nyomtatott anyag a másik oldalon is látható, ami lehetetlenné teszi a kétoldalas nyomtatást, ami pedig nemcsak gazdaságos megoldás lehet, de általa csökkenthetjük a papírfogyasztásunkat is, óvva ezzel a környezetet.

A papír súlya azt mutatja, milyen vastag és nehéz a papír. Általánosságban minél vastagabb a papír, annál drágább, ezért az ilyen típust előszeretettel alkalmazzák olyan dokumentumok esetében, amikor annak fontosságát, különlegességét ezáltal is mutatni kívánják.

A színes fénymásoló papírt használhatjuk színkódolásra, illetve olyan esetekben is, amikor kiemelten fontos az elkészült dokumentum külső megjelenése. A színes papír amellett, hogy mutatós lehet, figyelemfelkeltő hatással bír, s az is nagy előnye, hogy amennyiben nem rikító színű papírra nyomtatunk, kevésbé fárasztja a szemet egy szolid színes háttér, mint a vakító hófehér.

Színes papír csomag, színes lapok, színes A4 papír

Az előbbiekben inkább az irodában használatos papírtípusokat vettük sorra, de érdemes néhány szót szólni az iskolában, illetve a kreatív célokra használandó papírtípusokról is. A színes lapok általában az iskolai bevásárlólistán is megtalálhatók, előszeretettel használják őket a különféle kreativitást fejlesztő tantárgyakon, mint például technika- és rajzórákon. Legismertebb felhasználási módjuk az origami, vagyis a hajtogatás, de számos más módon is felhasználhatók, ennek csak a képzeletünk szab határt. Ha van otthon bármilyen színes papírunk, még kreativitásra sincs igazán szükség, ha alkotni szeretnénk, hiszen az internet telis-tele van mindenféle „DIY” vagyis „csináld magad” ötletekkel, s pillanatok alatt egy tucat tippet találhatunk a témában leírásokkal, esetleg videókkal. Ezeknél a papírtermékeknél is érdemes figyelembe venni a fent leírt tulajdonságokat, ám itt főképp a méret és a vastagság lehet érdekes.