Azért használunk cookie-kat, hogy eredményesebbé, gördülékenyebbé és kellemesebbé tegyük felhasználóink számára a webhely használatát. Az általunk használt cookie-kkal és a letiltásukkal kapcsolatos tudnivalókért kattintson ide.
ribbon-background
ribbon-background
Termékek

Ár

Ft
-
Ft

Elérhetőség

Márka

Laptopok
Kiegészítők
Számítógép
Kellékek
Nyomtatás
PC periféria
PC komponens
Alaplap
Processzor
Memória, RAM
Videokártya
Belső SSD
Belső HDD
Ház
Tápegység
Optikai meghajtó
TOP márkák
Szoftver

Belső SSD

(98 termék)
/ 3 oldal
/ 3 oldal

SSD meghajtó, mely szárnyakat ad a számítógépnek

Az SSD a merevlemezek méltán népszerű alternatívájaként szolgál. Az SSD meghajtókat csoportosíthatjuk aszerint, hogy külső SSD-ről vagy belső SSD-ről beszélünk – a következőkben ez utóbbiakról fogunk –, azonban a belső SSD-k is számos további típusba sorolhatók. Az SSD árak között nagy eltérések lehetnek, de az is lényeges, hogy laptop SSD-t keresünk-e vagy PC-be valót? Fontos szempont az SSD mérete, vagyis hogy 500 GB SSD-t, 1 TB SSD-t, esetleg 2 TB SSD-t akarunk-e a gépünkbe, de vajon számít, hogy Kingston SSD-t vagy Samsung SSD-t választunk, vagy elég, ha az SSD ár alapján döntünk? Érdemes NVMe csatolós eszközt választanunk? Az alábbiakban a belső SSD választás során felmerülő legfontosabb szempontokat vesszük sorba.

Az SSD jelentése és jelentősége

A Solid-state drive, vagyis tartós állapotú meghajtó kifejezés arra utal, hogy ezek a termékek, szemben a hagyományos merevlemezekkel, nem használnak mozgó alkatrészeket, ebből fakadóan csendesek, minimális a hőtermelésük, valamint rendkívül gyors és egyenletes sebességű adatelérésre képesek. Noha tárolási kapacitásuk kisebb, mint a merevlemezeké, az SSD árak pedig valamennyivel magasabbak, mint a HDD-k esetében, hosszú élettartamuk, megbízhatóságuk, és nagy sebességük a hatékony munka és zökkenőmentes játékélmény garanciája. Azaz elsőre drágának tűnhetnek, azonban hosszú távon garantáltan megtérülnek. 

Melyik változatot keressük?

A 2.5 hüvelykes SATA SSD széles körben elterjedt, mert problémamentesen telepíthető PC-be is, laptopba is. Ezen változatok kapacitása tág térben mozog, a gyártók mindenféle méretben kínálják a termékeiket. Belépő szintű kategóriát jelent pl. a 256GB-os Kingston SSD-t, de egy 1000GB-os Western Digital SSD vagy az 1TB-os ADATA SSD már középkategóriás választásnak számít. Ha nem szívesen hozunk kompromisszumot, a high-end termékeket, mint amilyen pl. a 2 GB-os Samsung SSD is egyre jobb áron megtalálhatjuk. Mindig figyeljünk, hogy az alaplapunk támogassa a SATA szabványát, és arra is, hogy mindig a megfelelő kábelt használjunk a csatlakoztatáshoz. Ha régebbi notebookhoz, laptophoz, mini PC-hez keresünk SSD meghajtót, érdemes lehet mSATA (mini-SATA) verziójú terméket választanunk.

Ha pl. nem akarjuk feláldozni a számítógépben lévő SATA bővítőhelye(ke)t, mert szeretnénk a nagyobb tárkapacitású HDD-nek is fenntartani csatlakozót, az m.2 ssd foglalatba való m2 SSD-t válasszuk! Az mSATA leváltására született csatolóba 22 milliméteres szélességű termékeket illeszthetünk, azonban a laptop, notebook méretének megfelelően lehetnek a hosszúságában eltérések. Pl. az ADATA M.2 2280 terméknévben a „22” a milliméterben kifejezett szélességet, a „80” a mm-ben megadott hosszúságot jelenti. A fizikai méretekre tehát minden esetben figyeljünk oda. Egy ilyen típusú meghajtó lényegesen kisebb helyen elfér, mint egy 2,5 colos változat, így laptopok, notebookok esetében ez a típus lesz a legjobb választás, főleg, hogy az áruk is egyre megfizethetőbb.

Figyeljünk azonban oda, hogy kétféle M.2 csatoló létezik: SATA alapú és PCIE alapú (ez az SSD modulról ránézésre megmondható: a SATA-s megoldásokon kettő, a PCI Express-típusú eszközökön egy bevágás van). A lényeg az, hogy a SATA alapú eszközök max. 750 MB/s sebességgel, a PCI Express típusú eszközök már 3940 MB/s sebességgel is tudnak dolgozni. A PCI Express-szen keresztül működő újabb M.2-es SSD-k között egyre gyakrabban találkozhatunk a processzorral NVMe (Non-Volatile Memory) protokoll szerint kommunikáló meghajtókkal. Ezek jobban kihasználják a többmagos CPU-k lehetőségeit, mint az AHCI mentén működők, vagyis ha egyszerre sok programot kell a tárolónak kiszolgálnia, tényleg lenyűgöző sebességet biztosít az NVMe SSD.

Vásárlás előtt tehát érdemes mérlegelnünk, milyen célokra akarjuk a gépünket használni. Bár egy alap irodai PC-hez elegendő lehet egy WD 500 GB SSD, ha zökkenőmentesen akarunk játszani, már jól jöhet a Samsung SSD 860 evo az 1 TB kapacitásával. Ha professzionális felhasználók vagyunk, vagy adatigényes programokkal dolgozunk, azaz fontos a villámgyors adatátvitel, a 2 TB-os SSD lesz a mi választásunk. A Samsung SSD-k ezen a területen úttörőknek számítanak, de a Kingstone SSD-k sem véletlenül szereztek nagy hírt maguknak. Akárhogy is döntünk, villámgyors, csendes, energiatakarékos, megbízható termékekre számíthatunk.