Azért használunk cookie-kat, hogy eredményesebbé, gördülékenyebbé és kellemesebbé tegyük felhasználóink számára a webhely használatát. Az általunk használt cookie-kkal és a letiltásukkal kapcsolatos tudnivalókért kattintson ide.
ribbon-background
ribbon-background
Termékek

Ár

Ft
-
Ft

Elérhetőség

Márka

Irodai eszközök
Nyomtatás
Kapcsolat
Hálózat
/ 2 oldal
/ 2 oldal

Az asztali telefon, a walkie-talkie és a diktafon ma is a kapcsolattartás megbízható eszközei

Úgy tűnhet, az asztali telefont, a walkie-talkie-t (adó-vevőt) vagy a diktafont mára kiszorították a piacról az okostelefonok, mivel igazi multifunkciós eszközökké nőtték ki magukat, s próbálnak minden igényünknek megfelelni. A kapcsolat, a kapcsolattartás régi és új eszközei napjainkban is nagy népszerűségnek örvendenek, szinte már minden felnőtt (és meglepően sok kiskorú) zsebében ott lapul egy (vagy több) mobiltelefon, melyeknek jelentős része okostelefon. Az alapfunkciók mellett az egyszerűbb mobilokon is tudunk számolni, esetleg fotózni, van rajtuk naptár, hangrögzítési lehetőség. Most azt járjuk körül, hogy ezek mellett milyen előnyei lehetnek a felsorolt régebbi, funkcionális eszközöknek, vagyis miért éri meg ma is használni ezeket.

Asztali telefon

Nem véletlen, hogy szinte minden irodában és a legtöbb lakásban megtalálhatók az asztali telefonok annak ellenére is, hogy az okostelefon manapság nem luxuscikk, hanem egy alap kommunikációs eszköz, amellyel a társadalom jelentős része rendelkezik. Munkahelyi környezetben szinte magától értetődő az asztali telefon használata, hiszen például egy irodában a munkavállalók napi (átlagosan) nyolc órát tartózkodnak, s a munkájukhoz kapcsolódó hívásokat ez idő alatt bonyolítják le. Egyszóval: a leírt esetben a „helyhez kötöttség” nem probléma, s az asztali készülék kiváló hangminőséggel, nagyobb megbízhatósággal, alacsonyabb percdíjakkal – illetve típustól függően számtalan kiegészítő funkcióval – hálálja meg, hogy mellette döntöttünk. Míg mobiltelefonunk nem egyszer cserben hagy minket, mert lemerül, lefagy, esetleg nincs térerő, egy asztali telefonban jobban megbízhatunk. A már felsorolt előnyök magyarázatot adnak arra, miért van sok háztartásban is jelen ez az eszköz. További pozitívum, hogy sok szolgáltató „csomagban” kínálja az internetszolgáltatást, a televíziót és a telefont, amely tovább csökkenti a telefonálás havi költségeit – sőt, Magyarországon is elterjedt már, hogy egyes szolgáltatók ingyenessé teszik a hívásokat az előfizetőik között, tehát ha a barátaink vagy családtagjaink ugyanannál a cégnél fizetnek elő, díjmentesen beszélgethetünk velük telefonon.

Walkie-talkie

Képzeljük el, hogy nincs áram, nincs térerő, nincs internetelérés sem, s nekünk mindenféleképpen kommunikálnunk kell valakivel, aki nincs a közelünkben. Apokaliptikusnak tűnhet a felvázolt jelenet, pedig nem kell természeti katasztrófákra gondolnunk, hiszen egy teljesen átlagos túra alkalmával is adódhat ilyen helyzet. Esetleg, ha síelni megyünk, vagy olyan helyre utazunk, ahol nincs megfelelő hálózati lefedettség. Többek között ilyenkor jön jól egy adó-vevő készülék, vagy más néven walkie-talkie, amely elfér egy táskában, megbízható, nem igényel sem internetkapcsolatot, sem térerőt, s akár elemmel is működtethető, amelyet bármikor cserélni tudunk, ha van nálunk tartalék elem. Ráadásul a mai (okos)telefonokkal szemben különösebb műszaki érzéket sem igényel a használatuk.

Diktafon

A diktafon értékes támogatást nyújt a titkárságokon és szerkesztőségekben, kutatáshoz, interjúkhoz, valamint oktatási feladatokhoz. Az eszközök digitális rögzítéssel működnek, és elegendő tárhelyet kínálnak akár több száz óra hangfelvételhez – a felvétel minőségétől függően. A felvételek olyan általános fájlformátumokban készülnek, mint az MP3 és a WMA, amelyeket kényelmesen át lehet tölteni számítógépre, és ott más programokkal ki lehet értékelni. Gyakorlatilag minden okostelefon és táblagép, minden MP3-lejátszó és számítógép rendelkezik hangrögzítés funkcióval. Miért van mégis szükség diktafonra? Az okostelefonok és hasonló eszközök gyorsan elérik kapacitás korlátjukat, egyszerűen nem kínálnak elegendő tárhelyet a gyakori hangfelvételek és jegyzetek számára. A PC-k és a laptopok általában nagy merevlemezekkel vannak felszerelve, de sok esetben túl nehezek, nem elég „mobilak”. Az ideális megoldás mindenki számára, aki sokat dolgozik felvételekkel és hangjegyzetekkel, egy diktafon.

Nem lehet tehát azt mondani, hogy az okoseszközök kiszorították a bemutatott eszközöket, mivel ezek minőségük, áruk vagy egyes funkcióik miatt jelentős többletelőnnyel rendelkeznek, és sok esetben megbízhatóbbak is, így az asztali telefon, az adóvevő vagy a diktafon neve ma is egyet jelent „a kapcsolat” fogalmával.