Azért használunk cookie-kat, hogy eredményesebbé, gördülékenyebbé és kellemesebbé tegyük felhasználóink számára a webhely használatát. Az általunk használt cookie-kkal és a letiltásukkal kapcsolatos tudnivalókért kattintson ide.
ribbon-background
ribbon-background
Termékek

Ár

Ft
-
Ft

Elérhetőség

Márka

Táblák
Asztali és fali bemutatótáblák, névkitűzők

Prezentáció és tervezés

(157 termék)

A prezentáció a mai nyelvhasználatban szóbeli vagy írásbeli előadást jelent, melynek célja bizonyos ismeretek, információk átadása a hallgatóság részére. Sok mindent lehet prezentálni: beszélhetünk üzleti, szakmai, termék-, vagy tenderprezentációról, de jelentheti a szó előadások, oktatások kísérőanyagát is.

/ 5 oldal
ICO fehértábla-törlő
Raktáron
999 Ft

/ 5 oldal

A prezentáció hagyományos eszközei

Ha azt halljuk, hogy prezentáció, szinte mindenkinek egy PowerPoint diasor jut eszébe. Emellett azonban a mai napig is használatban vannak a hagyományos prezentációs táblák. Számos típusuk létezik, ilyenek többek között a krétás táblák, a flipchart táblák, a fehér táblák és a parafatáblák. A számítógéppel készült előadásokat nyilván sokkal profibban és látványosabban el lehet készíteni, de azért ezeknek a kissé régimódinak tűnő eszközöknek is megvan a létjogosultságuk.

Először is nincs szükség elektronikára: nem kell azon aggódnunk, hogy kiég-e az izzó, nem felejtettük-e el a jelszót, van-e hosszabbítónk. A flipchartok használata támogatja a spontaneitást, hiszen bármikor felírhatjuk a hirtelen jött ötleteket, vagy rajzolhatunk is, ha úgy ítéljük meg, hogy az jobban segíti a megértést. Többféle színű marker toll használatával igazán kreatív előadást tarthatunk. Az előadó itt nem passzívan ismerteti az anyagot, hanem közben is folyamatosan alakítja. De a legnagyobb előnyük ezeknek az eszközöknek az, hogy interaktívak: nemcsak a saját gondolatainkat és eredményeinket tüntethetjük fel rajtuk, hanem azonnal tudjuk rögzíteni a közönség ötleteit, visszajelzéseit is. Megfigyelések szerint a hallgatóságot is inspirálja a közös tevékenység, aktívabbak lesznek, több kérdést tesznek fel. A hagyományos prezentációs táblák tehát a legjobb eszközök arra, hogy bevonjuk a hallgatóságot az előadás menetébe. Képzeljük el például azt a helyzetet, amikor felteszünk egy kérdést, és az előadás lelkes ötletelésbe vagy közös elemzésbe torkollik. A közönség kincset érő hozzászólásait máris rögzíthetjük, és összevethetjük az eredményt az eredeti koncepcióval.

Flipchart táblák

A flipchart (magyar fordításban papírfunkciós) tábla egy állványon elhelyezhető tábla. Az elnevezés a flip (fordít) és a chart (táblázat) angol szavak összetételére utal, amely pontosan érzékelteti a tábla használatát. A felső részére ugyanis könnyedén rögzíthetők a hozzá tartozó papírok, amelyekre előre felkerülhetnek a prezentáció főbb pontjai, előadás közben pedig egyszerűen csak lapozni kell őket. Ilyen módon nem vesz el időt a táblára írás és a szöveg letörlése, egy pillanatra sem szakad meg az előadó és a közönség közötti kapcsolat. Ha több helyen is szükségünk lehet a flipchart táblára, érdemes hordozható változatot választani.

Vizuál táblák

Sokunk iskolás éveit még a hagyományos zöld, később fekete színű, krétával írható táblák kísérték végig. Porzott, csikorgott a kezünk alatt a kréta, a hetes a szünetben szaladt kimosni a szivacsot, hogy a következő órára tiszta legyen a tábla, mert piszkos szivaccsal csak elmaszatoltuk rajta az írást, aztán hosszú percekig vártuk, hogy megszáradjon a nedves felület. Manapság már a jobban felszerelt iskolákban mindenhol fehértáblát találunk, aminek a használata sokkal tisztább és egyszerűbb.

A fehértábla egy falra szerelhető prezentációs eszköz, ami lehet alapszintű modell, de lehet multifunkciós, mágnesezhető, kiegészítőkkel felszerelt, tartós felületű tábla is. Biztosan rájöttünk, hogy a név a színére utal: ilyen módon különböztetjük meg a fekete vagy zöld színű, hagyományos krétás tábláktól. A jó minőségű modellek acélból készülnek, arra égetnek rá 800°C-on egy zománcréteget. Ez a tükörsima, erős felület ellenáll a fizikai hatásoknak és kényelmes használatot biztosít. A fehértáblák felülete szárazon törölhető, és speciális filctollal lehet rájuk írni, mágneses változatuk pedig még sokoldalúbb prezentációs lehetőségeket biztosít.

Nemcsak az iskolákban, de a tárgyalótermekben is jó szolgálatot tesz egy tervezőtábla. Sok cég hordozható fehértáblákat is beszerez, hiszen előfordulhat, hogy egy tárgyalás miatt hirtelen át kell alakítani a termet; ilyenkor jól jön, ha a táblánk könnyen mozdítható. Léteznek állvánnyal rendelkező, állítható magasságú fehértáblák, sőt forgatható modellek is, amiknek az irányát akár az előadás alatt is változtatni tudjuk.

A jelenlegi járványhelyzetben a fél világ otthonról dolgozik, ennek következtében pedig mindenki kénytelen volt dolgozószobát vagy dolgozósarkot kialakítani a lakásban. Az értekezletek, konferenciák is az online térben zajlanak: ilyenkor szükségünk van egy írható felületre, amelyen szemléltetni tudjuk a gondolatmenetünket. Ízlésünk szerint válogathatunk a falra szerelhető, öntapadós, állványos, vagy akár hűtőre erősíthető mágnestáblák között. A gyártók a gyerekekről sem feledkeztek meg, már a kisiskolások is gyakorolhatják a szemléltetést a nekik szánt fehértáblákon.

Összehasonlítva a fehértáblát a flipcharttal azt mondhatjuk, hogy annál kevésbé tartós eredményt ad – hiszen az előadás alatt született kiegészítéseket le kell másolnunk valahová, ha meg szeretnénk őket őrizni –, viszont ugyanúgy támogatja a spontán és interaktív előadásokat, és a papírt használó eszközöknél sokkal környezetkímélőbb verzió.

Asztali és fali bemutatótáblák, laptartók, katalógustartók

Ezeket a táblákat olyan helyekre tervezték, ahol több dokumentumot – például árlistákat, műszaki adatlapokat, katalógusoldalakat, színmintákat – kell kis helyen láthatóvá tenni. Jellemzően értékesítési pultokon, bemutatótermekben, raktárakban használják őket. Tükröződésmentes felülettel, tartós kerettel készülnek, hogy kényelmes legyen a használatuk, és a gyakori lapozás során is megtartsák eredeti formájukat. Az asztali bemutatótábla-tartók állványába műanyag forgórész segítségével pattinthatók a táblák, a falra szerelhető tartók pedig nyitott állapotban, az olvasáshoz ideális dőlésszögben tartják őket. Ezekben általában 5-10 tábla helyezhető el. Ha csak egy-egy bemutatótáblát használunk, nem szükséges őket tartóba tenni, hanem érdemes olyan verziót venni, aminek a kerete mágnessel rögzíthető, ezért vízszintesen és függőlegesen is felhelyezhető a falra. A plexiből készült laptartó olyan esetekre szolgál, amikor csak egyetlen oldalt szeretnénk elhelyezni látható helyen, ilyen például a kávézókban az asztal közepén álló itallap. Némileg különböznek az előzőektől a katalógustartók. Míg azok helyben olvasandó dokumentumokat tárolnak, és védik a papír felületét a kopástól és szennyeződésektől, a katalógustartókba elvihető papírok kerülnek: prospektusok, nyomtatványok, tájékoztató füzetkék, ingyenes kiadványok. Ezeknek is van asztali, illetve falra szerelhető verziójuk, változatos szín- és formavilágot képviselnek, és állvány formájában is elérhetőek.

Névkitűzők

Ha egy kis cégnél dolgozók ülnek össze értekezletre, jó eséllyel mindenki tudja a többiek nevét, de mi a helyzet a nagyobb cégeknél, vagy az egymás számára vadidegen résztvevők esetén? Kevesebb kínos helyzetet tudunk elképzelni, mint amikor az előadó fel szeretne szólítani valakit, de nem tudja a nevét. Lehet ujjal mutogatni felé, vagy lendületesen integetni, esetleg gyorsan végiggondolni, hogyan lehetne nem sértő módon, de egyértelműen megnevezni az illetőt (kerülve a „teltkarcsú hölgy ott a jobb sarokban”-típusú felszólításokat), de egyik változat sem az igazi.

Erre szolgálnak az egyszerű, mégis professzionális megoldást nyújtó névkitűzők. Némelyiket biztostűvel, másikat csipesszel lehet a ruhához rögzíteni, de léteznek a kettő kombinációjával, vagy mágnessel, sőt karabinerrel ellátott darabok is. Akad olyan is, amelyikre kulcskarikát applikáltak, mások pedig egyúttal látogatói meghívóként is szolgálnak.


Ötletek a sikeres prezentációhoz

Hogyan tartsunk lebilincselő előadást? Mit tegyünk, hogy a közönség ott maradjon velünk a teremben, és ne aludjon el? Ne tényeket, száraz adatokat adjunk elő, hanem meséljünk nekik történetet. A mesélés felkelti és fenntartja a figyelmet, már az őskorban a kommunikáció egyik fontos eszköze volt, és ez ma sincs másképpen. Ha diasor segíti az előadást, vigyázzunk, hogy ne felolvasás legyen belőle! Ez ugyanis a legjobb út ahhoz, hogy a közönség a tegnap látott filmen, vagy a közelgő ebéden kezdjen gondolkodni. Tegyünk fel kérdéseket, hogy megszakítsuk a kijelentő mondatok monotóniáját, felrázzuk a hallgatóságot, és az előadás aktív részévé tegyük őket. Szervezzük a mondandónkat a hármas szám közé: ennek a számnak mágikus ereje van, emlékezzünk csak vissza gyerekkorunk meséire. A felnőtteknél is varázslatként működik, segít megjegyezni az felhangzott információkat. Csempésszünk humort az előadásunkba, ez segít megtörni a jeget, és jókedvre hangolja a közönséget. Még a komoly témáknak is jól áll egy kis könnyedség. Használjuk a PowerPoint vizuális lehetőségeit, vagy rajzoljunk bátran a táblára: az ábrák segítenek életre kelteni az előadást. Tegyük az adott hallgatóság számára személyessé a példáinkat, hiszen mindenkit jobban érdekelnek az olyan sztorik, ami akár vele is megtörténhetne. Nem szokványos, de ütős megoldás lehet a megfelelő háttérzene használata is. Ne féljünk bevetni, hiszen minél több érzékszervükön keresztül szólítjuk meg a hallgatóinkat, annál valószínűbb, hogy átmegy a mondanivalónk.