Kezdőlap
Kosár tartalma
Üres kosár
Bruttó összesen:
 {{model.WebDevizaNem}}
Kosár megtekintése
Kezdőoldal / Blog / Bluetooth vagy wifi?
Bluetooth vagy wifi?

Bluetooth vagy wifi?

{{Blog.hasznossag_szam}}
{{Blog.hozzaszolas_szam}}

Mi a különbség a Bluetooth és Wi-Fi vezeték nélküli otthoni audió rendszerek között?

Az elektronikus eszközök használatával együtt járó kábelrengeteg minden ember rémálma. A vezeték nélküli megoldásokra több technológiát is kidolgoztak, melyek ma már a hangszórók esetében is magas minőséget nyújtanak. Az új házimozik, vagy bármilyen több hangszórós berendezés vásárlásánál két világszerte elterjedt technológiai lehetőség közül választhatunk. Wi-Fi vagy Bluetooth vezeték nélküli hangszórós megoldásból. De mi a különbség a kettő között? Mikor melyiket érdemes választani?

Bluetooth technológiával egy lejátszóhoz nagyon egyszerűen csatlakoztatható egy vagy akár több hangszóró bárhol. Ha egy magunkkal hordozható hangszórót szeretnénk egy lejátszóhoz kapcsolni, gyakorlatilag ez az egyetlen lehetőség. Akár strandon, túrázás, utazás közben a mobiltelefonhoz kapcsolt hangszóróval kihangosítható a zene, de a memória kártyán tárolt zenéket egy térerő nélküli pince mélyén mindenki hallhatja. A lejátszón keresztül könnyedén állítható a hangerő, a hangszín és minden általános paraméter. A hangszóróba beépített akkumulátor egyszerűen feltölthető ahogyan a mobiltelefonok és hosszú ideig lehetővé teszi a helyhez kötöttség nélküli használatot. Hátránya a rövid, azaz maximum 10 méteres hatótáv és alacsony adatátviteli sebesség. Ez azonban bőven elegendő MP3 zenék lejátszásához egy baráti társaságban, amikor ki akarjuk hangosítani az okostelefon tablet vagy egyéb eszközünket.

Ezzel szemben a Wi-Fi kapcsolat sokkal stabilabb, jóval nagyobb adatátviteli sebességre képes. Szélesebb frekvencia tartományon tud kommunikálni, biztonsági szintje magasabb. Hatótávolsága messze nagyobb a Bluetoothnál. Beltéren 30 méter, kültéren pedig akár 100 méter. Ezt tapasztalhatja bárki, amikor egy sűrűbben lakott helyen Wi-Fi adók tucatjait látja saját készülékén, mikor csatlakozni szeretne. Hátránya viszont az, hogy helyhez kötött és folyamatosan a hálózati áramforrásra van csatlakoztatva az adó. A megszólaltatás előtt a felkonfigurálása bonyolultabb, de utána a csatlakozás már egyszerű.

A zene lejátszás folyamatában is a leggyengébb láncszem határozza meg végül a lejátszás minőségét. A digitalizált zene egy adatfile. Méghozzá nagy méretű, aminek a tárolásához nagy kapacitású adathordozókra, továbbításához pedig nagy sávszélességre van szükség. Annak érdekében hogy az adatfile mérete kisebb legyen és alacsonyabb sávszélességen továbbítva is élvezhető legyen a digitális zene, tömörítik. Minél nagyobb a tömörítés mértéke, annál több részlet veszik el. Arany középútként az MP3 vált a legelterjedtebb tömörített formátummá. Az erre a formátumra tömörített zenében az emberek többségének észrevehetetlenek a tömörítés során elvesző részletek, de az adatfile mérete sokkal kisebb, mint az eredeti digitalizált. A vájt fülűek számára viszont nagyon is hiányoznak ezek a részletek. Nekik nem elegendőek a 44 kHz, 16bit 128kbps által nyújtott csonkolt hanghullámok. A 96kHz, 24bit 4096kbps szinte tökéletes zenei élményre vágynak. Ennek a jó minőségű továbbítására a vezeték nélküli a Bluetooth nem képes. Korábban ezt hangszórók vezetékes csatlakoztatásával oldották meg, de most már a megnövekedett sávszélességű Wi-Fin keresztül kapcsolódók is tökéletesen szólnak. A jó minőségű zene rajongóinak egyértelműen a Wi-Fit kell előnyben részesíteniük a Bluetooth-al szemben.

Wi-Fi-n keresztül közvetlenül hozzákapcsolható az otthoni hálózatunk egy médiaszerverhez. Így a zenét közvetlenül a felhőből lejátszhatjuk, nem kell tárolni a letöltött zenét a korlátos tároló kapacitású okostelefonon vagy a számítógépen. Bluetooth hangszóró használata esetén ezt nehezebben tudjuk megtenni.

10-15 évvel ezelőtt egy új ház építésénél vagy lakásfelújításnál az előre látó lakók a szobákat már a tervező asztalon berendezték. Mivel tudták mi hová kerül, a házi-mozi vagy audió berendezések hangfalihoz külön kábelcsatornákat építettek be a falakba, amelyekbe aztán el lehetett rejteni a hangfalak vezetékeit. A vezeték nélküli hangszórókkal erre az előre látásra már nincs szükség. Bárhová tehetjük a hangszórókat, nem csúfítják el a lakóteret a kábelek, illetve nem botlik el benne senki. A szoba átrendezését sem lehetetleníti el az előre beépített kábelcsatornákból eredő kötöttség. Sőt, akár más szobákba vagy a teraszra, kertbe is kihelyezhetők a hangszórók. Bárhol hallgathatjuk az előre rögzített zenék mellett a streaming zenei szolgáltatók online zenéit, az online rádió adókat a legjobb minőségben.

Kapcsolódó termékkategóriák:

Tetszett a cikk?
Tetszett!
Szólj hozzá Te is!

Utoljára megtekintve