Azért használunk cookie-kat, hogy eredményesebbé, gördülékenyebbé és kellemesebbé tegyük felhasználóink számára a webhely használatát. Az általunk használt cookie-kkal és a letiltásukkal kapcsolatos tudnivalókért kattintson ide.
Termékek

Ár

Ft
-
Ft

Elérhetőség

Márka

E-jármű
Navigáció
Távcső és teleszkóp
Játék
Hűtőtáska
Digitális fényképezőgépek
Kamera és videokamera

Szabadidő & Játék

(2 094 termék)

Manapság rengeteg lehetőség közül választhatunk szabadidőnk kellemes eltöltésére. Játék a parkban a gyerekekkel, kirándulás az erdőben, drónröptetés, városnézés elektromos rollerrel vagy családi Xbox vetélkedő? Mind kiváló lehetőség, hogy együtt legyünk barátainkkal, családunkkal.

/ 59 oldal
/ 59 oldal

Elektromos roller

Az elektromos rollerek a közelmúltban, egy-két éve terjedtek el Magyarországon. Ez az e-jármű sokoldalúan használható, ideális eszköz a munkába, iskolába való kényelmes és gyors eljutásra, vagy egy szombat délutáni városi kirándulásra.

Számos előnye közül a két legfontosabb, hogy használatával környezetünknek és az egészségünknek is jót teszünk. Körültekintő használattal a szabadidő eltöltésének hasznos eszköze lehet.

Az elektromos roller környezetbarát. Az akkumulátorát nyilván időnként fel kell tölteni, de nem bocsát ki kipufogógázt, és zajjal sem terheli a környezetet. Ha összecsukható, viszonylag könnyű modellt választunk, könnyedén felszállhatunk vele buszra is, játék lesz a közlekedés.

Az elektromos roller használata egészséges. Ha nem a legforgalmasabb utak mentén használjuk, hanem kis forgalmú utcákon keresztül közelítjük meg úticélunkat, jót teszünk mind a fizikai, mind a mentális egészségünknek. A város csendes, kis utcáit felfedezni elektromos rolleren kiváló szabadidős program. Bizonyos egészségügyi problémák megléte (szívbetegség, ízületi fájdalmak stb.) esetén is használható.

Elektromos roller vásárlásakor érdemes pár szempontot áttekinteni, amelyek főleg a jármű kényelmét és biztonságát befolyásolják. A jármű hatótávolsága az egyik legfontosabb paraméter, de egyértelműen meghatározni szinte lehetetlen, annyi minden befolyásolja. Például az út minősége, a szintkülönbség, a vezető testsúlya, a sebesség stb. Az elektromos rollerek maximális sebessége általában 20 és 30 km/h között mozog, de ezt az értéket is nagyban befolyásolják a hatótávolságnál felsorolt körülmények.

Az elektromos rollereknek két alapvető keréktípusa van: felfújható és tömör. Felfújható kerekű rolleren utazni kényelmesebb, hiszen a levegővel töltött kerekek jól csillapítják az út egyenetlenségeit, viszont fennáll a defekt veszélye. Tömör kerekek esetén nem kell defekt miatt aggódnunk, tartósabbak, de sokkal jobban közvetítik az út egyenetlenségeit, nagyobb rázkódást, rezgést érzünk utazás közben. Éppen ezért a legtöbb tömör kerekes elektromos roller általában antishock rendszerrel felszereltek, ami ezt a problémát kiküszöböli.

A 250 W-os vagy kisebb motorteljesítményű elektromos rollereket gyerekeknek, alapvetően sík terepre tervezték. Mindennapos használatra érdemesebb minimum 350 W-os vagy még nagyobb teljesítményű e-járművet választani. Az elektromos rollerek tömegét a felépítésük és az előállításukhoz használt alapanyagok befolyásolják. Minél könnyebb a rollerünk, annál egyszerűbb tömegközlekedési eszközökön magunkkal vinnünk, de kényelem és teherbírás tekintetében alul marad a súlyosabb típusokkal szemben.

Léteznek összecsukható és fix típusok. A fix típusok stabilabbak, nehezebbek, több helyet igényelnek. Az összecsukhatók praktikusabbak, könnyebbek, egyszerűen magunkkal vihetjük őket, kisebb helyet foglalnak. Összecsukható típusoknál előnyösebb, biztonságosabb az a megoldás, mikor az egész kormányszár rácsukható a rollerre. Mindenkinek saját magának kell eldönteni, mely szempontok számára a fontosabbak.

Az elektromos roller nem játék. Használatára a közlekedés során ugyanazok a szabályok vonatkoznak, mint a kerékpárra. Figyeljünk a jármű biztonságos használatára! Az elektromos rollerek fellépő felülete strukturált az elcsúszás minimalizálása érdekében. Mivel a forgalomban közlekedünk vele, fontos a megfelelő kivilágítás is.

Drón

A drón egy távirányítással repülni képes, általában kamerával bővített szerkezet. A drónok népszerűsége folyamatosan nő, hiszen az élet egyre több területén tudjuk őket használni, mert strapabírók, jól irányíthatók, egyszerűen hordozhatók. Egyes típusok akár már a zsebünkben is elférnek.

A civil felhasználásra szánt drónok leginkább a felnőttek játékszerei, szórakozásra, élményeink, utazásaink, kirándulásaink megörökítésére szolgálnak. Filmbeillő fénykép- vagy videofelvételeket készíthetünk különböző magasságokból és sebességgel, a legkülönfélébb mozgásokkal kombinálva. Eredetileg hadászati célokra -felderítésre, emberélet kockáztatása nélküli bevetésekre - fejlesztették ki. Az átlagemberek számára elérhető drónok leginkább a szórakozást, a szabadidő kellemes eltöltését szolgálják, de ipari, üzleti, tudományos célra is alkalmasak, például állatállomány, termőföldek megfigyelésére, ellenőrzésére, reprezentatív ingatlan- vagy esküvői fotók, videók készítésére is használják. Az elmúlt 2-3 év alatt jelentősen megnőtt a drónok iránti kereslet. Aki vásárláson gondolkodik, annak az alábbi szempontokat érdemes áttekintenie.

A legelső paraméter, amire vásárláskor oda kell figyelni, az a motor. Két típus létezik: a szénkefés és BLDC (brusless - kefe nélküli) motor. Az első típusnál egy Z alakban meghajlított réz érintkező felület veszi fel az áramot. Ez a megoldás árban kedvezőbb, viszont ezen készülékek minősége nem éri el a BLDC motorosokét. A másik típus a BLDC, vagyis brushless motorokkal felszerelt, melyekben nem szénkefe, hanem réztekercs található. Ez a tartósabb, drágább, erősebb kialakítás. További előnye, hogy ez a fajta motor kevesebb rezgést ad át a készülékre, ezekkel készíthetők igazán professzionális fénykép- és videofelvételek.

Fontos paraméter a repülésvezérlő típusa. Ezek feladata a drónok irányítása. A drón rádióhullámokkal kommunikál a repülésvezérlő irányító egységgel, ami lehet távirányító, számítógép, vagy akár okostelefon is. A telefonról vezényelt megoldás hátránya, hogy a készülék kisebb hatótávolsággal rendelkezik és használata sem annyira kényelmes, mint pl. egy távirányítóé. A repülésvezérlőkkel a repülési paramétereket is beállíthatjuk, így drónunk automatikusan az általunk betáplált útvonalat fogja bejárni.

A drón hatótávolsága meghatározza, hogy mennyire tud eltávolodni a kezelőjétől. A méret összefügg a súllyal, ami az egyik legfontosabb paraméter. A súly szempontjából legjobb az arany középút. A pillekönnyű modelleket a legkisebb szellő is megdobálja, és értékelhetetlen lesz a felvétel. A túl súlyosakat nehéz lesz cipelni, mondjuk egy túra alkalmával. A szállítást megkönnyíti, ha behajlítható karú típusokat választunk.

Érdemes megnézni a kamera felbontását. A készülék árával egyenes arányban javul a képminőség. Ma már igen alacsony összegért is a miénk lehet egy drón – kb. 35-40 ezer Ft körül kezdődnek a jó minőségű alaptípusok –, azonban annak felvételei érthető módon nem lesznek annyira élesek, mint egy profibb eszközé. De igazából már a drón röptetése akkora élmény, hogy a képminőség talán nem is a legfontosabb szempont. A drónok többsége kameraplatformos, azaz gyárilag beszerelt kamerával készül. (Ha mégsem, akkor ki van alakítva a lehetőség külső kamera csatlakoztatására.) Az ilyen típusoknál fontos a jó minőségű kamera, a stabil, szélnek ellenálló test, a rezgésmentes propellerek és az elektromechanikus stabilizátor. Ez utóbbi feladata a drón folyamatos vízszintben tartása. Az ilyen professzionális típusok fel vannak szerelve repülést támogató érzékelőkkel, GPS-szel, optikai, ultrahangos és infravörös szenzorokkal. Az ilyen típusú professzionális drónokkal igazán lélegzetelállító felvételeket készíthetünk.

A kamera által közvetített képet a pilóta általában a drón távirányítójának képernyőjén nézheti. Ez jelentősen leegyszerűsíti a navigációt és videó- vagy fényképfelvételek készítésekor a kompozíció beállítását is. Egy akkumulátor sem bírja a végtelenségig, és igen bosszantó tud lenni, ha drónunk a legalkalmatlanabb pillanatban lemerül. Egy pótakkumulátor vásárlásával könnyen kiküszöbölhetjük ezt a problémát.

A drónröptetés kiváló szabadidős program! Használata gyakorlás után egyszerű, de a drón alapvetően nem játékszer. Mielőtt beüzemelnénk, alaposan olvassuk el a használati útmutatót. Csak fokozatosan, kellő gyakorlás után növeljük a repülési magasságot és távolságot, vagy kezdjünk bonyolultabb manőverekbe.


Túranavigáció

A túrázás, kirándulás az egyik legegészségesebb szabadidős tevékenység, egyénileg, barátokkal, családdal egyaránt szórakoztató. Fontos a fokozatosság, nem érdemes magunk elé elérhetetlen célokat kitűzni, mert hamar elmehet a kedvünk. Az út során hagyjunk időt magunknak a szabad nézelődésre, gyerekeknek fára mászásra, bújócskára, játékra, esetleg drónröptetésre. Mivel Magyarországon csak közepes méretű hegyek találhatók, a túrázáshoz nincs szükség komolyabb előkészületekre. Szükséges egy alap erőnlét és egészségi állapot, de teljesen átlagos képességekkel - kellő elhatározással és kitartással - bárki fel tud sétálni még akár Magyarország legmagasabb pontjára, a Kékesre is. Bár végzetesen eltévedni hazánkban nagyon nehéz, a túrákra mindig készüljünk fel! Olvassunk utána az útvonalnak, ügyeljünk a megfelelő ruházatra és cipőre. Mindig legyen nálunk esőkabát, elegendő víz és ennivaló, térkép, és a kijelölt turista jelzéseket ne hagyjuk el. A könnyen szakadó, gyűrődő, nehezebben használható papírtérképek kiváló alternatívája a túranavigációs technológia. Persze egy okostelefonra letöltött térkép is igen hasznos az út során, de a speciálisan e célra kifejlesztett, kisméretű, könnyű navigációs eszközök összetettebb információkat és élményeket adnak. Sokféle készülék létezik, különféle tartalommal, ha vásárlást tervezünk, hasznos, ha pontosan utánanézünk a különböző típusoknak. A teljesség igénye nélkül íme pár információ a túranavigáció előnyeiről.

  1. Az élethű háromdimenziós nézet nagymértékben megkönnyíti a tájékozódást, a helyszínek azonosítását.  
  2. Rögzíthetjük a túra nyomvonalát is, akár magunknak, akár későbbi megosztás céljából.
  3. Ezek a készülékek extrém körülmények között is (fagy, pára, hőség) működnek.
  4. Akkumulátoruk akár 16 órán keresztül is bírja.
  5. Egyes navigációs eszközök előre betöltve tartalmazzák 46 ország úthálózatát. A térkép a későbbiekben díjmentesen frissíthető.
  6. Egyes modellek napfényben is jól olvasható, kettős képállású, színes érintőképernyővel rendelkeznek. Így állítva vagy fektetve is nézhető az útvonal.