Kezdőlap
Kosár tartalma
Üres kosár
Bruttó összesen:
 {{model.WebDevizaNem}}
Kosár megtekintése
Kezdőoldal / Hálózat, szerver, storage, UPS / Hálózati eszköz és kiegészítői / Switch

Switch

{{totalCount}} találat
találat/oldal
Rendezés:
Nincs találat.
{{ComputedLoadMoreText}}
{{totalCount}} termékből {{dataLength}} darabot már láttál

Irodatechnikai és hálózati eszközök az irodában

Egy iroda optimális működésében az olyan praktikus és látszólag lényegtelen dolgok, mint az irodaszerek, irodatechnikai és hálózati eszközök igen jelentős szerepet játszanak.

A koronavírus járvány miatt sok cég mellőzi a személyes jelenlétet az irodákban, és ahol lehet, a dolgozók távmunkában, otthonról látják el feladataikat. Bár a home office-nak megvannak a hátrányai (izoláció, személyes kapcsolatok leépülése, munka és magánélet szétválasztásának nehézsége stb.), a sok előnye miatt valószínűleg valamilyen formában a pandémia elmúltával is velünk marad majd. Azonban vannak a munka világának olyan aspektusai, amelyek nehézkesen működnek az online térben. A vállalati kultúra átadása, a csapatkohézió kialakítása és fenntartása szinte lehetetlen valós, közös térben eltöltött érdemi idő nélkül. A koncentrált munka, főleg a csapatmunka sem mindig megvalósítható otthoni környezetben. Így az irodára, mint munkahelyre mindig szükség lesz - ez a legtöbb cég esetében megkérdőjelezhetetlen.

Azonban távolról sem mindegy, hogy milyen az az iroda, ahol naponta 6-8-10 órát töltünk.

Sok kutatás készült a témában, amelyben felmérték, milyen elvárásaik vannak az irodai dolgozóknak a munkakörnyezetükkel szemben.

Az egyik legfontosabb tanulság az volt, hogy a magánszféra a munkahelyeken is nagyon fontos, épp ezért az open office népszerűtlen a munkavállalók körében. Megfelelő keretek között ez a fajta iroda mégis működőképes lehet. 10-12 kolléga például még jól megférhet egy légtérben, főleg, ha a munkájuk jellege miatt is fontos a napi, személyes kapcsolattartás.

A saját tér nagyon fontos, a munkahelyeken is. A válaszadók túlnyomó többsége szerint a legfontosabb, hogy legyen saját asztala, munkaállomása. Ez a privát terület, amelyet saját ízlésére formálhat, ahol megtalálja előző nap otthagyott eszközeit. A második kiemelt jelentőségű dolog függetlenül az iroda nagyságától, hogy legyenek olyan kisebb zugok, fülkék, ahonnan magánügyben telefonálhatnak. A dizájn szerepe korántsem olyan jelentős, mint azt sokan gondolják. A csend, a kényelem és az ergonómia, például egy gerinckímélő forgószék, megfelelő méretű és magasságú asztal, a dizájnt mind megelőzik.

De a nyugodt, elmélyült munkát támogató csendes, személyes terek mellett a közös, kreatív problémamegoldó munkához egészen más környezet, informális tér kell. Az otthonosabb, társalgó jellegű vagy épp kávéházakat idéző kötetlenebb munkakörnyezet hatékonyabbá teszi a csapatmunkát. Nagy kihívás rátalálni a két munkatér közötti ideális arányra. Nem jár tehát messze a - kutatásokkal alátámasztott – igazságtól az a közkeletű vélekedés, miszerint a munkahelyen a legfontosabb a kényelmes szék és a jó kávé.

Megvan a kényelmes szék, csendes, nyugodt munkaállomás, mégsem megy a munka? Hegyekben állnak a papírok, nem találsz egy tollat, ami fog és a nyomtató sem működik?

Hát igen! Ez gyakori probléma! Hiába a megfelelő környezet, ha az irodában nincs rend, és nem a megfelelő irodatechnikai eszközöket használjuk! Természetesen az irodai gépek (nyomtató, fénymásoló, telefon stb.) és hálózati eszközök (számítógépek, laptopok, router stb.) megbízható működése is alapfeltétel.

A rendrakás sokszor nem vonzó időtöltés egy munkahelyen, mert nem látványos, nem jár érte előléptetés, esetleg még meg is szólják azt a dolgozót, aki „munka helyett pakolászik”. Pedig a rend kialakítása és fenntartása a legfontosabb dolog a hatékony munkavégzés érdekében. Gondoljunk csak bele, ha valaki az irodáját, a környezetét nem tudja rendben tartani, hogyan lesz képes a rábízott feladatokkal megbirkózni, vagy egy egész csapat munkáját összehangolni, irányítani? Sokszor sajnos egyáltalán nem foglalkozunk azokkal a dolgokkal (mint például a tűzőgép, lyukasztó, irattároló, iratmegsemmisítő, nyomtató), amelyeket nap mint nap használunk az irodában. Pedig, ha jobban átgondolnánk munkamódszereinket, sokkal hatékonyabban tudnánk dolgozni és a megfelelő, jó minőségű, tartós irodaszerek, hálózati eszközök és irodatechnika használatával jelentős megtakarítást érhetnénk el a költségek terén is.

Minden munka felét a helyes munkamódszerek és a megfelelő irodatechnikai, hálózati eszközök ismerete és használata jelenti. Először pár praktikus munkamódszert és -eszközt ismertetnék, melyek a rend fenntartásában segítenek, utána rátérek napjaink korszerű internetes hálózati eszközeinek bemutatására.

Az irodai rend kialakításának és fenntartásának első lépése a kezeink között megforduló iratokat kontroll alatt tartása.

Jó módszer, ha három különböző kategóriába gyűjtjük az irodában keringő papírokat. Például válasszunk három mappát és – az egységes megjelenés érdekében - egy címkézőgép segítségével – lássuk el őket a következő feliratokkal: bejövő, kimenő, lefűzendő. A bejövő mappában legyenek a még át nem nézett iratok. A kimenő mappa azoknak a papíroknak legyen fenntartva, amelyek arra várnak, hogy eljussanak a címzetthez. A lefűzendő irattartó azoknak a papíroknak van fenntartva, amelyek rövid időn belüli lefűzésre várnak.Az archiválásra, lefűzésre több módszer is létezik. A nagyon fontos dolgokat laminálással biztosan megvédhetjük a szennyeződéstől, az egy ügyhöz tartozó összes anyagot pl. spirálkötéssel vagy karos mappa használatával egy dokumentumba rendezhetjük. A kevésbé terjedelmes, vagy még nem teljesen lezárt anyagok kezelésére jó módszer az iratsínek használata, hiszen egy mozdulattal eltávolíthatjuk a sínt, és az újabb papírokat könnyedén a többihez csoportosíthatjuk.

Nagyon fontos a keletkező hulladék kezelése. A legjobb, ha az irodádban, közvetlenül az asztal mellett van egy iratmegsemmisítő, amellyel azonnal ledarálhatjuk a szükségtelen papírokat. Ha nincs ilyen irodatechnikai eszköz, akkor nevezzünk ki egy fíx, félreeső helyet a felesleges papíroknak, és napi, heti rendszerességgel szabaduljunk meg tőlük. A környezettudatos olvasók felapríthatják jegyzetpapírnak, vagy az óvodák is szívesen szokták fogadni az egyik oldalukon üres papírokat a gyerekeknek rajzolgatáshoz.

A folyamatban levő projektekkel kapcsolatos mappákat tartsuk közel az íróasztalunkhoz. Kizárólag azokat a papírokat őrizzük meg, amelyekre valóban szükség van.

A munkahelyeken általában kétszer annyi rögzített technológia, hálózati eszköz (PC, nyomtató, vonalas telefon, router stb.) van, mint mobil technológia (mobiltelefon, tablet, laptop) és ez nem véletlen, hiszen ezek az eszközök folyamatos irodai munkavégzésre lettek tervezve, használatuk ergonomikus, kényelmes.

Sokan épp ezért preferálják az irodai munkavégzést a home office-szal szemben. Valljuk be, a kis kijelzős laptopokat nem folyamatos irodai munkára, hanem hordozhatóságra, szórakozásra (filmnézésre, interneten szörfölésre, játékra) tervezték. Nyolc órás, asztalra helyezett laptopon végzett munka (= görnyedés) után garantált a nyakmerevség és fejfájás. Egy csatlakoztatott monitor segít valamennyit a helyzeten, de az így létrejött munkaállomás még mindig messze nem ér fel egy asztali PC-vel. Legyen bármilyen kicsi is egy vállalkozás, álljon akár csak egy irodából, ha már egynél több számítógép dolgozik benne, érdemes azokat minél hatékonyabban összekötni, hálózatba rendezni. A gyorsaság mellett a biztonságra is fektessünk hangsúlyt, és gondoljuk át, hogy másra is lehet használni a hálózatot, mint gépek kommunikációjára.

A nyomtatók, hálózati eszközök telepítése és működtetése már egy kisebb irodában is szakembert, de legalábbis IT-területen jártas kolléga közreműködését és folyamatos munkáját igényli. Hiszen a legmodernebb irodatechnika, internetes technológia is csak akkor ér valamit, ha megbízhatóan működik.

Minden iroda alapfelszerelése a nyomtató, amely lehetővé teszi mindenféle dokumentum gyors, egyszerű kinyomtatását. A modern készülékek kábellel vagy kábel nélküli technológiával is könnyedén csatlakoztathatók asztali gépekhez, tabletekhez, okostelefonokhoz.

A nyomtatók típusairól, hogy melyek milyen fajta dokumentumok nyomtatására a legalkalmasabbak az alábbiakban olvasható egy kis összefoglaló.

A lézernyomtató főleg a fantasztikus nyomtatási sebességével tűnik ki a nyomtatók sorából, ugyanis egyidejűleg nyomtatja ki az egész oldalt. Eredetileg fekete-fehér nyomtatásra szánták a technológiát, de manapság bőven találunk színes nyomat készítésére alkalmas típust is. A készülék viszonylak drágább, ahogy a festékpatronja, a toner sem olcsó. Azonban vannak nagyobb kapacitású tonerek is, melyekkel viszonylag sokat, akár 3-5000 oldalt is nyomtathatunk, így összességében behozza az olcsóbb készülékeket.

A tintasugaras nyomtatók olcsók, és a festékpatronjuk könnyen cserélhető, illetve újratölthető. A tintát nagyon apró cseppekben viszik fel a papírra, ezért nagy felbontású és szép képeket lehet velük készíteni. Nagyfokú pontossága miatt fotónyomtatásra különösen alkalmas. A mai otthonokban megtalálható nyomtatók többsége tintasugaras elvű. Színes és fekete-fehér nyomatok készítésére egyaránt képesek.

A multifunkciós nyomtatók nemcsak nyomtatásra, hanem fénymásolásra, szkennelésre, egyes típusok faxolásra is alkalmasak. Sokoldalúságuk miatt ez a típus igen elterjedt az irodai használatban.

A nyomtatók, hálózati eszközök telepítése és működtetése már egy kisebb irodában is rendszergazda, de legalábbis IT-területen jártas kolléga folyamatos jelenlétét igényli. Hiszen hiába a legmodernebb irodatechnika, hálózati technika, ha nincs, aki rendszerbe kösse a gépeket, telepítse az irodai alkalmazásokat, összekösse a számítógépeket a nyomtatókkal stb.

De mi is az a hálózati technika? A hálózati technika kifejezés egy óriási terület összefoglaló neve. A számítógép-hálózat olyan összetett rendszer, amely lehetővé teszi számítógépek egymás közötti adatátvitelét. A számítógép-hálózat lehet kábelek által megvalósuló, fix vagy ideiglenes (mint például a modemen, routeren keresztüli kapcsolat).

A router vagy más néven útválasztó a hálózati technika legismertebb eleme. Általában az internethez való csatlakozásra használjuk, az otthoni internetes hálózat központja. Feladata, hogy a különböző számítógépek között megossza az internetkapcsolatot. Lehetővé teszi, hogy egy előfizetéssel akár több számítógépen, mobiltelefonon, tableten is használjuk az internetet, de saját, otthoni hálózatot is építhetünk a segítségével. Más dolgokat is beállíthatunk rajta, például, hogy a rácsatlakoztatott eszközök érzékeljék egymást, ezáltal képeket, zenéket vagy bármilyen más fájlt tudunk mozgatni két vagy több számítógép, laptop között. A WLAN (vezeték nélküli) routerek képesek leginkább a maximális sávszélességű jelek továbbítására. Router vásárlásakor járjunk el körültekintően, bizonyosodjunk meg róla, hogy minden, a router működéséhez szükséges csatlakozással rendelkezünk. A mobiltelefon-használóknak előnyös lehet az LTE technológiával működő router, mert ez a mobil internetet használja és nem szükséges hozzá hagyományos internet csatlakozás. Fontos tudni, hogy minden routernek van egy felső sávszélesség határa. Ez jelenti a sebessége maximumát. Hiába fizetünk elő tehát a leggyorsabb internetre, ha az otthoni modem vagy router alacsonyabb sávszélesség plafonnal bír, akkor nem fogjuk tudni azt kihasználni. Erre mindenképpen tanácsos odafigyelni.

Bármennyire is törekszünk a papír mentességre, az irodák egyik elmaradhatatlan eszköze a nyomtató. Praktikus és hely- és költségtakarékos megoldás a hálózati nyomtató alkalmazása. A multifunkciós nyomtatók szkenelni és fénymásolni is tudnak. Egy jól felépített hálózat nem feltétlenül igényel főállású kollégát sem, akire állandóan szükség van, hogy működőképes legyen a rendszer. Gyakorlatilag csak a tonert és a papírt kell cserélni az eszközben. Célszerű a várható havi nyomtatási kapacitáshoz illeszkedő eszközt megvásárolni. Ha kisebb kapacitású kerül az irodába, akkor hamar leamortizálódik és bosszúságot okoz. Túlméretezés esetén pedig kihasználatlan lesz.

Van egy okos kis hálózati eszköz, a switch, ami tulajdonképpen a routerhez hasonló funkciót tölt be. A legfontosabb különbség az, hogy a switch nem oszt IP címet az eszközöknek, és így biztosan nem lesz kavarodás egy nagyobb hálózatban több azon belső IP címkiosztásából eredően. A ha´lo´zat fele´pi´te´se´ben a kapcsola´s e´s u´tva´laszta´s feladata´t, valamint a portok o¨sszekapcsola´sa´t a switch valo´si´tja meg. Emellett az internetet is továbbítja irányukba.

Aki vastag falú, régi házban lakik, biztos tapasztalta már, hogy a wifitől távol egyre csökken az internet sebessége, erőssége. Vagy az egész házban megfelelő az internet, de a garázsban már pont nem elég erős, pedig ott is jó lenne autószerelés közben kedvenc internetes rádiónkat hallgatni. Például ilyen helyzetek orvosolására találták ki a powerline adaptert. A powerline adapter vagy köznevén konnektorból jövő internet ma már bárki számára hozzáférhető. Ez a hálózati eszköz a falban egyébként is meglévő kábeleket használja adatátvitelre. Ugyanakkor a biztonság szempontját is szem előtt tartva a vezetékes hálózat annyiból előnyt élvez, hogy azt garantáltan nem lehet feltörni a ház előtt álló kocsiból. Mindig ügyeljünk számítógépeink, okos eszközeink biztonságos használatára!

Irodai munka során is hasznos eszköz az IP kamera, melyet lehetővé tette az internetes beszélgetések képpel történő kiegészítését, azaz a video telefonálást is. Az egymástól távol élők számára volt ez fontos, és az üzletembereknek, akik videokonferenciákon utazás nélkül is lefolytathatták tárgyalásaikat. A pandémia kényszere robbanásszerű elterjedést hozott pár hónap alatt. Hirtelen felfedezték az emberek a laptopjukba beépített kamerát, előkerültek a fiókból a külső USB csatlakozós IP kamerák. Ma már különféle szoftverek segítségével olyan emberek is munkát végeznek/tanulnak, akik pár hónappal korábban ezt kizártnak tartottak.

Az IP kamerák azonban nem csak kapcsolattartásra használhatók, hanem egyfajta biztonsági kamerának is tekinthetők. Az analóg ipari, biztonsági kameráknál jóval több lehetőséget kínál. Az IP kamerát tekinthetjük egyfajta mini számítógépnek is, amelynek feladata a megfigyelés. Az IP kamera saját honlappal rendelkezik, amely a saját webszerverén fut. Erre a honlapra bejelentkezve tudja használni az eszközt a tulajdonosa. Itt láthatja a kamera által közvetített adást, a honlapon keresztül tudja például mozgatni a kamerát. Nincs szükség külön videószerverre, monitorra, egyéb eszközökre. Természetesen több kamerát is összeköthetünk egy rendszerré egy LAN vagy WiFi hálózat segítségével.

Ha otthonunkat vagy irodánkat nagyobb biztonságban szeretnénk tudni, vagy egyszerűen csak szeretnénk a távolból is figyelemmel kísérni az ott zajló eseményeket, jó választás lehet az IP kamera(rendszer). Hiszen telepítése egyszerű: csak IP kamerára, internetre, számítógépre és igény szerint routerre és egyéb hálózati eszközökre van szükség. További jó hír, hogy a kamera bármilyen típusú internetről üzemeltethető, legyen az DSL, kábel, mikrohullámú vagy mobilinternet csatlakozás, segítségünkkel az IP kamerája bárhonnan elérhető lesz!

Top szűrések

{{SzuroPanelSzakasz.Megnevezes}}

Összes szűrés törlése

{{SzuroPanelSzakasz.Megnevezes}}

Szűrések {{activeFilterCount}} aktív szűrő
Szűrések {{activeFilterCount}} aktív szűrő
Szűrések

Top szűrések

{{SzuroPanelSzakasz.Megnevezes}}

Összes szűrés törlése

{{SzuroPanelSzakasz.Megnevezes}}

Top termékek

Nincs találat.

Nincs találat.
Beérkezés értesítő

Értesítést kérek

Amennyiben beérkezik a termék a raktárunkba, akkor erről e-mailben értesítést küldünk Önnek.

Több e-mail címet is lehetősége van megadni. Ehhez az e-mail címeket pontosvesszővel elválasztva kell begépelnie. (Pl.: vasarlo@vasarloemail.hu; felhasznalo@felhasznaloemail.hu;)

Utoljára megtekintve