Azért használunk cookie-kat, hogy eredményesebbé, gördülékenyebbé és kellemesebbé tegyük felhasználóink számára a webhely használatát. Az általunk használt cookie-kkal és a letiltásukkal kapcsolatos tudnivalókért kattintson ide.
ribbon-background
ribbon-background
Termékek

Ár

Ft
-
Ft

Elérhetőség

Márka

Létesítmény üzemeltetés
Higiéniai termékek
Mosdó higiénia
Személyi higiénia
Papírtörlők, szalvéták
Tisztítószerek
Biztonságtechnika
Vendéglátás
Csomagolástechnika
Karbantartás, barkács

Mosdó higiénia

(191 termék)
/ 6 oldal
Pronto 250ml lime spray
Raktáron
1 499 Ft

Cif 500 ml súrolókrém
Raktáron
1 399 Ft

Folyékony szappan 1 l
Raktáron
499 Ft

Cillit 450 ml vízkőoldó
Raktáron
1 299 Ft

/ 6 oldal

Kézfertőtlenítés a baktériumok ellen: szappan kézfertőtlenítő és a többiek

Mit tud a kézfertőtlenítő gél, és miben többet vagy kevesebbet a szappan, melyik kézfertőtlenítő hogyan használandó, és mekkora védelmet várhatunk tőlük – ezek a leggyakoribb kérdések, ha a kézfertőtlenítés a téma. Talán soha nem játszottak még ekkora szerepet ezek a termékek, mint most, mióta a koronavírus járvány megjelent. Emellett az „egyéb” fertőtlenítőszerek és tisztítószerek (Flóraszept, Ciff, Cillit, Clin stb.) iránti kereslet is megnőtt az elmúlt időszakban.

A fertőtlenítőszerek két nagy csoportja az alkoholos és a nem alkoholos változatok. Az előbbiek hatékonyabbak, ugyanis a tömény alkohol kicsapja (denaturálja) a kórokozók külső fehérjéit, amitől azok működésképtelenné válnak. Fontos viszont, hogy a készítmény tömény legyen: a benne lévő alkoholtartalomnak meg kell haladnia a 60 százalékot, de még inkább a 70-et, azonban a túl nagy (95 százalék feletti) töménység már kevésbé hatékony, mert a denaturációhoz víz is szükséges.

Az alkohol mellett ezek egyéb, szintén vírus-, illetve baktériumellenes hatóanyagokat (pl. klórhexidint) is tartalmazhatnak, amelyek tovább fokozzák az alkohol hatását, valamint a hatás szempontjából érdektelen összetevők is lehetnek bennük, mint például az illatanyagok vagy a glicerin, ami megakadályozza a bőrünk kiszáradását. Figyeljünk oda, hogy elegendő mennyiséget vigyünk fel a kezünkre, ami befedi annak teljes felületét.

A jó hír az, hogy ha épp nincs nálunk fertőtlenítő gél, viszont elég hosszan (minimum 20 másodpercig) és alaposan (mindenhol!) mossuk a kezünket, a szappan is elég ahhoz, hogy eltávolítsa a kezünkről a kórokozókat. Tévhit, hogy az antibakteriálisnak hirdetett változatok hatékonyabbak lennének, a Baba szappan vagy más hasonló termék is ugyanolyan jó, sőt az sem számít, hogy folyékony szappant vagy tömb állagút használunk.

A kézfertőtlenítés ugyan hatékony, de nem helyettesíti a kézmosást, hiszen nem távolítja el a szennyeződéseket, a vírust pedig csak ott öli meg, ahol hozzáér. Önmagában csak akkor alkalmazzuk, ha nincs lehetőségünk a kézmosásra! Az ideális megoldás az, ha először fél percig dörzsöljük szappannal a kezünket, utána pedig használjuk a kézfertőtlenítő gélt, de ha választani kell, egy hosszú és alapos kézmosással jobban járunk, mint a piszkos kézen alkalmazott fertőtlenítéssel. Mindkettőre érvényes azonban, hogy csak visszamenőlegesen hatnak, azaz a kezünkre került kórokozókat elpusztítják, de az újabbak megtelepedését nem akadályozzák meg.

Hiába tiszta a kezünk, ha közben a lakás higiéniáját elhanyagoljuk. Ideális telephelyek a baktériumok számára a szekrényeken, a mikrón és a hűtőn lévő fogantyúk, de a kilincsek és a távirányítók is. Ide tartozik még az összes szaniter a csaptelepekkel, a WC öblítőjének gombjával és a lefolyókkal együtt. Ezekre különösen figyeljünk oda, és rendszeresen kezeljük őket Clin, Cif vagy Ajax tisztítószerrel, illetve fertőtlenítsük Flóraszept sray segítségével. A megfázásos időszakban, ha esetleg valaki beteg a családban, érdemes akár naponta elvégezni a fertőtlenítést.

A hatékony takarítás nemcsak a tisztítószerek, hanem a fertőtlenítőszerek és a vízkőoldó használatát is jelenti – a vízkő ugyanis nemcsak csúnya látvány, de a baktériumok megtelepedésének is kedvez. Szánjunk időt a padló rendszeres fertőtlenítő felmosására is, különösen, ha kisgyerek vagy háziállat is él velünk! Az állatok által behordott szennyeződések remek gócpontjai lehetnek a baktériumoknak, ez pedig különösen veszélyes az egészen kicsi, gyermekek számára. A kellemes környezethez hozzátartozik a friss levegő is. Amennyiben a mosdóhelyiségen nincs ablak, vagy rosszul szellőzik, esetleg a vécé a fürdővel közös helyiségben van, mindenképp helyezzünk el a közelében például egy Air Wick légfrissítőt.