Azért használunk cookie-kat, hogy eredményesebbé, gördülékenyebbé és kellemesebbé tegyük felhasználóink számára a webhely használatát. Az általunk használt cookie-kkal és a letiltásukkal kapcsolatos tudnivalókért kattintson ide.
ribbon-background
ribbon-background
Termékek

Ár

Ft
-
Ft

Elérhetőség

Márka

Konyhai kisgép
Konyhafelszerelés
Padlóápolás
Kávézás
Ruhaápolás
Mosógép és szárítógép
Beépíthető készülék
Szabadonálló készülék
/ 8 oldal
/ 8 oldal

Beépíthető készülékek az egységes arculatért

Egy beépíthető készülék – ellentétben a szabadonálló háztartási gépekkel – úgy van kialakítva, hogy a konyhabútorunk ajtajával megegyező szekrényajtót lehessen rá felszerelni, ezáltal a gép rejtve maradjon és megtartsa a konyhabútor egységességét.

Beépíthető előnyök

A szabadonálló készülékek olcsóbbak, üzembe helyezésük egyszerűbb, és szükség esetén könnyebb cserélni őket, külső megjelenésük azonban nem feltétlenül illik a bútorhoz, ráadásul sok helyet elfoglalnak a konyhából, és a magasságuk sem variálható. A beépíthető készülékek ezzel szemben belesimulnak a környezetükbe, és több lehetőségünk van az elhelyezésükre is: például a konyhabútor egyik felébe egy beépíthető kerámia főzőlapot, vagy beépíthető indukciós főzőlapot tehetünk, a másik oldalra pedig egy beépíthető sütőt, tetszőleges magasságba. Tudnunk kell azonban, hogy maguk a termékek is, és a beépítésük is költségesebb, cseréjük pedig komplikáltabb, mint a szabadonálló készülékeké.

A kiválasztás legfontosabb szempontjai

A beépíthető eszközök kiválasztását már a lakás tervezésekor érdemes beütemezni a biztonságos és esztétikus végeredmény érdekében. Az egyik szempont a gépek kapacitása: itt azt vegyük figyelembe, hogy mekkora háztartást vezetünk. A beépíthető sütők között találunk 56 literes térfogatú modelleket, de létezik 80 liter feletti változat is, és a beépíthető mikrohullámú sütők esetében is hasonlóan széles a választék. A beépíthető mosogatógépek kétféle szabványméret szerint készülnek: a 45 centiméteresek 8–10 teríték, a 60 cm széles darabok pedig 12–14 teríték edényeinek elmosogatására alkalmasak. A beépíthető hűtőszekrényeknél, ha nem fér el a megfelelő űrtartalmú gép, külön is megvásárolhatjuk a fagyasztót.

A másik szempontunk legyen az, hogy milyen funkciói vannak az adott készüléknek, mert extrákból manapság bőven van választék. Nézzünk ezekre egy-két példát. A sütőknél a katalitikus tisztítási funkció egy öntisztító programot jelent. Ezeknek a készülékeknek a belső fala egy speciális, katalizátort tartalmazó zománccal van fedve, ami magas hőmérsékleten, oxigén hatására megváltoztatja a zsíros szennyeződések kémiai szerkezetét. A másik módszer a pirolitikus tisztítás, melynek során a sütő ajtaja automatikusan lezár, a belseje extrém magas hőfokig felmelegszik, a szennyeződés pedig egyszerűen leég róla. A gőzsütéssel rendelkező sütők a száraz, forró levegőt gőzzel kombinálják, ettől az étel ízletesebb lesz és nem szárad ki.

Vásárlás előtt mindig tájékozódjunk arról, hogy mit jelentenek a különböző funkciók, és csak olyan „szolgáltatásért” fizessünk, amelyet később használni is fogunk. A beépíthető főzőlapok között a leggyakoribb a hagyományos kerámialap és az indukciós változat. Ha az utóbbit választanánk, előbb gondoljuk át, hogy milyen főzőedényeink vannak, ugyanis az indukciós főzőlapot üveg-, alumínium- vagy kerámiaedényekkel nem tudjuk majd használni.

A beépítést elsősorban az ergonómiai szempontok határozzák meg: törekedjünk az úgynevezett „munkaháromszög” kialakítására, amely a hűtőszekrény, a mosogató, és a főzőlap vagy sütő ideális helyzetét jelenti. A sütő a hagyományos konyhákban a főzőlap alatt található, de a beépíthető eszközöket szemmagasságban is elhelyezhetjük, így kényelmesebb a használatuk, egyszerűbb ki- és bepakolni, a sütés pedig könnyebben nyomon követhető lesz.

Fő a biztonság!

A forró edények, éles tárgyak és nehéz eszközök miatt ugyanilyen fontos a biztonság is: a beépíthető mikrohullámú sütő például ne kerüljön túl magasra, mert ez balesetveszélyes lehet. Emellett mindig tartsuk szem előtt a gépekre vonatkozó biztonsági szabályokat is, például a főzőlap ne kerüljön a mosogató közelébe, a saját hűtési rendszerrel rendelkező készülékeknek pedig biztosítsuk a megfelelő szellőzést.

A ház vagy lakás gépészeti feltételei határozzák meg, hány és milyen kapacitású beépíthető eszközt helyezhetünk el az otthonunkban. A konyha elektromos hálózatának kialakítását mindenképpen szakemberrel terveztessük meg.