Azért használunk cookie-kat, hogy eredményesebbé, gördülékenyebbé és kellemesebbé tegyük felhasználóink számára a webhely használatát. Az általunk használt cookie-kkal és a letiltásukkal kapcsolatos tudnivalókért kattintson ide.
ribbon-background
ribbon-background
Termékek

Ár

Ft
-
Ft

Elérhetőség

Márka

E-jármű
Navigáció
Távcső és teleszkóp
Játék
Hűtőtáska
Digitális fényképezőgépek
Kamera és videokamera
/ 2 oldal
/ 2 oldal

Elektromos roller és elektromos robogó – a városi közlekedéshez

Napjainkban rohamosan terjed az e-járművek használata. Amellett, hogy ma már szinte hagyományos közlekedési eszközzé vált az elektromos roller és az elektromos robogó, elérhetőek újfajta járművek – pl. a Segway, vagy a hoverboard – is.

Ha vásárlást tervezünk, először azt gondoljuk át, hogy mire is akarjuk majd használni a járművet. Rövidebb városi utakat álló helyzetben is megtehetünk, ez esetben elegendő lesz egy rollert beszereznünk, a hosszabb utakhoz viszont válasszunk üléssel rendelkező eszközt, vagyis kerékpárt vagy robogót. Fontos szempont az akkumulátor kapacitása, hiszen a nagyobb teljesítményű akkumulátort ritkábban kell majd töltenünk. Érdemes mindenképp lítiumionos akkumulátorral felszerelt típust vásárolni. A motor teljesítményét is vegyük figyelembe: nagyobb testsúly esetén, vagy emelkedőkkel tarkított útvonalon nagyobb teljesítményű eszközre lesz szükségünk. Szempont lehet az is, hogy milyen applikációk, okosfunkciók érhetők el az eszközhöz, illetve mennyire részletesek a kijelzőjén megjelenített adatok. Gyerekeknek is gyártanak elektromos járműveket. Ha nekik szeretnénk vásárolni, mindenképp tájékozódjunk az eszköz maximális sebességéről, és fokozottan figyeljünk oda a megfelelő védőfelszerelésre is: a nagy sebesség komoly veszélyforrás lehet!

Elektromos roller

Elsősorban a városi közlekedésben használatosak az elektromos rollerek, vagy e-rollerek. Ezek kiválasztásánál is van néhány szempont, amire érdemes odafigyelni. Először is nézzük meg az eszköz súlyát és méretét. Ha gyakran fogjuk kézben szállítani, nem mindegy, hogy hány kilót kell cipelnünk: ez esetben válasszunk kisebb súlyú, vagy összecsukható eszközt. Az út minősége határozza meg a kerék méretét és a gumi típusát. A rollereket alapvetően városi használatra tervezik, de ha rosszabb minőségű, töredezett aszfalton, vagy füves terepen is szeretnénk használni, akkor a nagyobb és levegővel töltött kerék az ideális. A kicsi és tömör kerekek inkább az úgynevezett freestyle használathoz valók. Az e-rollerek teljesítményében is jelentős különbségek vannak: a kevésbé terhelhető modellek – ahol a motor teljesítménye nem éri el a 250 Wattot – inkább hobbi célokat szolgálnak, nem alkalmasak közlekedésre, munkába járásra. Az e-roller akár a téli időszakban is használható, bár az akkumulátor kapacitása hideg időben jelentősen csökken. Esőben semmiképp ne használjuk. Indulás előtt és használat után teljesen töltsük fel az akkumulátort, mert ezzel megnöveljük az élettartamát.

Elektromos kerékpár

Az elektromos kerékpárok tulajdonképpen elektromos rásegítésű biciklik. Ez azt jelenti, hogy a motorjuk akkor is működik, amikor épp nem tekerünk. Fő előnyük ezért a hagyományos kerékpárokkal szemben az, hogy kevesebb energiaráfordítással, vagy gyorsabban juthatunk el velük a célunkig, miközben nem bocsátunk ki káros anyagokat, és az utazás költségeit is jelentősen csökkenthetjük. Nem leizzadva érkezünk meg a munkahelyünkre, nagyobb tételben vásárolhatunk, vagy éppen a gyermekeinket szállíthatjuk vele óvodába, iskolába. Mivel szinte „maguktól gurulnak”, az idősebb korosztály körében is egyre népszerűbb.

Elektromos robogó

Az elektromos robogók a hagyományos kismotorok környezettudatos változatai. Mellettük szól a csendes, égéstermékmentes vezetés élménye, és az alacsonyabb üzemeltetési költségek. A megfelelő töltők birtokában akár otthon is fel tudjuk „tankolni” őket. További érv mellettük, hogy gyakorlatilag nincs szükségük karbantartásra. Az egyetlen hátráltató tényező a hatótáv: a mai modellek egyetlen töltéssel egyelőre csak korlátozott távolság megtételére képesek, ezért az e-robogók is inkább a városi közlekedés eszközei.

Sok tévhit kering arról, hogy kell-e az e-robogóhoz jogosítvány. A képlet egyszerű: minden olyan kétkerekű jármű, amit 300 Wattnál nagyobb teljesítményű motor hajt, segédmotoros kerékpárnak minősül, ezért csak jogosítvány és megfelelő védőfelszerelés birtokában használható. Ne feledjük, hogy autóutakra és autópályára felhajtani e-robogóval is tilos, az alkohollal szembeni zéró tolerancia pedig ugyanúgy vonatkozik az e-járművekre is!