Azért használunk cookie-kat, hogy eredményesebbé, gördülékenyebbé és kellemesebbé tegyük felhasználóink számára a webhely használatát. Az általunk használt cookie-kkal és a letiltásukkal kapcsolatos tudnivalókért kattintson ide.
ribbon-background
ribbon-background
Termékek

Ár

Ft
-
Ft

Elérhetőség

Márka

Iskolaszerek
Golyóstollak
Grafitceruzák
Színesceruzák
Tűfilcek, rostirónok
Filcek, rostironok
Szövegkiemelők
Vízfestékek
Temperák
Olaj és -pasztellkréták
Gyurmák
Ecsetek
Hegyezők
Körzők
Ollók
Vonalzók
Radírok
Ragasztók
Rajztáblák
Számológépek, adapterek
Térképek, földgömbök
Iskolatáskák, tolltartók és kulacsok
Iskolai papíráru
Mappák és borítók
Kreatív termékek

Szövegkiemelők

(231 termék)
/ 7 oldal
/ 7 oldal

Szövegkiemelő – hogy a lényeg látható legyen

A szövegkiemelő a harmadik leggyakrabban használt irodai eszköz, és nem véletlenül. Bármilyen üzleti ágról is legyen szó, a kiemelők minden iroda fontos kellékei, de a munka mellett jól jöhetnek a kedvenc receptjeink fontos részeinek kiemeléséhez is. Ahol szintén nélkülözhetetlenek, az az iskola: sokféle árnyalatukkal könnyebbé és színesebbé teszik a tanulást.

Biztosan mindenki érezte már úgy, hogy képtelen eligazodni egy nagy mennyiségű információt tartalmazó, hosszú, nyomtatott szövegben. Az ilyen terjedelmes, akár több száz oldalas anyagokat egyszer még csak átolvassuk, de lehetetlen minden részletét megjegyezni, pláne a lényeget kiemelni belőle. Márpedig minden hosszabb dokumentum, irat vagy szerződés tartalmaz fontos részeket, amelyeket szeretnénk megjegyezni, a későbbiekre elraktározni magunknak. Kiemelő segítségével könnyen megjelölhetünk fontos kifejezéseket, mondatokat, de akár egész bekezdéseket is.

Ez az írószer a rostirónok családjába tartozik: olyan íróeszköz, melyet fluoreszkáló, vízbázisú tintával töltenek meg, ezért az ilyen módon átszínezett szövegrész kitűnik, kiemelkedik a többi közül. Ha egyszerű tollat vagy ceruzát használnánk a lényeg kiemelésére, a szemünk átsiklana felette, a szövegkiemelő használata viszont jól láthatóvá teszi a fontos részeket. Igazi „egyszerű, de nagyszerű” eszköz tehát, amely a legtöbbünknek nagyon hiányozna, ha egy nap eltűnne a Föld színéről.

Neon vagy pasztell

Napjainkban a neontól a pasztell szövegkiemelőkig sokféle árnyalat közül válogathatunk. Az élénk színek azoknak valók, akik szeretik, ha a kiemelt rész jól láthatóan elkülönül a többitől. Aki a visszafogottabb tónusokat kedveli, az a pasztellek közül válasszon magának: a megjelölt szöveg így is kitűnik majd a többi közül, de az összhatás nem lesz rikító.

Bármelyik mellett döntünk, érdemes választani egy fő kijelölő színt, és mellé néhány másikat, amikkel majd a kiegészítő információkat húzzuk ki. A fő színnel hozzunk létre egy úgynevezett kulcsszöveget, amire csak rá kell pillantanunk, hogy tudjuk, miről szól az adott fejezet. Ügyeljünk arra, hogy ne jelöljünk ki mindent a dokumentumban, hiszen azzal nem jutunk messzire – a lényeg éppen az, hogy a legfontosabb kulcsszavak, kulcsmondatok, esetleg bekezdések legyenek csak kiemelve a szöveg egészéből.

A története

Ennek a speciális írószernek a története évtizedekkel ezelőtt kezdődött. A napjainkban használatos markerek – például a Stabilo szövegkiemelő, az ICO szövegkiemelő, vagy a Faber Castell szövegkiemelő – a múlt század közepe táján kifejlesztett jelölőtoll közvetlen leszármazottjai. Ez volt az első, vízbázisú tintát használó írószer, és bár más célra tervezték, ihletet adott a szövegkiemelő tollak fejlesztéséhez, melyek a következő évben kereskedelmi forgalomba is kerültek. Annyiban hasonlítottak a mai változataikhoz, hogy vízbázisú tintával voltak töltve – bár kevésbé erőteljes színekben lehetett kapni őket –, viszont máshogy néztek ki, és másképpen is működtek, mint mostaniak.

A ma is használt, neonszínekben pompázó változat 1978 óta kapható. Később nemcsak a tinta összetételén, hanem a tollak hegyén is változtattak, és a korábban használt filc anyag helyett polietilén tollhegyek kerültek a markerekbe. Ez jobban felszívja a vízbázisú tintát, így a filc jobban fog, és tovább használható. A ma is ismert, végleges formájukban a kilencvenes évek elején kerültek forgalomba, s hódították meg a világot. Azóta rengeteg féle színben, formában és változatban találkozhatunk velük, és nem hiányozhatnak egyetlen háztartásból, irodai asztalról, iskolai tolltartóból, vagy mindenes fiókból sem.

Előnyeit a digitális világ is felfedezte magának: a számítógépes szövegszerkesztők és az e-könyv olvasók kiemelési funkciói egyértelműen a szövegkiemelő filcek hatására utalnak, sőt, egyes internetes böngészőkre ezt a célt szolgáló bővítményeket is telepíthetünk.