Kezdőlap
Kosár tartalma
Üres kosár
Bruttó összesen:
 {{model.WebDevizaNem}}
Kosár megtekintése
Kezdőoldal / Blog / Home office, avagy az idő újrahasznosítása
Home office, avagy az idő újrahasznosítása

Home office, avagy az idő újrahasznosítása

{{Blog.hasznossag_szam}}
{{Blog.hozzaszolas_szam}}

A koronavírus járvány nagyon sok változást hozott az életünkbe. A változás pedig sosem könnyű, hiszen új utakra kényszerülünk, el kell hagynunk a biztonságos, jól ismert terepet.

Ilyen, nagyon sok embert érintő változás volt, hogy a járvány elleni védekezés részeként a cégek rákényszerültek az otthoni munkavégzés, divatos kifejezéssel élve: a home office bevezetésére. Ehhez az első lépés a technikai feltételek meglétének ellenőrzése, biztosítása. A szélessávú internetkapcsolat, a megfelelő számítógép, a jó teljesítményű laptopok és egyéb kiegészítők (egér, okostelefon, webkamera stb.) alapfeltételei az otthoni munkavégzésnek éppúgy, mint egy kényelmes forgószék.

Az otthonról történő munkavégzés egyes munkakörökben (pl. újságíró, szövegíró, fordító stb.) már régóta elfogadott volt, de a mindennapokban nem tudott teret nyerni, hiába lett volna egy adott – a jellemzően irodai – a dolgozó saját otthonából is elvégezhető. Ez elsősorban a bizalom hiányára vezethető vissza, ugyanis a cégvezetők úgy vélték, hogy a home office káros hatással van a teljesítményre, vagyis, ha a dolgozó otthon van, biztosan minden mással foglalkozik, de nem dolgozik. Ennek éppen az ellenkezője bizonyosodott be: az irodai munkavégzés során soha nem tapasztalt hatékonyság-növekedés következett be, ugyanis az emberek nemhogy kevesebb, de több időt töltöttek munkával, mint az irodában. A személyes találkozások csökkenésével visszaszorultak a munkahelyi konfliktusok is, csökkent a munkavégzéshez köthető stressz. (Ezt persze bőven „kompenzálta” az egyéb irányokból érkező feszültségmennyiség.)

Munkavállalói oldalról nézve a kezdeti öröm és lelkesedés után hamar szembesült mindenki a home office árnyoldalaival is.

Az otthoni munkavégzés legnagyobb előnye kétségkívül a sok megspórolt idő. Nem kell bemenni a munkahelyre: nem szorongunk a buszon, nem állunk a dugóban, nem kell parkolóhelyet keresni. Ez akár napi két óra időnyereséget is jelent, amelyet kedvünk szerint tölthetünk el. Tovább aludhatunk, kényelmesen megreggelizhetünk, vagy beiktathatunk valami házimunkát.

Persze ahhoz, hogy az otthoni munkavégzés hatékony legyen, érdemes pár dologgal tisztában lenni. A home office egyik alapszabálya a szigorú időbeosztás. Enélkül könnyen azon kaphatjuk magunkat, hogy reggel óta pizsamában ülünk a kanapén, és még este kilenckor is munkahelyi e-mailekre válaszolgatunk. A szakemberek azt ajánlják, hogy mindennap jelöljük ki azt az idősávot, amikor munkával foglalkozunk. Öltözzünk fel utcai ruhába, és ha egy mód van rá, térben is különítsük el a munkavégzés helyét! Például, ha az ebédlőasztalnál dolgozunk, akkor tegyük azt mindig az egyik felén, a másikat tartsuk meg az étkezések, egyéb tevékenységek számára! Ha végeztünk a munkával, öltözzünk át ismét otthoni ruhába!

Nagyon fontos, hogy az otthoni munkavégzés során is rendszeresen tartsunk szüntet. A szakemberek óránként öt-tíz percet szoktak javasolni. Ilyenkor tegyük le a munkát, kapcsoljuk ki/át az agyunkat! Üdítő lehet például a kávézás, (ha eddig nem volt, feltétlenül szerezzünk be egy jó kávéfőzőt) vagy akár valamilyen rövid házimunka is. Rácsodálkozik az ember, hogy a mosogatógép kipakolása, a teregetés, söprögetés, mosógép bepakolása is átkerül a pihenés kategóriába. És valóban: a lényeg, hogy a munkáról kapcsoljuk le a figyelmünket, mert amikor tíz perc elteltével visszatérünk hozzá egy jó kis ruhahajtogatás után, frissen, új lendülettel láthatunk neki feladatainknak.

Hosszútávon mindenki megtapasztalhatja a home office talán legfőbb hátrányát, az ingerszegénységet és a szociális kapcsolatok hiányát. Ami kezdetben öröm volt, hogy nem kell bejárni dolgozni, kényelmesen otthon lehetünk, megszabadultunk az olykor idegesítő kollégáktól, csend van és nyugalom, (már ahol nincsenek gyerekek), az könnyen ürömmé válik. Csak tudatos tervezéssel és szervezéssel orvosolhatjuk ezt a problémát. A munka végeztével menjünk ki a szabad levegőre, játszótérre, sportoljunk, sétáljunk! Kommunikáljunk, foglalkozzunk rendszeresen barátainkkal, családtagjainkkal! Addig pedig tartsunk ki, és próbáljuk a helyzet előnyös oldalát nézni. Például, hogy soha ennyi időt nem töltött együtt a szűk család, mint mostanában. Lehet, hogy ez most néha megterhelő, de előfordulhat, hogy a sok szörnyűség ellenére is valamikor nosztalgiával gondolunk majd vissza erre az időszakra.

A home office – minden előnyével és hátrányával együtt – vélhetően a járványhelyzet elmúltával is velünk marad. Valószínű forgatókönyv egy hibrid foglalkoztatás elterjedése. Vagyis azokon a területeken, ahol a munka jellege megengedi, az irodában végzett munkát ötvözni fogják a home office-szal, esetleg gyakoribb lesz a távmunka. Ez a foglalkoztatási forma a fiataloknak, az Y és Z generáció – liberális közegben szocializálódott, a tekintélyelvet elutasító, de cserébe rugalmas és kreatív – munkavállalóinak is sokkal jobban megfelel. Összességében a home office-ról is ugyanaz mondható el, mint oly sok minden másról: egy eszköz a kezünkben, és rajtunk múlik, hogy jól vagy rosszul használjuk.

Kapcsolódó termékkategóriák:

Tetszett a cikk?
Tetszett!
Szólj hozzá Te is!

Utoljára megtekintve