Hírek és közlemények

Számodra is fontos a környezeted?
Számodra is fontos a környezeted?

Magyarországról indult az újrapapír világnapja kezdeményezés, melynek célja az, hogy felhívja az emberek figyelmét a környezetvédelemre, a pazarló papírfogyasztásra. Az éghajlat változásról évtizedeken keresztül sokat hallottunk, de ellene keveset tettünk. A szén-dioxid légköri koncentrációja az elmúlt 200 évben körülbelül 35%-al növekedett, és egyre gyorsuló ütemben tovább növekedik. Közvetlen hatásait az elmúlt években már a saját bőrünkön tapasztaljuk. Ez annyira nyilvánvaló már, hogy a globális felmelegedés jeleiből már mindenki kapásból tud mondani néhányat. Egyre hangosabban és egyre többen követelnek intézkedéseket, ami megfékezi az emberiség önpusztító környezetrombolását. Azonban nem kell várnunk másokra, a vezetők szabályalkotásaira, mi magunk is tehetünk a Föld megmentéséért. A papírhulladék újra felhasználása ennek az egyik kiváló módja.

Az emberiség fejlődésében kulcsfontosságú szerepet töltött be a papír, különösen a könyvnyomtatás feltalálása óta. Az elmúlt évtizedek informatikai forradalma sem törte meg papíréhségünket. Felismertük azt is, hogy a műanyagokkal is óriási károkat okozunk a természetben. Egyre több olyan dolog készül papírból, ami korábban műanyagból. Az egyszer használatos műanyag eszközök betiltása mellett óriási a lobby erő a fejlett országokban jelenleg. Ezért várhatóan a papírgyártás volumene a digitális technológia térnyerése ellenére inkább növekedni fog, mint csökkenni. A papírgyártás édesvíz igénye hatalmas és a széndioxid kibocsátásra a hatása jelentős.

A papír túlnyomórészt fából készül. Nincs azonban szükség a fának minden porcikájára, csak a benne lévő cellulózra. A gyártás során a fát ki kell vágni, szállítani, lekérgezni, darabolni, pépesíteni, főzni, kémiai anyagokkal kezelni, őrölni, a folyadékot kivonni belőle, préselni és szárítani. 1 kilogramm papír előállításához körülbelül 2 kilogramm fára van szükség, továbbá 420 liter vízre, 1kWh óra villamos energiára és még egyéb vegyi anyagokra. A világ papírfogyasztása évente kb 420 millió tonna. Azaz egy átlag földlakó évente kb 50 kg papírt fogyaszt. A magyarok ennek közel a dupláját. Az éves nyersanyag, víz és energia szükségletet könnyen ki lehet szorozni. Ezt a rémisztően magas értéket viszont jelentősen lehet csökkenteni a papír újra felhasználásával.

A papírgyártáshoz cellulózra van szükség. A papír pedig szinte teljes egészében cellulóz. Tehát a legkisebb energia igényű folyamat papírból gyártani a papírt. A szelektíven gyűjtött papírból megvalósított gyártás a vízigényt negyedére, az energia megtakarítást pedig kevesebb, mint felére csökkenti. Aki tehát egy kilogrammnyi papírt elhelyez a szelektív kukában, az megment kb 2 kilogrammnyi élő fát, és megtakarít kb 300 liter édesvizet, plusz a gyártási energia több, mint felét. A fák megmentésével pedig a szén-dioxid kibocsátásunk csökkentéséhez tudunk jelentősen hozzájárulni. A fa elpusztításával szén-dioxidot bocsátunk ki, míg a fa megmentésével a fa oxigént termel a szén-dioxid megkötésével. Egy nagy fa évente több oxigént termel, mint amennyire egy embernek szüksége van abban az évben.

A szelektív hulladék papír feldolgozása során először különféle vegyi anyagokat tartalmazó tartályban pépesítik. Ennek a célja az, hogy a cellulóz rostokat elválasszák mindattól, ami kapcsolódott a papírhoz. Például a fém kapocstól, esetleges műanyag daraboktól és legfőképp a tintától ami rajta volt. Annak érdekében, hogy minél fehérebb legyen az újrafeldolgozás után, többször is meg kell ismételni a műveletet, illetve fehérítőszereket adnak hozzá. Nincs mindig szükség hófehér papírra, például a csomagoló papíroknál. Ebben az esetben a környezetet kevésbé terhelő módon állítják elő újra a papírt. A gyártás befejező szakasza ugyanúgy préselés és szárítás, mintha nyers fából készült volna a papír.

Szerencsére a papír újrahasznosításának nagy hagyománya van az Európai Unió országaiban. Statisztikák alapján az unión belül az újrahasznosított papír aránya kb 70%. A fejlett országokra jellemző ez a kultúra, mely egyben gazdasági érdek is. Ezt a nagyon szép eredményt meg kell őriznünk, és ha lehet még növelni kell az újrahasznosítás arányát. Mit lehet tenni ennek érdekében?

- Oda kell figyelnünk a saját életünkben keletkező papírhulladék sorsára. A szelektív hulladékgyűjtő helyekre kell eljuttatnunk a papírhulladékot.

- Meg kell tanítanunk a gyerekeknek, hogy miért fontos a papír szelektív gyűjtése, és jó példát kell mutatni nekik.

- A környezetünkben ha nincs szelektív papírgyűjtés, összefogással meg kell teremteni ennek a lehetőségét.

További hírek