Azért használunk cookie-kat, hogy eredményesebbé, gördülékenyebbé és kellemesebbé tegyük felhasználóink számára a webhely használatát. Az általunk használt cookie-kkal és a letiltásukkal kapcsolatos tudnivalókért kattintson ide.
ribbon-background
ribbon-background
Termékek

Ár

Ft
-
Ft

Elérhetőség

Márka

Egészséges levegő
Wellness és egészség
Hűtés
Fűtés
Hordozható fűtőkészülék
Kültéri fűtőkészülék
Szénmonoxid érzékelő
Termosztát

Hordozható fűtőkészülék

(113 termék)
/ 4 oldal
Fornello Eco PB gázkályha
Raktáron
35 999 Ft

TOO FG-450-W fagyőr
Raktáron
6 499 Ft

Zinas ZN 304 barna sparhelt
Raktáron
129 999 Ft

Zinas ZN 305 fekete sparhelt
Raktáron
159 999 Ft

DeLonghi HCX3120FS konvektor
Raktáron
43 999 Ft

/ 4 oldal

Szobatermosztát, hősugárzó, elektromos radiátor, olajradiátor – avagy fogadjuk idén melegen a hideget!

Egy hordozható hősugárzó, legyen az elektromos radiátor vagy más elektromos fűtőtest, esetleg olajradiátor, jó megoldás akkor, ha melegíteni kell egy kicsit az őszi időben. De ha beköszönt az igazi hideg, és már nem elég az olajradiátor vagy az elektromos konvektor, és be kell indítani az állandó fűtést, az energia- és költséghatékony üzemeltetésben sokat segíthet egy szobatermosztát (hőfokszabályzó termosztát). Ez egy olyan vezérlőrendszer, ami felügyeli a hőmérsékletet, ki- és bekapcsolja a fűtő- vagy hűtőrendszert, és szabályozza a hőközvetítő folyadék áramlását. Segítségével elérhetjük, hogy a helyiségben folyamatosan a kívánt hőfokú legyen a levegő, és egyúttal energiát is megtakarítunk. Hőszabályozó nélkül felfűtjük a szobát, majd amikor melegünk van, kinyitjuk az ablakokat, hogy kicsit lehűtsük magunkat. Ez egy cseppet sem gazdaságos megoldás. Az analóg, vezetékes, vezeték nélküli és WiFi-s változatok mind ugyanazt a célt szolgálják, sőt léteznek okos hőszabályozók is, melyeket egy alkalmazás segítségével a telefonunkkal is tudunk kezelni. Egyes típusok a kinti hőmérsékletet is figyelik, és annak változásához igazítják a benti hőfokot.

Hőfokszabályozás gombnyomással

A pontos mérések érdekében a hőfokszabályzót a lakás egy olyan pontján érdemes felszerelni, ahol a hőmérséklet elég stabil, nincs huzat, és ami távol esik a fűtő vagy légkondicionáló berendezésektől. Ha a leghidegebb falra tesszük, ugyanúgy rosszul fogja érzékelni a hőmérsékletet, mint ha állandóan éri a nap. Jó esetben a vizes helyiségekben van a legmelegebb, ezért oda ritkán teszik a hőfokszabályzót, de erre is van lehetőség. Ha ezt a megoldást választjuk, győződjünk meg arról, hogy a készülék el van-e látva víz elleni védelemmel.  

A modern, digitális szobatermosztátok a beépített hőmérőjük miatt akár már 0,1 fokos különbéget is érzékelnek. Ha fontos nekünk a kényelem és a gazdaságos működés, akkor érdemes programozható hőfokszabályozót beszerezni. Ezzel ugyanis beállíthatjuk, hogy melyik napon, melyik helyiségben, hány órakor hány fok legyen. Ezáltal teljesen a saját életritmusunkhoz igazíthatjuk a fűtést, például hétvégére más hőmérsékletet „rendelhetünk”, mint szerda délelőttre. Nem érdemes azonban extrém beállításokat eszközölni, hiszen ha mondjuk nappal 25, éjjel pedig csak 17 fokot szeretnénk, akkor a kazán előbb csúcsteljesítményen jár, aztán pedig leáll, hogy a szoba kihűlhessen, ami távolról sem energiatakarékos megoldás. A kiegyenlített fűtés sokkal gazdaságosabb, hiszen tartani a hőfokot könnyebb, mint a hideg falakat felfűteni. Éppen ezért éri meg a termosztát beszerzése.

Ha van villany, nincs gáz!

Az elektromos fűtés ma már nem csak az olajradiátort jelenti. Ez a fajta fűtési mód annak köszönheti népszerűségét, hogy más megoldásokhoz képest számos előnnyel rendelkezik. Az elektromos fűtőtest beüzemeléséhez csupán hálózati csatlakozásra van szükségünk, ennek köszönhetően nem kell előre biztosítanunk és raktároznunk a télre való fűtőanyagot. Ezeknek a készülékeknek a karbantartási igénye általában csak a tisztítást jelenti. Nem igényelnek felügyeletet, és nem bocsátanak ki sem kormot, sem szénmonoxidot, így nincs velük fáradtság, és nem áll fenn az egészségkárosodás veszélye sem. Működési költségük többnyire alacsony, bár a különböző elven működő készülékek energiafelvétele között jelentős eltérések lehetnek.

A kiegészítő fűtésként alkalmazható hordozható fűtőkészülékek egyik csoportja a különféle hősugárzók. A leggazdaságosabb közülük a kerámia hősugárzó és a kvarc hősugárzó, amik rendkívül hatékonyak a hőtárolásban és leadásban, hosszú élettartamúak, működésük pedig szinte észrevétlen. Szerkezetükben kerámiát, illetve kvarcot tartalmaznak, ami felforrósodik, és leadja a hőt a környezetének.

Hagyományos fűtési megoldásnak számít az elektromos olajradiátor is, melyben egy fűtőbetét melegíti fel az olajat, ami aztán átadja a hőt a fém felületnek, így melegíti a levegőt. Az olaj jó hőtartó hatású, így a készülék kikapcsolása után is képes leadni a tárolt hőmennyiséget. A modern változatok beépített párásítóval is rendelkeznek.

Az elnevezéseket illetően azért tapasztalható némi zavar. Az elektromos radiátor, azaz fűtőpanel megnevezést sokan helytelenül használják: azokat a készülékeket is így hívják, amelyek igazából az elektromos konvektor csoportjába tartoznak. Az utóbbiak úgy fűtenek, hogy mozgásba hozzák és felmelegítik a helyiség levegőjét, és a készülék kikapcsolásával ez a folyamat azonnal leáll. Az elektromos radiátor ezzel szemben kikapcsolása után is biztosítani tud hőtárolást és hősugárzást. Az elektromos konvektor elsősorban kisebb helyiségek fűtésére, vagy kiegészítő megoldásnak való. Szinte mindegyik típus rendelkezik fokozatkapcsolóval, ezért gazdaságos a működése, viszont vizes környezetben nem használható.