Kezdőlap
Kosár tartalma
Üres kosár
Bruttó összesen:
 {{model.WebDevizaNem}}
Kosár megtekintése
Kezdőoldal / Irodatechnika, irodaszer / Irodaszer / Irodai kisgépek / Számológépek / Zsebszámológépek

Zsebszámológépek

{{totalCount}} találat
találat/oldal
Rendezés:
Nincs találat.
{{ComputedLoadMoreText}}
{{totalCount}} termékből {{dataLength}} darabot már láttál

A zsebszámológép ma is megkönnyíti az életünket

A zsebszámológép elterjedése előtt is használtak segédeszközöket a számolási műveletek megkönnyítésére. Ilyen volt például a logarléc, az abakusz vagy a különböző matematikai táblázatok. A 70–80-as évektől indult világhódító útjára az integrált áramkörrel, mikroelektronikával működő számológép, amely nem sokban különbözött a ma is használt változatoktól.

Manapság egy felnőtt ember sokszor kerül olyan helyzetbe, amikor szüksége lehet egy számológépre. Nyaralás tervezésekor, vásárláskor, hitelkalkulációk számítása, összehasonlítása során, vagy akár olyan apróbb ügyekben, mint például a testtömeg-index meghatározása, esetleg a napi bevitt kalóriamennyiség összesítése. A mobiltelefonokba is beépítették a számolási alapfunkciókat, de aki próbálta már használni, az tudja, hogy csak nagyon alkalmi használatra alkalmas. Az érintőképernyő nem mindig „veszi be” az adatot, a kicsi „billentyűk” miatt könnyű elgépelni stb. A mobiltelefonok miatt ezért nem kell félniük a zsebszámológépet gyártóknak a konkurenciától.

Egy alapképességű géppel olyan egyszerű műveleteket tudunk elvégezni, mint az összeadás, kivonás, szorzás, osztás. A legtöbb ma forgalomban lévő modell azonban ennél jóval többet tud. Ezek már úgynevezett tudományos számológépek vagy okos számológépek, melyek 250–400 vagy ennél is több művelet elvégzésére képesek (pl. egyszerűbb mátrix, medián, átlag, szórás számolás, statisztikai számítások, véletlenszám-generátor, szögfüggvényszámoló és egyéb egészen komplex feladatok). Főleg matematikával emelt szinten foglalkozók (mérnökök, közgazdászok, matematikaszakos tanárok és egyetemi hallgatók stb.) tudják maximálisan kihasználni a gépek képességeit, de a köznapi emberek számára is kiváló társak lesznek. Akinek nincs szüksége ennyire komoly gépre, még mindig beszerezhet egy egyszerűbb típust.

A megfelelő modell kiválasztásakor a kijelző tudása is az egyik meghatározó szempont lehet. Ma már a legtöbb készülék kétsoros kijelzővel rendelkezik. A felső sorba beírjuk a műveletet, az alsóban kiadja az eredményt. A nagyobb felbontású, pontmátrixos kijelzőjű modellekbe már úgy írhatjuk be a műveletet, ahogy az például a tankönyvben szerepel. A számokat bevihetjük tört formátumban, vagy a gyökjel alatt is – ez az ún. természetes algebrai bevitel funkció.

Gyakori kérdés, hogy a zsebszámológép vagy az asztali számológép a jobb választás. Röviden összefoglalva: az előbbi hordozható, mindig magunknál tarthatjuk, egy nagyobb méretű asztali modell viszont felhasználóbarát, sokkal könnyebb hiba nélkül működtetni. Nagyobb a kijelzője, nagyobbak a számok. A gombjai távolabb vannak egymástól, így könnyebben használható, kisebb a hiba vagy az elütés esélye. Több billentyűvel, több funkcióval, nagyobb tápegység panellel rendelkezik.

A számológép ára összefüggésben áll a tudásával, funkcióinak számával, de nem csak ettől függ. A nagynevű, megbízható márkák (pl. Casio, Sharp, Sencor) termékei általában drágábbak, mint a márka nélküli modellek. Mégis érdemes például egy Sharp vagy Casio számológép mellett letenni a voksunkat, mert ezek a gépek hosszú évek múltán, rendszeres használat mellett is megbízhatóan üzemelnek. Nem romlik el a nyomógombjuk, sem a napelem, nem esik szét a tok, nem törik el pillanatok alatt a kijelző, ami a túlzottan olcsó készülékeknél könnyen előfordulhat.

A zsebszámológép taneszközként is ideális, sok iskolában (főleg 9–12. osztályban) elvárt a használata. De nemcsak órán, hanem a mindennapokban is hasznos segítség. Egy diáknak nem szükséges rögtön a legnagyobb tudású készüléket megvásárolni, mert a sok funkció biztosan nem segíti, csak összezavarja a tanulót, ha nem tudja használni.

Az ideális iskolai készülék dual kialakítású kijelzővel és az alábbi funkciókkal rendelkezik:

  1. természetes algebrai bevitel,
  2. törtek alkalmazása,
  3. bármilyen alapú logaritmus kezelése,
  4. fok/perc/másodperc funkció,
  5. alap kombinatorikai képletek,
  6. legnagyobb közös osztó, legkisebb közös többszörös számítása.

Akinek a továbbtanuláshoz fontos a matematika, annak az utolsó évre érdemes egy komoly, tudományos számológépet vásárolni, amely majd az egyetemi tanulmányai során is elkíséri. Az egyes típusok konkrét működése, logikája kissé eltérő lehet, ezért időt kell szánni saját készülékünk megismerésére, használatának gyakorlására.

Top szűrések

{{SzuroPanelSzakasz.Megnevezes}}

Összes szűrés törlése

{{SzuroPanelSzakasz.Megnevezes}}

Szűrések {{activeFilterCount}} aktív szűrő
Szűrések {{activeFilterCount}} aktív szűrő
Szűrések

Top szűrések

{{SzuroPanelSzakasz.Megnevezes}}

Összes szűrés törlése

{{SzuroPanelSzakasz.Megnevezes}}

Top termékek

Nincs találat.

Nincs találat.
Beérkezés értesítő

Értesítést kérek

Amennyiben beérkezik a termék a raktárunkba, akkor erről e-mailben értesítést küldünk Önnek.

Több e-mail címet is lehetősége van megadni. Ehhez az e-mail címeket pontosvesszővel elválasztva kell begépelnie. (Pl.: vasarlo@vasarloemail.hu; felhasznalo@felhasznaloemail.hu;)

Utoljára megtekintve