Azért használunk cookie-kat, hogy eredményesebbé, gördülékenyebbé és kellemesebbé tegyük felhasználóink számára a webhely használatát. Az általunk használt cookie-kkal és a letiltásukkal kapcsolatos tudnivalókért kattintson ide.
ribbon-background
ribbon-background
Termékek

Ár

Ft
-
Ft

Elérhetőség

Márka

Létesítmény üzemeltetés
Higiéniai termékek
Mosdó higiénia
Személyi higiénia
Papírtörlők, szalvéták
Tisztítószerek
Biztonságtechnika
Vendéglátás
Csomagolástechnika
Karbantartás, barkács

Papírtörlők, szalvéták

(26 termék)
/ 1 oldal
/ 1 oldal

Kéztörlő, papírtörlő, hajtogatott vagy tekercses – Tork adagolóhoz is

 

A kéztörlő vagy papírtörlő a nyilvános mosdók elengedhetetlen kelléke lett a toalettpapír mellett.  Lehet hajtogatott vagy tekercses, a lényeg, hogy mindig legyen elérhető. Ezt egy jó minőségű adagoló segítségével biztosíthatjuk (mint például a „Tork”, de erről majd később). A jó benyomásért ugyanis hiába teszünk meg mindent mást, ha a látogató vizes kézzel hagyja el a mellékhelyiséget, bizony ez a kellemetlenség lesz az utolsó, meghatározó élménye. A hagyományos textiltörülközők, melyek a nedves közeg miatt a baktériumok ideális telephelyei voltak, szerencsére már kimentek divatból. Sok helyen találkozhatunk kézszárítóval is, de a papírtörlő még mindig a legelterjedtebb megoldás a közösségi mosdókban.

Lássuk, miért ilyen népszerű a kéztörlő papír. Először is, mert higiénikus és könnyen beszerezhető. Az igényekhez alkalmazkodva sokféle típusa kapható, a 2 rétegű kéztörlőtől az egészen vastag, luxus kivitelig; különböző színekben, vagy épp újrahasznosított anyagból. Nem igényel áramot, ezért energiatakarékos, és könnyen kezelhető is, hiszen nem kell bekötni az elektromos hálózatba, és nincs szükség szervizelésre sem. Használatakor csak magát a papírt kell megérinteni, nincs se gomb, se adagoló kar, ezért az emberek bizalommal használják ezt a rendszert. Az utóbbi szempont talán fokozottabban érvényes a konyhai törlőkendő, illetve konyhai kéztörlő esetében: egy irodaház konyhájában valószínűleg senki sem ülne le ebédelni, ha előtte a közös textil konyharuhába kellene beletörölnie a kezét.

Természetesen a papír kéztörlőhöz megfelelő adagolót is be kell szerezni, ugyanis az egymásra halmozott papírkupacok nem esztétikusak, ezenkívül hamar szétszóródnak, eláznak. Az adagoló kiválasztásánál az egyik fontos szempont, hogy körülbelül hányan használják naponta a mosdót: nyilván más az igény egy néhány fős irodában, mint egy bevásárlóközpontban. Nagyobb forgalmú helyekre érdemes kulccsal zárható és vandálbiztos darabot vásárolni.

Az anyaguk műanyag vagy rozsdamentes acél lehet: az előbbiek a kedvezőbb árfekvés és az egyszerűbb tisztíthatóság miatt népszerűbbek. Őszintén szólva, némelyikük túlságosan is olcsó, de azért ne higgyük azt, hogy minden műanyagból készült adagoló alacsony minőség: a cikk elején említett, méltán elterjedt Tork márka például strapabíró, ütésálló, megbízható modelleket készít, amelyek hosszú évekig kiszolgálhatnak minket. A rozsdamentes acél adagolók masszív szerkezete kivédi a mechanikai hatásokat, zárt rendszerük pedig ellenáll a pornak és a szennyeződéseknek. Ezeket olyan helyekre érdemes beszerelni, ahol fennállhat a vandalizmus veszélye: bevásárlóközpontok, benzinkutak, szórakozóhelyek mosdóiba.

Szintén szempont lehet a kiválasztásnál, hogy milyen módon hajtogatott papírt szeretnénk használni. A három legelterjedtebb változat a C, V és Z hajtású papírok. A hajtogatott kéztörlők előnye, hogy amikor egyet kihúzunk az egymásba fűzött lapok közül, akkor az magával húzza a következőt, így a papír magát adagolja. A Z hajtású papír kétszer van meghajtva, és oldalról nézve Z alakot formáz. A keskenyre hajtott lapok kevés helyet foglalnak, ezért ideálisak nagy forgalmú helyekre is. A V hajtás a leggyakoribb forma: itt a papír középen van meghajtva és oldalról nézve egy V alakot formál, az adagolás ennél is automatikus. A C hajtott papírok nincsenek egymásba fűzve, így nem adagolják a következő lapot: ez a legritkábban használt hajtogatási mód.

Választhatunk tekercses papírtörlőt is, ezzel viszont az lehet a gond, hogy a felhasználók több papírt húznak ki és tépnek le, mint amire szükségük van. Ezt kisebb irodákban érdemes alkalmazni, ahol ismerjük a dolgozókat és tudjuk, hogy oda fognak figyelni a papírfogyasztásra. Szerencsére erre is van megoldás: olyan adagoló, amelynél szabályozható a letéphető papír mennyisége, illetve mérete, azaz laponkénti adagolást biztosít.

Nagy forgalmú helyeken, vagy ahol ritkán tudják csak feltölteni az adagolót, jól jöhet ez a változat, ugyanis a tekercses papír akár 600–1000 lapot is tartalmazhat, míg a hajtogatott csomagolásúban általában csak 150–250 db lap található.