ribbon-background
ribbon-background
Termékek

Ár

Ft
-
Ft

Elérhetőség

Márka

Okostelefon
Víz-, por-, és ütésálló telefon
Nyomógombos telefon
Mobiltelefon időseknek
Okosóra és aktivitásmérő
Mobiltelefon kiegészítők
iPhone tartozékok
Tablet
E-book
/ 7 oldal
/ 7 oldal

A mobiltelefonok meghódították a világot

Utazás közben a buszon vagy villamoson az emberek többsége az okostelefonjával foglalkozik. Lehet a kezében iPhone, Samsung, Xiaomi vagy Huawei, az elérhető funkciókban nincs különbség: böngészhetünk a közösségi oldalakon, tartalmakat oszthatunk meg, csetelhetünk az ismerőseinkkel, videókat nézhetünk, híreket vagy e-maileket olvashatunk, esetleg az aktuális útvonalunkat tervezhetjük. Ezek a telefonok valójában érintőképernyővel rendelkező, internetkapcsolatra képes, okos miniszámítógépek, és éppen ilyen célokra fejlesztették ki. Megkönnyíthetik az életünket, feltéve, ha a fentebbiekből legalább egy-két funkciót használunk is.

Funkciók

A nyomógombos mobiltelefonokkal szemben az okoskészülékek legnagyobb előnye a – teljesség igénye nélkül – felsorolt számos funkció. Noha egy kisebb számítógép tudásával rendelkeznek, kis méretük miatt mégis bárhová magunkkal vihetjük őket. A nap 24 órájában valós időben követhetjük a világ eseményeit, és minket is bármikor elérhetnek. Hogy ennek örülünk, vagy nem, ez egyéni ízlés dolga, ám természetesen élhetünk a kikapcsolás szabadságával is – feltéve, ha rendelkezünk ez utóbbival.

Ezek a készülékek a nyomógombos vagy más néven butatelefonok minden funkcióját tudják: telefonálás, üzenetküldés, telefonszám-tárolás, kihangosítás, fülhallgató-használat, számológép funkció, ébresztés stb. Ezeken kívül az interneten keresztül is kezdeményezhetünk, vagy fogadhatunk ingyenes hang- illetve videóhívást, például a Viber vagy Skype alkalmazás segítségével, akár a világ túlsó felén lévő ismerősünkkel is. Fontos funkciók még a fényképezés, a videofelvétel, a navigáció is.

Szinte minden weblap elérhető az inernetkapcsolattal rendelkező telefonról. Böngészhetünk sorban állás közben vagy az utazás alatt, filmeket, videókat, fényképeket nézhetünk. Ha nem akarjuk, nem marad holt idő az életünkben, minden percünket kitölthetjük valamilyen hasznos vagy érdekes tartalommal.

Az okostelefonok hátrányaként szokás megemlíteni a funkcióikhoz képest kis méretüket. Az e-mailek írása, üzenetküldés valóban nehézkes lehet az érintőképernyőn megjelenített betűk kis mérete miatt. Másik hátrányuk, hogy akkumulátoruk, éppen a rengeteg funkció miatt, rövidebb ideig bírja, mint a hagyományos telefonoké. Míg egy nyomógombos készülék esetében nem ritka, hogy napokig, akár egy hétig is bírja egy feltöltéssel, addig okos társát naponta, de legjobb esetben is kétnaponta tölteni kell, nyilván a használat intenzitásától függően.

Milyen készüléket vegyek?

Okostelefon vásárlásakor az első lépés, hogy az operációs rendszerről döntsünk. A mobiltelefonok piacát a Google és az Apple óriáscégek vezetik, és irányítják. Az egész világon eladott telefonok 99%-a Android vagy iOS operációs rendszerrel van felszerelve, így el kell döntenünk, hogy melyiket szeretnénk: egy androidos telefont vagy egy iPhone-t.

Az androidos operációs rendszerrel rendelkező telefonok között (mint például a Samsung okostelefon, Nokia okostelefon, Xiaomi okostelefon) nagy választékban kaphatók olcsóbb és drágább készülékek egyaránt. Samsung Galaxy készülékeknek például több generációja jelent már meg különböző tudással és hozzá szabott árakon. A prémium termékek minden márka esetében a legújabb technológiákkal is felszereltek, mint például az 5G, vagy a Quad-Lens kamerák. Az Android rendszer előnyei közé szokták sorolni, hogy nyitottabb, mint az iOS, és sokkal inkább személyre szabható.

iOS operációs rendszerrel csak az Apple gyártó eszközei működnek: az iPhone-ok számos generációja. Ezeket a készülékeket biztonságosabbnak tartják, élettartamuk hosszabb, alkalmazásaik és szoftveres támogatottságuk jobb, mint az androidos készülékeké. Cserébe többnyire jóval drágábbak is.

Új telefon vásárlása esetén manapság sokak számára az egyik legfontosabb kritérium a kamera minősége. A kamera minőségét, felbontását a megapixelek száma mutatja meg. Minél nagyobb ez a szám, annál nagyobb felbontásra, vagyis jobb minőségű kép készítésére képes a készülék. De a megapixelek száma mellett érdemes még a tárhely nagyságát, esetleges bővíthetőségét és az akkumulátor teljesítményét is figyelembe venni.

Bármilyen készülékre van szüksége a legnagyobb gyártók termékei közül – csúcskategóriásra vagy egy alapszintűre – webshopunkban biztosan megtalálja a kedvére valót.