Hírek és közlemények

Kell-e aggódnunk a kék fény hatásai miatt?
Kell-e aggódnunk a kék fény hatásai miatt?

Az utóbbi években lépten-nyomon felbukkan a „kék fény” kifejezés. Mivel az elektronikus eszközök – számítógépek, telefonok, televízió – használatával egyre több időt töltünk a képernyő előtt, a kék fény hatásainak is egyre inkább ki vagyunk téve. De mit is jelent maga a kifejezés, és kell-e tartanunk tőle?

A kék fény a látható fényspektrum színeinek egyike, melynek fő forrása a Nap. A természetes forrásból származó kék fény segít az éberség, a hangulat, a figyelem és a memória javításában. Megtalálható azonban fluoreszkáló és LED fényforrásokban is, amit gyakran használnak az elektronikában, például számítógépek és televíziók képernyőjén vagy mobiltelefonokban, ez viszont káros lehet a szervezetünkre, különösen éjszaka.

 

Hogyan hat a kék fény a testünkre?

1. Megerőlteti a szemet

Egy 2018-ban a Toledói Egyetemen végzett tanulmányra reagálva az egyetem egyik professzora ezt mondta: „Nem titok, hogy a szem retinájának károsításával a kék fény tönkreteszi a látásunkat.” Bár a tudósok aggasztónak találják a kék fénynek a szemükre gyakorolt ​​negatív hatásait, továbbra is vitatott, hogy az elektromos eszközök által kibocsátott mennyiség eléri-e azt a határértéket, ami már valóban gondot okoz. A fent említett professzor, az egyetem Kémiai és Biokémiai Tanszékének adjunktusa az időskori makuladegeneráció (sárgafoltsorvadás) gyakoriságának növekedése miatt is aggódik, és bízik benne, hogy rövidesen sikerül majd módot találni arra, hogy a high-tech világba beleszülető és abban felnövő gyerekek látása ne kerüljön veszélybe.

2. Összezavarja az alvási ciklusainkat

Az éjszakai fény, különösen a kék fény megbolygathatja testünk 24 órás ciklusait, amit cirkadián ritmusoknak neveznek. Az ember számára ezek közül az egyik legfontosabb az alvás és az ébrenlét váltakozása. Ha éjszaka fény ér bennünket, az gátolja a cirkadián ritmusunk szabályozásáért felelős hormon, a melatonin felszabadulását a szervezetünkben. Amennyiben éjszaka ér minket kék fény, akkor még erősebb hatást fejt ki, körülbelül kétszer annyi ideig gátolja a melatonin termelődését, mint a zöld fény. Röviden, az éjjeli fénynek, különösen a kék fénynek való kitettség akadályozhat minket a megfelelő mennyiségű alvásban, ami pedig számtalan negatív egészségügyi következménnyel járhat.

 

Hogyan védekezhetünk ellene?

1. Csökkentsük a kék fény mennyiségét

Ez a legnyilvánvalóbb és legegyszerűbb lépés: lefekvés előtt legalább két-három órával már ne nézegessünk fénylő képernyőt (igen, ez a telefonra is vonatkozik). Az éjszakai világításhoz használjunk vörös fényt, ami sokkal kevésbé befolyásolja a melatonin szintjét. Ha van rá lehetőségünk, napközben tartózkodjunk sokat napsütésben, ami segíthet az esti elalvásban.

2. Használjunk kék fényt kiszűrő szemüveget

Ha nem kerülhetjük el a kék fényt, keressünk olyan termékeket, amelyek csökkentik a szervezetünkre gyakorolt ​​hatását. A kékfényszűrős szemüveg nagyon hasznos lehet azok számára, akik sok időt töltenek képernyők előtt vagy közelében. Ezek a szemüvegek sokféle stílusban készülnek gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt, és különösen jól jönnek, ha valaki éjjel használja az elektromos eszközeit, vagy éjszakai műszakban dolgozik.

3. Állítsuk be a képernyőt

A kék fény hatásának csökkentése érdekében módosíthatjuk az eszközeink beállításait is. Léteznek olyan alkalmazások, mint például az f.lux, amelyek csökkentik a kék fény sugárzását a laptopról azáltal, hogy éjszakai módban kiszűrik a kék és zöld fényt. Vásárolhatunk olyan képernyővédőket is, amelyek a monitorra tapadva csökkentik a kék fény mennyiségét.

Bármelyik megoldást választjuk, gondoljunk át alaposan minden lehetőséget arra, hogy csökkentsük a kék fénynek való kitettségünket, és kezdjük el alkalmazni a változtatásokat mind napközben, mind pedig este és éjszaka.

További hírek