Termékek

Ár

Ft
-
Ft

Elérhetőség

Márka

Konyhai kisgép
Konyhafelszerelés
Padlóápolás
Kávézás
Ruhaápolás
Mosógép és szárítógép
Beépíthető készülék
Szabadonálló készülék
/ 4 oldal
/ 4 oldal

Gőzölős vasaló, gőzállomás, ruhagőzölő – az igényes megjelenés titka

A harmonikus megjelenés tisztálkodási rutinunk mellett azon is múlik, hogy hogyan öltözködünk, s mennyi időt és energiát fordítunk a ruhaápolás feladataira. Lehet valaki tiszta, viselhet bármilyen márkás ruhát, ha az gyűrötten lóg rajta, nem fog a környezete számára igényesnek tűnni, s jó benyomását kelteni. Ezért jó befektetés egy minőségi vasaló, gőzölős vasaló vagy ruhagőzölő, esetleg gőzállomás beszerzése.

Vasalókat már a 15. században használtak. Az első darabok egy fémlemezből és egy fogantyúból álltak, és használat előtt sütőlemezen kellett melegíteni őket. Azóta a vasalók óriási fejlődésen mentek keresztül, és a mai eszközök már elektromos árammal működnek, s az állandó hőmérsékletüknek köszönhetően könnyűszerrel megszabadíthatják ruháinkat vagy ágyneműinket a gyűrődésektől. A vasalók legtöbbször nemcsak a meleggel, hanem nedvességgel is dolgoznak. Az úgynevezett gőzvasalók finoman benedvesítik a ruháinkat gőzzel, ami megkönnyíti a simítást.

Milyen vasalót vásároljunk?

Mielőtt vasalót választanánk, fontoljuk meg, hogy milyen gyakran tervezzük használni – nem mindegy ugyanis, hogy alkalmanként vasalunk ki egy-egy inget, vagy rendszeresen kell „elbánnunk” egy-egy hatalmas adag vasalni való ruhával. Azok számára, akik ritkábban vasalnak, általában egy hagyományos („száraz”) vasaló is megfelelő választás lehet. Akinél viszont rendszeresen sok gyűrött ruha termelődik, s gyakrabban kell vasalót ragadnia, az fontolóra veheti a gőzölős eszköz beszerzését, mivel ezzel általában jobb eredményeket lehet elérni, és a munka kevesebb időt vesz igénybe. Ezen felül érdemes figyelembe venni a következő szempontokat vasaló vásárlásakor:

  1. Ügyeljünk a vasaló teljesítményére és funkcióinak tartományára! Mindig mérlegelni kell, hogy valóban szükség van-e a beállítási lehetőségekre, mert ha nincs, akkor elegendő lehet egy olcsóbb, szabványos funkciójú eszköz.
  2. Fontos a víztartály mérete a gőzölős vasalóknál – egy nagy víztartály biztosítja, hogy munka közben ne kelljen újratölteni a vizet.
  3. A talpnak könnyen tisztíthatónak, karcállónak és ellenállás nélkül csúsztathatónak kell lennie a ruházaton. Általános szabály, hogy a talp alumíniumból, rozsdamentes acélból vagy kerámiából készül.

Gőzölős vasaló – ha sok a gyűrött ruha

Mint írtuk, a gőzölős vasaló „titka” abban rejlik, hogy megnedvesíti a vasalandó ruhadarabot, amelyen ezáltal könnyebb lesz a gyűrődéseket eltüntetni. Azokban a háztartásokban jön jól egy ilyen készülék, ahol rendszeresen és/vagy sokat vasalnak, mivel a gőzölős vasalóval időt spórolhatnak meg. Ezenkívül az eszközök megbízhatóan simítják az összes textíliát: ez azt jelenti, hogy még az érzékeny szövetek is kisimulnak anélkül, hogy anyaguk károsodna.

Gőzállomás – megoldás a „problémás” anyagok esetében

A gőzállomás belsejében a gőzt egy bojler állítja elő, amely a víztartályhoz van kapcsolva. A gőzállomás akár több rétegen keresztül is át tudja nyomni a gőzt, ezért nagyobb méretű lakástextilek: ágyneműk, lepedők, függönyök vasalására kiválóan alkalmasak, de ugyanígy bevethetők a vastagabb, erősebb anyagú ruhadaraboknál, mint például a farmerből készült darabok esetében. A gőzvasalónál alacsonyabb hőmérsékletet használnak ezek az eszközök, ennek következtében a kivasalt anyag nem fényesedik ki, tapintása pedig puha lesz.

Ruhagőzölő – simaság vasalódeszka nélkül

Ideális készülékek felakasztott ruháink, esetleg függönyeink felfrissítéséhez, ránctalanításához. Kézi és teleszkópos állvánnyal rendelkező változatban is elérhetők. A nehezen hozzáférhető területeken is jól teljesítenek, így például a mandzsettáknál és galléroknál is eredménnyel használhatók, de alkalmazhatjuk őket a szekrényben felakasztott ruháink ápolására, esetleg a kanapén lévő gyűrődés kisimítására. Egy kisebb, kompakt méretű darabot utazásra is magunkkal vihetünk.

A vasalás nem a legkedveltebb házimunkák közé tartozó tevékenység, pedig azon túl, hogy ruháinkat esztétikusabbá tehetjük, egyúttal fertőtlenítünk is vele – a magas hőmérséklet ugyanis elpusztítja a fertőzéseket előidéző kórokozókat. Az pedig csak a ráadás, hogy a mosás során merevvé vált szöveteket lágyítani is tudjuk a forró gőz segítségével. Érdemes tehát nem ellenségként, hanem barátként tekinteni a ruhaápolás eszközeire, s igényeink felmérése után beszerezni a számunkra legideálisabb készüléket.