Kezdőlap
Kosár tartalma
Üres kosár
Bruttó összesen:
 {{model.WebDevizaNem}}
Kosár megtekintése
Kezdőoldal / Irodatechnika, irodaszer / Irodaszer / Prezentáció / Prospektustartók, állványok, bemutatótáblák és laptartók / Prospektustartók, állványok, bemutatótáblák és laptartók

Prospektustartók, állványok, bemutatótáblák és laptartók

{{totalCount}} találat
találat/oldal
Rendezés:
Nincs találat.
{{ComputedLoadMoreText}}
{{totalCount}} termékből {{dataLength}} darabot már láttál

A prezentáció hagyományos eszközei

Ha azt halljuk, hogy prezentáció, szinte mindenkinek egy PowerPoint diasor jut eszébe. Emellett azonban a mai napig is használatban vannak a hagyományos prezentációs táblák. Számos típusuk létezik, ilyenek többek között a krétás táblák, a flipchart táblák, a fehér táblák és a parafatáblák. A számítógéppel készült előadásokat nyilván sokkal profibban és látványosabban el lehet készíteni, de azért ezeknek a kissé régimódinak tűnő eszközöknek is megvan a létjogosultságuk.

Először is nincs szükség elektronikára: nem kell azon aggódnunk, hogy kiég-e az izzó, nem felejtettük-e el a jelszót, van-e hosszabbítónk. A flipchartok használata támogatja a spontaneitást, hiszen bármikor felírhatjuk a hirtelen jött ötleteket, vagy rajzolhatunk is, ha úgy ítéljük meg, hogy az jobban segíti a megértést. Többféle színű marker toll használatával igazán kreatív előadást tarthatunk. Az előadó itt nem passzívan ismerteti az anyagot, hanem közben is folyamatosan alakítja. De a legnagyobb előnyük ezeknek az eszközöknek az, hogy interaktívak: nemcsak a saját gondolatainkat és eredményeinket tüntethetjük fel rajtuk, hanem azonnal tudjuk rögzíteni a közönség ötleteit, visszajelzéseit is. Megfigyelések szerint a hallgatóságot is inspirálja a közös tevékenység, aktívabbak lesznek, több kérdést tesznek fel. A hagyományos prezentációs táblák tehát a legjobb eszközök arra, hogy bevonjuk a hallgatóságot az előadás menetébe. Képzeljük el például azt a helyzetet, amikor felteszünk egy kérdést, és az előadás lelkes ötletelésbe vagy közös elemzésbe torkollik. A közönség kincset érő hozzászólásait máris rögzíthetjük, és összevethetjük az eredményt az eredeti koncepcióval.

Flipchart táblák

A flipchart (magyar fordításban papírfunkciós) tábla egy állványon elhelyezhető tábla. Az elnevezés a flip (fordít) és a chart (táblázat) angol szavak összetételére utal, amely pontosan érzékelteti a tábla használatát. A felső részére ugyanis könnyedén rögzíthetők a hozzá tartozó papírok, amelyekre előre felkerülhetnek a prezentáció főbb pontjai, előadás közben pedig egyszerűen csak lapozni kell őket. Ilyen módon nem vesz el időt a táblára írás és a szöveg letörlése, egy pillanatra sem szakad meg az előadó és a közönség közötti kapcsolat. Ha több helyen is szükségünk lehet a flipchart táblára, érdemes hordozható változatot választani.

Vizuál táblák

Sokunk iskolás éveit még a hagyományos zöld, később fekete színű, krétával írható táblák kísérték végig. Porzott, csikorgott a kezünk alatt a kréta, a hetes a szünetben szaladt kimosni a szivacsot, hogy a következő órára tiszta legyen a tábla, mert piszkos szivaccsal csak elmaszatoltuk rajta az írást, aztán hosszú percekig vártuk, hogy megszáradjon a nedves felület. Manapság már a jobban felszerelt iskolákban mindenhol fehértáblát találunk, aminek a használata sokkal tisztább és egyszerűbb.

A fehértábla egy falra szerelhető prezentációs eszköz, ami lehet alapszintű modell, de lehet multifunkciós, mágnesezhető, kiegészítőkkel felszerelt, tartós felületű tábla is. Biztosan rájöttünk, hogy a név a színére utal: ilyen módon különböztetjük meg a fekete vagy zöld színű, hagyományos krétás tábláktól. A jó minőségű modellek acélból készülnek, arra égetnek rá 800°C-on egy zománcréteget. Ez a tükörsima, erős felület ellenáll a fizikai hatásoknak és kényelmes használatot biztosít. A fehértáblák felülete szárazon törölhető, és speciális filctollal lehet rájuk írni, mágneses változatuk pedig még sokoldalúbb prezentációs lehetőségeket biztosít.

Nemcsak az iskolákban, de a tárgyalótermekben is jó szolgálatot tesz egy tervezőtábla. Sok cég hordozható fehértáblákat is beszerez, hiszen előfordulhat, hogy egy tárgyalás miatt hirtelen át kell alakítani a termet; ilyenkor jól jön, ha a táblánk könnyen mozdítható. Léteznek állvánnyal rendelkező, állítható magasságú fehértáblák, sőt forgatható modellek is, amiknek az irányát akár az előadás alatt is változtatni tudjuk.

A jelenlegi járványhelyzetben a fél világ otthonról dolgozik, ennek következtében pedig mindenki kénytelen volt dolgozószobát vagy dolgozósarkot kialakítani a lakásban. Az értekezletek, konferenciák is az online térben zajlanak: ilyenkor szükségünk van egy írható felületre, amelyen szemléltetni tudjuk a gondolatmenetünket. Ízlésünk szerint válogathatunk a falra szerelhető, öntapadós, állványos, vagy akár hűtőre erősíthető mágnestáblák között. A gyártók a gyerekekről sem feledkeztek meg, már a kisiskolások is gyakorolhatják a szemléltetést a nekik szánt fehértáblákon.

Összehasonlítva a fehértáblát a flipcharttal azt mondhatjuk, hogy annál kevésbé tartós eredményt ad – hiszen az előadás alatt született kiegészítéseket le kell másolnunk valahová, ha meg szeretnénk őket őrizni –, viszont ugyanúgy támogatja a spontán és interaktív előadásokat, és a papírt használó eszközöknél sokkal környezetkímélőbb verzió.

Asztali és fali bemutatótáblák, laptartók, katalógustartók

Ezeket a táblákat olyan helyekre tervezték, ahol több dokumentumot – például árlistákat, műszaki adatlapokat, katalógusoldalakat, színmintákat – kell kis helyen láthatóvá tenni. Jellemzően értékesítési pultokon, bemutatótermekben, raktárakban használják őket. Tükröződésmentes felülettel, tartós kerettel készülnek, hogy kényelmes legyen a használatuk, és a gyakori lapozás során is megtartsák eredeti formájukat. Az asztali bemutatótábla-tartók állványába műanyag forgórész segítségével pattinthatók a táblák, a falra szerelhető tartók pedig nyitott állapotban, az olvasáshoz ideális dőlésszögben tartják őket. Ezekben általában 5-10 tábla helyezhető el. Ha csak egy-egy bemutatótáblát használunk, nem szükséges őket tartóba tenni, hanem érdemes olyan verziót venni, aminek a kerete mágnessel rögzíthető, ezért vízszintesen és függőlegesen is felhelyezhető a falra. A plexiből készült laptartó olyan esetekre szolgál, amikor csak egyetlen oldalt szeretnénk elhelyezni látható helyen, ilyen például a kávézókban az asztal közepén álló itallap. Némileg különböznek az előzőektől a katalógustartók. Míg azok helyben olvasandó dokumentumokat tárolnak, és védik a papír felületét a kopástól és szennyeződésektől, a katalógustartókba elvihető papírok kerülnek: prospektusok, nyomtatványok, tájékoztató füzetkék, ingyenes kiadványok. Ezeknek is van asztali, illetve falra szerelhető verziójuk, változatos szín- és formavilágot képviselnek, és állvány formájában is elérhetőek.

Névkitűzők

Ha egy kis cégnél dolgozók ülnek össze értekezletre, jó eséllyel mindenki tudja a többiek nevét, de mi a helyzet a nagyobb cégeknél, vagy az egymás számára vadidegen résztvevők esetén? Kevesebb kínos helyzetet tudunk elképzelni, mint amikor az előadó fel szeretne szólítani valakit, de nem tudja a nevét. Lehet ujjal mutogatni felé, vagy lendületesen integetni, esetleg gyorsan végiggondolni, hogyan lehetne nem sértő módon, de egyértelműen megnevezni az illetőt (kerülve a „teltkarcsú hölgy ott a jobb sarokban”-típusú felszólításokat), de egyik változat sem az igazi.

Erre szolgálnak az egyszerű, mégis professzionális megoldást nyújtó névkitűzők. Némelyiket biztostűvel, másikat csipesszel lehet a ruhához rögzíteni, de léteznek a kettő kombinációjával, vagy mágnessel, sőt karabinerrel ellátott darabok is. Akad olyan is, amelyikre kulcskarikát applikáltak, mások pedig egyúttal látogatói meghívóként is szolgálnak.

A flipchart táblák használatáról

Végezetül álljon itt néhány ötlet arról, hogyan tudjuk megkönnyíteni az életünket, mire figyeljünk oda a flipchartok használatakor. Először is, az előadások előtt gondosan ellenőrizzük, hogy van-e (elegendő) papírunk, és nincsenek-e kiszáradva a filceink. Maradjunk a sötét színeknél, amik élesen elütnek a fehér háttértől: ha sárgát használunk, a hátsó sorokban a közönség semmit se fog látni belőle. A tábla is legyen mindig jól látható: ha menet közben változnak a teremben a fényviszonyok, nyugodtan húzzuk odébb. Használjunk nyomtatott betűket, mert ezek könnyebben olvashatóak, és figyeljünk oda a méretükre is. Sokkal jobb lesz az összkép, ha egyenes vonalon fut az írás; ha hajlamosak elcsúszni a soraink, az előadás előtt rajzoljunk be magunknak halvány segédvonalakat. Sőt akár „puskát” is gyárthatunk magunknak: ha pár dolgot előzetesen felírunk vagy rajzolunk magunknak ceruzával a papírra, arról rajtunk kívül senki nem fog tudni, nekünk viszont nagy segítség, ha csak át kell majd írni filccel. Ne írjunk a táblára hosszú, összetett mondatokat: az előadás könnyebben követhető lesz egy-egy kulcsszó, rövid mondat vagy egyszerű ábra segítségével. Előadás közben visszatérhetünk korábbi pontokra, vagy akár letéphetjük és a falra erősíthetjük a legfontosabb részeket, hogy végig láthatóak legyenek. A lehető legkevesebb időt töltsük a tábla előtt, hiszen a közönség nem a hátunkra kíváncsi.

Kiegészítők

A legtöbb fehértáblával együtt kapunk egy száraz törlőt, aminek egyik oldala mágneses, ezért tartó nélkül is a táblára tudjuk helyezni. Szintén a csomag része szokott lenni a hozzá való speciális marker toll. A készlet jellemzően fekete, kék, zöld és piros színűeket tartalmaz, de kapható többféle színösszeállítás is. Arra azonban mindig figyeljünk, hogy a dizájn ne menjen a praktikum rovására: ha nagy teremben tartunk előadást, érdemes a sötétebb színeket használni, mert a sárgát vagy halványzöldet nem biztos, hogy a hátsó sorokban ülők is látni fogják. Utazáskor hasznos lehet a kétféle kiegészítő ötvözete, egy olyan szett, aminek egyik oldala maga a törlő, a másik felébe pedig néhány tollat helyezhetünk. A környezettudatos vásárlók akár újratölthető markert is választhatnak. A flipchartokhoz való papírokat tömbökben árulják, aminek a tetején lyukak vannak, hogy mindenfajta táblával használhatóak legyenek. Még több lehetőséget biztosít az előadásnál, ha a papírokat átlátszó fólialapokkal kombináljuk. A flipchartokra nemcsak papírokat tudunk erősíteni, hanem a mágneses felületüket is használhatjuk: táblamágnesek segítségével kártyákat, egyéb segédanyagokat rögzíthetünk a táblára. Ha nem elég az eredeti csomagban lévő mennyiség, változatos színben és kiszerelésben vásárolhatunk belőlük külön is. Léteznek egészen kreatív megoldások: a térképtű formájú mágnesek jól illenek például egy utazási iroda világába, az állatfigurásoknak pedig a legifjabb előadóink fognak örülni.

Ötletek a sikeres prezentációhoz

Hogyan tartsunk lebilincselő előadást? Mit tegyünk, hogy a közönség ott maradjon velünk a teremben, és ne aludjon el? Ne tényeket, száraz adatokat adjunk elő, hanem meséljünk nekik történetet. A mesélés felkelti és fenntartja a figyelmet, már az őskorban a kommunikáció egyik fontos eszköze volt, és ez ma sincs másképpen. Ha diasor segíti az előadást, vigyázzunk, hogy ne felolvasás legyen belőle! Ez ugyanis a legjobb út ahhoz, hogy a közönség a tegnap látott filmen, vagy a közelgő ebéden kezdjen gondolkodni. Tegyünk fel kérdéseket, hogy megszakítsuk a kijelentő mondatok monotóniáját, felrázzuk a hallgatóságot, és az előadás aktív részévé tegyük őket. Szervezzük a mondandónkat a hármas szám közé: ennek a számnak mágikus ereje van, emlékezzünk csak vissza gyerekkorunk meséire. A felnőtteknél is varázslatként működik, segít megjegyezni az felhangzott információkat. Csempésszünk humort az előadásunkba, ez segít megtörni a jeget, és jókedvre hangolja a közönséget. Még a komoly témáknak is jól áll egy kis könnyedség. Használjuk a PowerPoint vizuális lehetőségeit, vagy rajzoljunk bátran a táblára: az ábrák segítenek életre kelteni az előadást. Tegyük az adott hallgatóság számára személyessé a példáinkat, hiszen mindenkit jobban érdekelnek az olyan sztorik, ami akár vele is megtörténhetne. Nem szokványos, de ütős megoldás lehet a megfelelő háttérzene használata is. Ne féljünk bevetni, hiszen minél több érzékszervükön keresztül szólítjuk meg a hallgatóinkat, annál valószínűbb, hogy átmegy a mondanivalónk.

Az előadások helyszínéről

Sok segítséget találhatunk a világhálón arról, hogy hogyan legyünk profi előadók, de a technikai részletekkel is érdemes foglalkoznunk. Ha a közönség nem jól látja a vetítést, az ugyanúgy agyoncsapja a prezentációt, mint a vontatott előadásmód.

Ha nem egy cégen belüli helyszínen fogunk előadni, hanem ismeretlen terepen, érdemes előtte személyesen meggyőződni, hogy minden szükséges kellék a rendelkezésünkre áll-e. Gondoljuk át, nagyjából hány résztvevőre számíthatunk, és tájékozódjunk a terem méretéről. Nagyon kellemetlen, amikor a közönség egy része az ajtó körül álldogál, vagy ha néhány ember lézeng egy nagy helyiségben. A hallgatóság asztalok mellett fog-e ülni, vagy tudunk-e szerezni olyan székeket, amiknek van a karfáján felhajtható lap? Mi magunk hol fogunk elhelyezkedni, hogy mindenki számára jól láthatóak legyünk? Ha várhatóan be fog sütni a nap a terembe, ellenőrizzük, hogy van-e az ablakokon függöny vagy reluxa, és a légkondi is középértékre legyen állítva. Ha nem számítógépes prezentációt tartunk, győződjünk meg, hogy kapunk prezentációs táblát hozzá való kiegészítőkkel, és lehetőleg egy asztalt és széket is, ahová le tudjuk tenni a holminkat, pohár vizünket. Ha diasort vetítünk, megvannak-e hozzá a szükséges eszközök? Vinnünk kell-e saját laptopot, vagy ott helyben kapunk egyet? Elér-e a konnektorig, tudjuk-e hozzá a jelszót? Ha ezt a pár dolgot ellenőriztük, máris egy lépéssel előrébb vagyunk az előadás sikere felé.

Top szűrések

{{SzuroPanelSzakasz.Megnevezes}}

Összes szűrés törlése

{{SzuroPanelSzakasz.Megnevezes}}

Szűrések {{activeFilterCount}} aktív szűrő
Szűrések {{activeFilterCount}} aktív szűrő
Szűrések

Top szűrések

{{SzuroPanelSzakasz.Megnevezes}}

Összes szűrés törlése

{{SzuroPanelSzakasz.Megnevezes}}

Top termékek

Nincs találat.

Nincs találat.
Beérkezés értesítő

Értesítést kérek

Amennyiben beérkezik a termék a raktárunkba, akkor erről e-mailben értesítést küldünk Önnek.

Több e-mail címet is lehetősége van megadni. Ehhez az e-mail címeket pontosvesszővel elválasztva kell begépelnie. (Pl.: vasarlo@vasarloemail.hu; felhasznalo@felhasznaloemail.hu;)

Utoljára megtekintve