Azért használunk cookie-kat, hogy eredményesebbé, gördülékenyebbé és kellemesebbé tegyük felhasználóink számára a webhely használatát. Az általunk használt cookie-kkal és a letiltásukkal kapcsolatos tudnivalókért kattintson ide.
Termékek

Ár

Ft
-
Ft

Elérhetőség

Márka

Okostelefon
Víz-, por-, és ütésálló telefon
Nyomógombos telefon
Mobiltelefon időseknek
Okosóra és aktivitásmérő
Mobiltelefon kiegészítők
iPhone tartozékok
Tablet
E-book
/ 134 oldal
/ 134 oldal

Korunk okoseszközei: mobilok, tabletek és e-bookok

A XXI. századi ember számára alap, hogy mobiltelefont hord a táskájában, de nem ritka az sem, hogy valaki e-bookot vagy tabletet visz magával minden útjára. Jó eséllyel mobilnetje is van az illetőnek, vagy ha nincs, akkor is számos helyen van lehetősége arra, hogy rákapcsolódjon a wifire. Aki már felnőttként ismerkedett a számítástechnikával és a mobiltelefonokkal, mosolyogva emlékszik vissza a vaskos telefonkönyvekre, a pénzbedobós utcai fülkékre, a Commodore számítógépekre, az internet gyerekkorára, és az első, fél tégla méretű mobilokra. Az ezredforduló körül született generáció viszont már el sem tudja képzelni, milyen lehetett az élet internet és okoseszközök nélkül.

Okostelefonok

Először is: miért jó nekünk az okostelefon? Mert számos olyan funkcióval rendelkezik, amelyek segítségével kiválthatunk más eszközöket. Egyetlen készülékben tömörítjük vele a táblagépet, a GPS-t, az ébresztőóránkat, a sportoláshoz használt teljesítmény- vagy pulzusmérőt, és persze a fényképezőgépet. Hacsak valakinek nincs jó oka arra, hogy hagyományos telefont vegyen, érdemes beruházni egy „okosra”. Amikor az első okostelefonunkat készülünk megvenni, ijesztő lehet a nagy választék, a rengeteg különböző funkció. Nézzük meg nagy vonalakban, mire érdemes odafigyelnünk vásárlás előtt.

Először is legyen kényelmes a mérete mind magának a készüléknek, mind a kijelzőnek. A túl kicsi képernyőn nehéz olvasni a betűket, a nagy méretű telefonokat viszont kényelmetlen kezelni, és a zsebünkben sem fognak elférni. Figyeljünk oda az akkumulátor kapacitására: ha egy irodában dolgozunk, ahol csak néha pillantunk a telefonunkra, és bármikor fel tudjuk tölteni, akkor nem annyira számít az üzemidő, mint ha egész nap terepen vagyunk és ügyfelekkel beszélünk. Számít természetesen a telefon ára is, gondoljuk át, hogy mi fontos, és miből tudunk engedni. Az a célunk, hogy legyen egy alapszintű okostelefonunk, vagy számít a megbízható működés, a jó felbontás, a dizájn is? Utóbbi esetben jobban ki kell nyitnunk a pénztárcánkat: a különböző márkák között lehet valamennyi különbség, de alapvetően a minőséget meg kell fizetni. Esetleg víz-, por-, és ütésálló telefont szeretnénk? Ez utóbbit is feltalálták már az extrém sportolók és a veszélyes munkát végzők számára: az úgynevezett strapatelefonok nemcsak mindentudóak, de törhetetlenek is, legalábbis ebbe az irányba törekednek a gyártók. Az ágazat szédítő iramban fejlődik, úgyhogy készüljünk fel lélekben, hogy hiába szerezzük be a legújabb, legmenőbb modellt, egy-két hónap múlva piacra dobnak egy még tökéletesebbet.

A Samsung új készülékei már túlmutatnak a hagyományos okostelefonokon: az egyik modell könyvszerűen összehajtható és támasztás nélkül is megáll; a másik egy kameraszigetet rejt magában, ami forradalmasítja a fotózást, és amivel nagyméretű, filmszerű videókat is készíthetünk; a harmadik egy valóságos, miniatűr számítógépes rendszer; a Nokia pedig egyetlen feltöltéssel akár két napig is üzemelő szupertelefonnal rukkolt elő. A Xiaomi is a fotózás felé mozdul az új készülékeivel: ultranagy felbontású és látószögű, illetve makrókamerái csodálatos részleteket ígérnek mind a távolról, mind a nagyon közelről készített képek esetében. Az Apple is tartja az iramot a többiekkel: az ikonikus iPhone készülékek is rengeteget fejlődtek 2007-es megjelenésük óta. Csúcskategóriás kamerák, még nagyobb kijelzők ugyanakkora készülékben, ütésállóság – az iPhone a mai napig fogalom, de az áruk is más tartományban mozog, mint az egyéb okostelefonoké.

Tablet

Ha olyan eszközre vágyunk, ami egyesíti magában a laptopok és a mobiltelefonok előnyeit, akkor a tableteket nekünk találták ki. A számítógépekkel ellentétben a tabletek hordozhatóak, kis helyen is elférnek, a telefonoknál viszont nagyobb teljesítményre képesek. Itt is igaz a telefonoknál már kifejtett elmélet: ha alacsonyabbak az igényeink, és leginkább csak otthon neteznénk a tableten, akkor a szerényebb árkategóriából is válogathatunk. Ha azonban különálló billentyűzet segítségével a laptopunkat szeretnénk kiváltani vele, érdemes nagyobb memóriájú, több magos processzorral ellátott, komolyabb gépre beruházni. Az akkumulátor által biztosított üzemidő legyen a másik legfontosabb szempont: mivel a tableteket elsősorban hordozásra találták ki, törekedjünk a minél hosszabb aktív üzemidőre, nehogy a gépünk épp a legrosszabb pillanatban hagyjon minket cserben. Amennyiben fontos, hogy bármikor tudjunk csatlakozni az internetre akkor is, ha nincs elérhető WIFI-hálózat a közelben, akkor válasszunk 3G vagy 4G táblagépet. A méret kiválasztásánál is tartsuk szem előtt, hogy mire fogjuk használni: a kisebb tableteket könnyebb szállítani, és a használatuk is kényelmesebb, a nagyobbak viszont otthoni filmnézéshez ideálisak. Az operációs rendszerük jellemzően Android vagy iOS – az utóbbi az Apple készülékeinek saját rendszere – de léteznek Windows rendszerű tabletek is. A választást valójában sokszor az dönti el, hogy a leendő tulajdonos melyik rendszert ismerte, használta már korábban, de érdemes figyelembe venni az alább ismertetett szempontokat is.

Több mint tíz év eltelt azóta, hogy Steve Jobs piacra dobta az első iPadet. A mai napig is az él a köztudatban, hogy egy iPad megbízhatóbb és könnyebben használható, mint az Android táblagépek, jobban néz ki, és az Apple-nél az alkalmazások fejlesztésére, ellenőrzésére is jobban odafigyelnek. Ugyanennek az éremnek azonban megvan a másik oldala. A biztonság azt is jelenti, hogy nem annyira rugalmas a rendszer, mint az Androidnál, kevesebb lehetőség van a testreszabásra. Nagy pozitívuma az Androiddal szemben, hogy az appokat ellenőrzik, így azok garantáltan nem hordoznak vírusokat, ezáltal viszont hasznos alkalmazásokat is kizárnak. Amint ezekből kiderül, az Android világa jobban emlékeztet a zavaros vízben való halászatra: kevesebb a kontroll, több a kalózkiadású alkalmazás, és az operációs rendszer frissítései nem feltétlen kompatibilisek mindegyik eszközzel. Döntse el mindenki maga, hogy mik a számára releváns szempontok.

Okosóra és aktivitásmérő

Manapság szinte mindennek létezik „okos” változata, miért lenne kivétel éppen a karóra? Az okosóráknak ma még csak kiegészítő szerepük van az okostelefonok mellett: szinkronizálják a telefon értesítéseit, és egyes alkalmazások adatait. Elsőre talán felvonjuk a szemöldökünket, de gondoljunk bele, hogy például futás közben mennyivel kényelmesebb egy karórán mérni a pulzusunkat, a gyorsaságunkat és a megtett távot, mint a csuklónkon fityegő mobiltelefonon. Vagy mennyivel egyszerűbb egy pillantással ellenőrizni, hogy nem kaptunk-e valami sürgős üzenetet, mint a táskánkban kotorászni a mobilunk után. A technikai fejlődés ütemét nézve könnyen lehet, hogy néhány éven belül az okosórák ki fogják ütni a piacról a telefonokat. Az Apple watch a fentieken kívül EKG-felvételt készít, véroxigén-szintet mér, és ha nagyot esünk, érzékeli a hosszan tartó mozdulatlanságot, és segítséget hív. A Galaxy Watch hasonlóan okos, külsejében pedig kevésbé futurisztikus: aki okosórára vágyik, de jobban kedveli a hagyományosabb megjelenést, a Samsungnál nézzen körül. Ha kizárólag a sportteljesítmény mérésére használnánk az eszközt, akkor inkább aktivitásmérőben, más néven fitness karkötőben gondolkodjunk.


Kiegészítők

Az okoseszközöknek ugyanúgy szükségük van kiegészítőkre, mint bármelyikünknek. Lássuk, mik is a lehetőségeink.

A töltőkábelek, ahogy a nevük is mutatja, az eszközök feltöltésére használnak, az adatkábelek ezzel szemben az adatok átvitelét segítik például a telefonról a számítógépre. Hozzájuk csatlakoztathatók a hálózati- és USB-adapterek.

A tabletekhez és iPadekhez érdemes tokot vásárolni, ami szállításkor megvédi őket a karcolásoktól. Ezek a tokok vékonyak, és úgy vannak kialakítva, hogy tökéletesen illeszkednek a készülékre, így használat közben sem zavaróak. Némelyik tok állványként is szolgál, melynek segítségével a nekünk megfelelő dőlésszögben tudjuk az asztalra helyezni a gépet. Használat közben is óvhatjuk a képernyőt védőfóliával, de akár edzett üvegből készült védőréteggel is.

Mind a telefonok, mind a táblagépek használatát segítik az érintőceruzák, amikkel könnyebb a navigálás a kis méretű érintőképernyőkön. Különösen télen tudnak jó szolgálatot tenni: a hidegben sem kell levennünk a kesztyűnket, ha megszólal a telefonunk. Nagy részük golyóstollként is használható, sőt léteznek lézermutatóként vagy zseblámpaként használható típusok is.

A Samsungnak pedig már „okosceruzája” is van, ami magában is egy alkalmazásokkal felszerelt digitális eszköz. Csak egy példát említsünk a sokféle funkciója közül: ha idegen nyelvű szöveget olvasunk, és ki kell keresnünk egy szót, akkor csak odatartjuk a tollat a szó fölé, és már fordítja is.