Termékek

Ár

Ft
-
Ft

Elérhetőség

Márka

Egészséges levegő
Wellness és egészség
Hűtés
Fűtés
/ 4 oldal
Orion OOR-11 olajradiátor
Raktáron
26 999 Ft

Zinas ZN 304 barna sparhelt
Nincs raktáron
89 999 Ft

Einhell GS 4400 gázos hősugárzó
Nincs raktáron
15 999 Ft

/ 4 oldal

Hősugárzó, olajradiátor, szobatermosztát – a fűtés kiegészítői

Akinek otthon rossz vagy nem megfelelő a fűtési rendszere, annak szüksége lehet némi támogatásra a nagyon hideg téli hónapokban. Néhány házban pedig még mindig vannak olyan helyiségek, legyen az a műhely vagy a garázs, amelyekben még radiátor sincs. Akkor érdemes fontolóra venni az alternatív fűtési megoldásokat, ha ezeket a fűtetlen helyiségeket valaki télen is szeretné használni. Az is előfordulhat, hogy valamilyen oknál fogva meghibásodik a fűtési rendszer, s ilyenkor is jól jön egy hordozható fűtőkészülék: egy hősugárzó, olajradiátor, elektromos konvektor esetleg egy olyan ventilátor, amely többfunkciós, vagyis fűteni is lehet vele.

Ezek a hordozható fűtőkészülékek elektromossággal működnek, és kialakításuknál fogva elsősorban jól zárt helyiségekben használhatók. Bemelegedésükhöz szükség van némi időre, de utána hosszú ideig állandó hőmérsékletet biztosítanak. Előnyük, hogy mobilak, rugalmasan áthelyezhetők mindig abba a helyiségbe, ahol éppen melegebbre vágyunk. Továbbá nem igénylik a gázhálózatra való rácsatlakozást, beüzemelésük egyszerű, s – ellentétben például a távfűtéssel – magunk tudjuk beállítani azt a hőfokot, amely számunkra optimális. Hátrányuk viszont, hogy amennyiben nem kiegészítő lehetőségként vagy alkalomszerűen használjuk őket, hanem kizárólag ezzel akarjuk kifűteni a lakást egész télen, akkor – különösen egy nem ideális fogyasztással rendelkező készülék esetén – jelentősen megemelkednek az áramköltségeink.

Az olajradiátor az egyik legrégebbi elektromos fűtőtest. Népszerűségét biztonságos használatának köszönheti. Kiegészítő eszközként ajánlott a használata. Általában több fokozat állítható be rajta, amely lehetővé teszi kisebb vagy nagyobb helyiségek fűtését.

Elektromos konvektorból létezik fali, álló, design és fürdőszobába való típus, illetve többféle méretben is kaphatók. Ha még nem indult be a fűtési szezon, de ébredés után vagy este már fázunk, ideális választás lehet egy elektromos konvektor.

Hősugárzóból is többféle létezik – a hagyományos daraboktól a halogén hősugárzókig. Sokféle méretben és kivitelben megtaláljuk őket a piacon. Szintén főként kiegészítő megoldásként jöhetnek szóba. Hordozhatóságuk az egyik legnagyobb előnyük, és a korszerű darabok fogyasztása is kedvező. Vannak már falra szerelhető változatok is.

Szénmonoxid érzékelő

A szénmonoxid érzékelő a fűtési szezon igen fontos eszköze. Nem akadályozza ugyan meg a mérgező gáz keletkezését, azonban figyelmeztet annak jelenlétére, így akár életet is menthet. Tévedés azonban azt gondolni, hogy csak a téli hónapokban lehet hasznos a szénmonoxid érzékelő. Nem közismert, de minden olyan háztartási eszköz okozhat szénmonoxid-mérgezést, melynek működésénél látható a láng. Léteznek akkumulátoros és konnektorba dugható változatai is e terméknek. Beüzemelése előtt célszerű kikérni egy szakember véleményét arról, hogy hol legyen számára az ideális hely a lakásban. Olyan helyet célszerű választani neki, ahonnan biztosan meghalljuk a riasztás hangját. Érdemes a működését folyamatosan ellenőrizni, s odafigyelni arra, hogy mindig tiszta maradjon, a szennyeződések ugyanis csökkentik a hatékonyságát.

Termosztát

Termosztátot mindig a fűtőkészülék alapján választunk. Általában a használati útmutatók, illetve a termékleírások adnak információt arra vonatkozóan, hogy milyen feszültségű modellt szerezzünk be. Ügyeljünk arra, hogy a termosztát soha ne kerüljön a fűtőtest közelébe, túlságosan napfényes helyre, de lehetőleg ajtó vagy ablak közelébe sem. Ideális viszont az északi tájolású elhelyezés, illetve célszerű azt a szobát kiválasztani, ahol a legtöbb időt töltjük, s oda felszerelni.

Sokkal könnyebben átvészeljük a hideg, téli hónapokat, és elkerülhetünk néhány meghűléses betegséget is, ha megfelelően tudjuk szabályozni otthonunk hőmérsékletét. Nem tudhatjuk előre, mikor adódik valami probléma a kazánnal, esetleg leállhat a központi fűtés is – ilyenkor „életmentő”, ha van otthon valamilyen eszközünk, amellyel meleget varázsolhatunk a lakásba. Egyéni igényeinknek és a fűteni kívánt helyiség(ek)nek megfelelően mindenki megtalálhatja a számára ideális alternatívát.