Azért használunk cookie-kat, hogy eredményesebbé, gördülékenyebbé és kellemesebbé tegyük felhasználóink számára a webhely használatát. Az általunk használt cookie-kkal és a letiltásukkal kapcsolatos tudnivalókért kattintson ide.
ribbon-background
ribbon-background
Termékek

Ár

Ft
-
Ft

Elérhetőség

Márka

E-jármű
Navigáció
Távcső és teleszkóp
Játék
Hűtőtáska
Digitális fényképezőgépek
Kompakt fényképezőgép
Tükörreflexes fényképezőgép (DSLR)
Tükör nélküli fényképezőgép (MILC)
Instant fényképezőgép, Instax
Memóriakártya
Kamera és videokamera

Memóriakártya

(102 termék)
/ 3 oldal
/ 3 oldal

Memóriakártya, SD memóriakártya, Micro SD kártya – melyiket mire használjuk?

A memóriakártya és az SD memóriakártya szerepe az, hogy a notebookok, tabletek, digitális fényképezőgépek és egyéb eszközök tárhelykapacitása bővíthető legyen. A legfontosabb flash memória változatok közé tartozik a Micro SD kártya is. Mivel a mögötte álló technológia lényegében hasonló a normál SD-kártyákéval, az igazi különbség a kisebb méretben rejlik. Gyakran használják okostelefonokban, MP3-lejátszókban és digitális fényképezőgépekben.

Memória, avagy RAM kártya

Ha RAM-ról van szó, a kevesebb sosem több. Ha kevés a RAM, akármilyen erős is a gép hardvere, döcögni fognak a programok; ha viszont van a memóriából bőven, futni fognak gyorsan, szépen. Különösen a komplex képfeldolgozó és videoszerkesztő programok felhasználói profitálhatnak ebből, illetve azok a játékosok is, akik nem érnek rá arra, hogy várakozzanak, amíg betölt egy-egy program. Ugyanakkor a laikusok vagy az átlagos számítógép-felhasználók is gyorsan frissíthetik eszközük memóriáját egy jól kiválasztott termékkel, s egész biztosan érezni fogják a különbséget.

Webshopunk kínálatában is elérhetők a legnépszerűbb gyártók termékei, így

  1. a Kingston memóriakártya,
  2. a Samsung memóriakártya,
  3. a Sandisk memóriakártya.

RAM vásárlása előtt fontos ellenőrizni a kompatibilitást az asztali gép vagy a laptop memóriájával. A legfontosabb itt az, hogy milyen típusú RAM-ot használtak eddig. Az újabb eszközök DDR3 RAM-mal vannak felszerelve, míg a régebbi eszközök DDR2 RAM-mal rendelkeznek. A régebbi SDR RAM-ot viszont már nehezebb beszerezni, és szintén nem kompatibilis a DDR-rel. RAM vásárlásánál az új blokknak meg kell felelnie a réginek.

Azt sem szabad elfelejteni, hogy a laptopok és az asztali számítógépek különböző típusú memóriát használnak. A laptopok esetében általában ez a kisebb SO DIMM chip forma. Ha úgy dönt, hogy bővíti a memóriát, a különböző kapacitások minden igényhez megfelelő megoldást kínálnak. Fontos kérdés az is, mekkora RAM-ra van szüksége, s ez alapján tudja kiválasztani a megfelelő terméket.

A modul behelyezése után az operációs rendszer automatikusan felismeri azt. Amint PC-jén vagy laptopjánál több RAM-hoz fér hozzá, meg fog lepődni a lehetőségeken. Nem szükséges újratelepíteni az operációs rendszert, és más adatok sem vesznek el. Olyan lesz, mintha egy teljesen új számítógépe lenne – csak éppen megmarad rajta minden adat!

SD memóriakártya

Manapság az egyik legnépszerűbb memóriatípus, hiszen az MMC kártyáknál, melyeket korábban főleg mobiltelefonokban alkalmaztak, sokkal nagyobb adatátviteli sebességet tesz lehetővé. Főként kamerában használják őket, míg az okostelefonokhoz és a táblagépekhez ma már a Micro SD használatos.

Az SD-kártya sebességének számos osztálya van. Többségük úgynevezett SDXC UHS-I (9 érintkező van a hátlapon) vagy SDXC UHS-II (17 érintkező két sorban a hátlapon). Az SDXC UHS-I memória kártya olvasási és írási sebessége jó, 95 MB/s. Ez a sebesség elegendő a legtöbb fényképészeti alkalmazáshoz. Ezek az SDXC UHS-I memóriakártyák (9 érintkező a hátlapon) videofelvételekhez vagy 4K videofájlokhoz is elegendőek. Bár a gyors SD memóriakártyák, az SDXC UHS-II kártyák drágábbak, az adatok átvitele során akár 300 MB/s sebességgel is gyorsabbak. Különösen akkor, ha 24 megapixeles felbontású, nagy felbontású kamerát használ, és nagy mennyiségű adatot generál, érdemes lehet befektetni a drágább, de erősebb eszközbe. Ezekre a gyors SD memóriakártyákra akkor is szükség van, ha a fényképezőgép másodpercenként sok képet ír meg nagy megapixeles felbontással a kártyára.

Micro SD kártya

Az SD-kártyáknál lényegesen kisebbek, s elengedhetetlen kellékei a legtöbb androidos okostelefonnak. Az újabb készülékek általában már Micro kártyaslottal rendelkeznek, de mielőtt bővítenénk okostelefonunk memóriáját, mindenképpen bizonyosodjunk meg róla, hogy valóban ez a kártyatípus kompatibilis-e vele. A Micro-SD/SDHC/SDXC formátumok visszafelé nem kompatibilisek egymással, vagyis a régebbi készülékek nem támogatják az újabb kártyák használatát.

A memória méretének megválasztása nagyban függ az Ön személyes felhasználói szokásaitól. Különösen sok tárhelyet használnak a nagy felbontású filmeket tartalmazó DSLR fényképezőgépek vagy videokamerák használata során. Ilyen esetben minimum 16 GB-os kártya, de inkább 32GB memóriakártya lehet az ideális választás. Ha intenzívebben dolgozunk kiváló minőségű fénykép- és 4K-videofelvételek készítésével, akkor a 64GB memóriakártya a legkisebb, amely javasolt. Ezen túlmenően létezik 128GB memóriakártya is – ez azoknak a felhasználóknak éri meg, akik memóriakártyájukat sok zene, 4K-s film, dokumentum és kép adathordozójaként használják.