Kezdőlap
Kosár tartalma
Üres kosár
Bruttó összesen:
 {{model.WebDevizaNem}}
Kosár megtekintése
Kezdőoldal / Otthon, háztartás / Világítástechnika és kiegészítői / Beltéri lámpák / Csillár

Csillár

{{totalCount}} találat
találat/oldal
Rendezés:
Nincs találat.
{{ComputedLoadMoreText}}
{{totalCount}} termékből {{dataLength}} darabot már láttál

Okos otthon, korszerű biztonságtechnika – a JÖVŐ!

A 21. században már minden „okos”: a telefonjaink, az óráink, a különböző háztartási gépeink is, és lassan beszivárog a köztudatba az okos otthon fogalma is. Mindannyiunk álma egy saját otthon, amelyet ízlésünknek megfelelően rendezünk be, amely kényelmes, ahova jó hazamenni, ahova szívesen jönnek át látogatóba a barátok és a rokonok. Számos elvárásunk van lakásunkkal, házunkkal szemben: legyen olcsón fenntartható, praktikus elrendezésű, megfelelő méretű és elhelyezkedésű, biztonságtechnikai szempontból is kiváló tulajdonságokkal bírjon stb. Az utóbbi évtizedekben Magyarországon is megjelent egy új igény: az okos otthon iránti vágy.

Mitől lesz okos az otthonunk?

Az már teljesen természetesnek számít, hogy minden családban használnak az asztali telefon mellett vagy helyett okos készüléket, diktafont és sok más olyan eszközt, amelyek néhány évtizeddel ezelőtt csak kevés háztartásban voltak fellelhetők.

Ma már egyre több szó esik az otthoni automatizálásról is. De mit is értünk ezen kifejezés alatt? Az otthoni automatizálási hálózatra áram, fűtés, redőnyök, világítás és még sok más egység csatlakoztatható. A rendszer érzékelők segítségével méri a helyiség klímáját, az időjárást és a fényviszonyokat, majd elvégzi az vezérlőközpontban megadott specifikációkat. A felhasználó számára ez azt jelenti, hogy a redőnyök programozott időpontban vagy sötétedéskor záródnak, erős szélben a házvezérlő feltekeri a napellenzőket. Ha oxigénhiány lép fel a házban, az ablak automatikusan kinyílik, és ha túl meleg lesz bent, akkor magától lekapcsol a fűtés. Az automatizálás ötvözi a maximális kényelmet és az energiatakarékosságot, ugyanakkor a biztonságtechnika is fontos szerepet kap: a ház ablakain és ajtajain található érzékelők minden mozdulatot mérnek. A beléptető ellenőrzés csak azoknak az embereknek nyújt hozzáférést, akiknek korábban engedélyt adott a tulajdonos az otthoni irányító központban. Bárhol járunk, mindig van lehetőség kommunikálni otthonunkkal, így mindig tudhatjuk, hogy minden rendben van-e ingatlanunkban.

Az intelligens eszközök sok területen megkönnyíthetik a felhasználók mindennapjait, ugyanakkor hosszú távon energiát takaríthatnak meg, így a költségek megtérülnek az idő múlásával.

Hogyan működik, mire érdemes odafigyelni?

Ha okos otthon kialakításán gondolkodunk, a megfelelő alaptechnológia kiválasztása fontos szerepet játszik. Az okostelefonnal vagy táblagéppel történő vezérléshez elengedhetetlen annak biztosítása, hogy a megfelelő alkalmazás elérhető legyen az adott mobil operációs rendszer számára.

A különböző gyártók olcsó intelligens kezdőkészletei ideálisak az automatizálási rendszer felállításához. Egy ilyen kezdőkészlet a kötelező központon kívül tartalmazza a megfelelő érzékelőket, kapcsolókat, LED-lámpákat és egyéb kiegészítőket és tartozékokat. Ezeket az alapkészleteket gyakran egy adott alkalmazáshoz igazítják. Fontos, hogy amennyiben már elkezdtünk otthonunkat „okosítani”, és bővíteni szeretnénk az intelligens funkciókat, figyeljünk oda, hogy az új modulok kompatibilisek legyenek a meglévőkkel.

Access Point, Bridge – megfelelő internetkapcsolat az alapja mindennek

Az okos eszközök elterjedésével megszületett az igény arra, hogy az ingatlan minden zugában egyidejűleg több készüléken is tudjunk internetet használni. Bármilyen létesítményben fontos alaposan megtervezni az internetes hálózat kialakítását, ám egy okos otthonban ez mindennek az alapja. Az internetmegosztás két alapvető kelléke az Access Point és a Bridge.

Az Access Point (AP) a hardvereszköz egy hozzáférési pont, amely a WiFi-eszköz a csatlakozását teszi lehővé a vezetékes hálózathoz. Önálló eszközként lehet, hogy az AP vezetékes kapcsolattal csatlakozik egy routerhez, de akár annak szerves eleme is lehet.

A Bridge, vagyis a hálózati híd két vagy több hálózati szegmenst köt össze, amelyek lehetnek vezetékesek vagy vezeték nélküliek is. Legfőbb előnye, hogy jelentős mértékben megkönnyíti az adatmegosztást.

A fő különbség a két eszköz között a funkcionalitásukban rejlik: míg a hidak két fizikailag különálló hálózatot képesek összekapcsolni rádióhálózaton keresztül, az AP, vagyis a hozzáférési pont több vezeték nélküli eszközt köt össze útelválasztó segítségével.

Okos telefonról navigálható okos konnektor

Az okos konnektor, amely okos telefonról vezérelhető, szintén az alapfelszereltség része. Ezek ma már jellemzően WiFi-vel felszereltek, és pillanatok alatt csatlakoztathatók otthoni vezeték nélküli internetkapcsolatunkhoz. Csak egy megfelelő applikációt kell letölteni mobilunkra, hogy azután azon keresztül tudjuk ki- és bekapcsolni az aljzatot. Az okos konnektorok használata rendkívül egyszerű. Nincs szükség villanyszerelő segítségére se a beszerelésénél, se a beállításnál. Aki tud használni egy okos telefont, annak az okos konnektor sem fog problémát jelenteni. Egyszerűen bedugjuk az új eszközt a hagyományos aljzatba, és összepárosítjuk a telefonos alkalmazással, s innentől kezdve akár külföldről is irányíthatjuk a rendszert. Otthonunkat bárhonnan, bármikor áramtalanítani tudjuk, vagy működésbe hozhatjuk elektronikus eszközeinket. Az sem elhanyagolható szempont, hogy az okos konnektorral pontos képet kapunk áramfogyasztásunkról, ami jelentősen megkönnyíti az energiagazdálkodást.

Világítástechnika – okosan

A fény irányítja, hogyan látjuk és érzékeljük a környezetünket. Ha nincs természetes fény, a világítás határozza meg, hogy a szobák hogyan jelennek meg vizuálisan, jól érezzük-e magunkat, és mennyire tudunk koncentráltan dolgozni. A sikeres világítási koncepció optimális érzékelési feltételeket teremt lakásunkban, ugyanakkor otthonunk hangulatát is jelentősen meghatározza.

A beltéri és kültéri helyiségek berendezésénél elengedhetetlen az üzemeltetési követelményekhez igazított világítás. A modern világítótestekre és a LED-ekre alapozott lámpákra (fénykibocsátó dióda) a magas fényminőség és az energiahatékonyság jellemző.

Mivel a világítás nagy mértékben meghatározza egész lakásunk használhatóságát, tanácsos olyan világítástechnikai termékeket vásárolni, amelyek sokféle tervezési lehetőséggel, nagy hatékonysággal és hosszú élettartammal rendelkeznek.

A lámpák és lámpatestek fejlesztése nagyon gyorsan halad, különösen a LED-ekre épülő termékek esetében. A LED-ek gazdaságos, fenntartható és ökológiai megoldást jelentenek a legtöbb alkalmazási területen. Nagy teljesítményűek, hosszú élettartamúak és alacsony energiafogyasztással bírnak. Jobb hatékonysági értékekkel rendelkeznek, mint a fénycsövek, és a környezet mellett az egészségét is védik, mivel gyártásuk során nem használnak veszélyes anyagokat, mint például higanyt. Gyereklámpák választása esetén ez különösen lényeges szempont lehet, biztonságtechnikai okokból is.

Nemcsak az új LED-ek segítenek csökkenteni az energiaköltségeket. A legújabb generációs fénycsövek, nagynyomású kisülőlámpák és energiatakarékos lámpák szintén optimalizált fénykibocsátással rendelkeznek. Ez azt jelenti, hogy meghaladják a régebbi modellek energiahatékonyságát és fényminőségét. Ezért a cserének gazdasági szempontból mindig van értelme, legyen szó beltéri vagy kültéri világításról.

Ha eggyel tovább lépünk, és már nemcsak a hatékonyságban és az energiafogyasztás csökkentésében gondolkodunk, hanem a világítást is okossá szeretnénk tenni otthonunkban, választhatunk olyan megoldást is, mint például a Philips HUE. Ezeket az eszközöket szintén okos készülékre letöltött applikáció segítségével ki- és bekapcsolhatjuk, szabályozhatjuk a fényszínüket, fényerejüket, sőt akár hangvezérléssel is irányíthatjuk működésüket.

A digitális világításszabályozás előnyei a lehető legnagyobb rugalmasság az épület használatában és a magas szintű kényelem. A világítást a rendszertől függően okostelefonokon, táblagépeken vagy számítógépeken egy alkalmazáson keresztül kapcsolják, tompítják és programozzák. Ezenkívül a meglévő kapcsolók továbbra is használhatók, helyettesíthetők hálózati modellekkel, és távvezérlőkkel bővíthetők.

Számtalan lehetőség van tehát a világítás korszerűsítésére, energia hatékonyabbá tételére. Ezek a megoldások hosszú távon megtérülnek, biztonságtechnikai szempontból is kedvezőek, és nemcsak pénztárcánk lesz hálás a döntésünkért, hanem környezetünket is védjük vele.

A természet- és környezetvédelem manapság amúgy is egyre nagyobb teret kap. Nem is csoda, hiszen a technikai fejlődés vívmányai sok helyen megkönnyítették ugyan az emberek életét és mindennapjait, ugyanakkor hatásuk a Földre, a klímára, az állat- és növényvilágra nem feltétlenül kedvezőek. Egyre többen ébrednek rá, hogy változtatnunk kell, ha azt akarjuk, gyermekeink, unokáink élhető világban nőjenek fel. Ezért nekünk kell tennünk, mindannyiunknak. A szelektív hulladékgyűjtés, az állati eredetű termékek fogyasztásának csökkentése, a műanyaghasználat minimalizálása mellett azzal is sokat javítunk a helyzeten, ha törekszünk háztartásunkban az energiatakarékosságra, illetve arra, hogy otthonunk minél kevesebb káros anyagot termeljen. Ezek egyéni érdekeink is, hiszen több pénz marad a zsebünkben, ha kevesebbet költünk a közüzemi díjak teljesítésére, és saját egészségünket is védjük ezekkel a megoldásokkal. Az okos otthon ebben a törekvésben is a segítségünkre lehet, hiszen kényelmesen, okos készülékünk segítségével a távolból is vezérelhetjük háztartási eszközeinket. Nem kell többé aggódni, hogy valamely készüléket bekapcsolva hagytuk, amely aztán megérkezésünkig fogyasztja feleslegesen az áramot. Katasztrófahelyzetben néhány mozdulattal akár a munkahelyünkről, akár egy nyaralóból áramtalaníthatjuk az egész házat, így biztonságtechnikai szempontból is megtérülnek az ilyen jellegű befektetések. S ne feledkezzünk meg a kényelmi szempontokról sem: egy nehéz munkanap után hazatérve a kényelmes fotelban ülve végezhetjük el otthoni teendőink jelentős részét, így több időnk jut a pihenésre, több minőségi időt tölthetünk szeretteinkkel!

Napjainkban rengeteg magazin ontja a cikkeket lakberendezésről, otthonunk korszerűsítésének kérdéseiről és aktuális trendjeiről, sőt televíziós műsorokat is találhatunk ebben a témakörben. Az otthon szépítése, modernné tétele egyre több ember fantáziáját izgatja, hiszen mindenki vágyik a harmonikus, esztétikus környezetre, egyúttal arra is, hogy a háztatás minden szükséges funkciót maradéktalanul betöltsön, praktikus legyen. Amellett, hogy a média napi szinten bombáz minket ilyen impulzusokkal, a koronavírus járvány is valamelyest arra sarkallta a családokat, hogy hozzák ki a maximumot otthoni környezetükből. Nem is csoda, hiszen a járvány beköszöntével megjelent a Home Office fogalma is, és a magasabb oktatási szintekben tanuló fiatalok, valamint a felnőtt lakosság jelentős része az ideje nagy részét otthonában tölti. Ha pedig sok időt vagyunk valahol, akkor előbb-utóbb felébred az igény, hogy azt a környezetet ízlésünknek, (biztonságtechnikai és egyéb) elvárásainknak megfelelővé varázsoljuk. Az okos otthon ilyen szempontból is jó választás lehet, hiszen már egy induló készlet is jelentős mértékű változást hoz mindennapjainkban. A kezdeti befektetés pedig hamar megtérül, és ha erre ráérzünk, könnyedén tovább „okosíthatjuk” háztartásunkat azáltal, hogy a meglévő rendszerrel kompatibilis modulokat szerzünk be. Érdemes tehát hosszú távra tervezni, figyelembe venni a fejlesztési és korszerűsítési lehetőségeket, hiszen minél modernebb az otthonunk, annál kötetlenebbül oszthatjuk be szabad perceinket, és annál inkább igaznak találjuk majd a mondás: „mindenütt jó, de a legjobb otthon”!

Felgyorsult világunkban egyre nagyobb az igény arra, hogy kötelezettségeinket és feladatainkat rangsorolva csökkentsük terheinket, s szabad perceinket azzal töltsük, ami valóban fontos számunkra. Munkahelyi teendőinket nem, vagy csak nagyon kis mértékben tudjuk minimalizálni, s a szeretteinktől, a családunktól sem szívesen veszünk el időt, ugyanakkor néha szükségünk van némi feltöltődésre, divatos kifejezéssel élve: énidőre is. Ott van viszont a háztartás, az otthon elvégzendő, mindennapi feladatok listája, amelyet okos megoldásokkal, némi beruházással jelentős mértékben lerövidíthetünk, és leegyszerűsíthetjük a napi rutint. Ha csak arra gondolunk, mennyi mindenre kell gondot fordítani otthon egy hosszabb nyaralás előtt (lekapcsolni a villanyt, leengedni a redőnyöket, ellenőrizni, hogy minden készüléket kikapcsoltunk-e, viharos időszakban áramtalanítani a lakást biztonságtechnikai okokból is), máris észrevehetjük, mi mindenben lehet segítségünkre egy okos otthon. Ugyanis a „Smart Home” legnagyobb előnye abban rejlik, hogy okos eszköz segítségével távolról is figyelemmel kísérhetjük, illetve vezérelni tudjuk háztartásunk különböző egységeit. Ráadásul nyugodtabb szívvel hagyhatjuk el otthonunkat, hiszen akár a tengerpartról is informálódhatunk arról, hogy minden rendben van-e távollétünkben: tudni fogjuk, ha valaki belép a lakásunkba, vagy ha bekapcsolva felejti valaki elektronikus eszközeink egyikét. Továbbá arról se feledkezzünk el, hogy intelligens otthon kialakításával nemcsak időt, de hosszabb távon pénzt is spórolhatunk, az energiahatékony megoldásoknak köszönhetően környezetünk is hálás lesz döntésünkért.

A világ, a technológia folyamatosan fejlődik, szinte rákényszerítve minket arra, hogy igyekezzünk folyamatosan lépést tartani vele. Néhány évtizede még csak internetes kávéházakban ülve tudtuk kihasználni a világháló nyújtotta lehetőségeket, ma azonban teljesen természetes, hogy a háztartások nagy részében elérhető az internet, amelyre több eszközzel is rácsatlakozhatunk. Ez manapság nem afféle luxus, hiszen az elvárások is jelentősen megváltoztak, alkalmazkodtak a korszerűbb körülményekhez. Az okos telefonok, okos eszközök igen hamar teret hódítottak szerte a világban. Az internet előnyeit használjuk ki okos készülékeink segítségével, ha útvonalat szeretnénk tervezni, a világhálón keresgélünk recepteket a hétvégi ebédhez, postai levélküldés helyett e-mailben, chaten és a közösségi média színterein tartjuk a kapcsolatot másokkal. Mindez nem is olyan régen még elképzelhetetlen lett volna. A 90-es évek végének egyik filmsikere, a Vissza a jövőbe trilógia már felvillantotta az okos otthon vízióját, s – többek között – ettől lett a mű valódi sci-fi, hiszen akkoriban még elképzelni se tudtuk, hogy a képernyőn látott megoldások (hangvezérlés, ujjlenyomattal történő azonosítás belépéskor) egyszer valósággá, jelenné válnak. Ma viszont egyre inkább beszivárog a köztudatba a Smart Home fogalma, és egyre többen teszik le a voksot az intelligens otthon kialakítása mellett. Legtöbb esetben az embereket a hosszú távú előnyök és a biztonságtechnikai megfontolások ösztönzik arra, hogy befektessenek erre, így például az energiafogyasztás csökkentése, annak következtében pedig az anyagi megtérülés lehetősége.

Top szűrések

{{SzuroPanelSzakasz.Megnevezes}}

Összes szűrés törlése

{{SzuroPanelSzakasz.Megnevezes}}

Szűrések {{activeFilterCount}} aktív szűrő
Szűrések {{activeFilterCount}} aktív szűrő
Szűrések

Top szűrések

{{SzuroPanelSzakasz.Megnevezes}}

Összes szűrés törlése

{{SzuroPanelSzakasz.Megnevezes}}

Top termékek

Nincs találat.

Nincs találat.
Beérkezés értesítő

Értesítést kérek

Amennyiben beérkezik a termék a raktárunkba, akkor erről e-mailben értesítést küldünk Önnek.

Több e-mail címet is lehetősége van megadni. Ehhez az e-mail címeket pontosvesszővel elválasztva kell begépelnie. (Pl.: vasarlo@vasarloemail.hu; felhasznalo@felhasznaloemail.hu;)

Utoljára megtekintve