Azért használunk cookie-kat, hogy eredményesebbé, gördülékenyebbé és kellemesebbé tegyük felhasználóink számára a webhely használatát. Az általunk használt cookie-kkal és a letiltásukkal kapcsolatos tudnivalókért kattintson ide.
ribbon-background
ribbon-background
Termékek

Ár

Ft
-
Ft

Elérhetőség

Márka

Konyhai kisgép
Konyhafelszerelés
Padlóápolás
Kávézás
Ruhaápolás
Mosógép és szárítógép
Elöltöltős mosógép
Felültöltős mosógép
Kondenzációs szárítógép
Hőszivattyűs szárítógép
Beépíthető készülék
Szabadonálló készülék

Hőszivattyűs szárítógép

(81 termék)
/ 3 oldal
/ 3 oldal

Hőszivattyús szárítógép – és amit érdemes tudni róla

Miért jobb egy hőszivattyús szárítógép, mint egy kondenzációs? Egész egyszerűen azért, mert kevesebbet fogyaszt. A kondenzációs szárítógépeknél a pára a gépben marad, lehűl, és vízzé alakul át, majd egy tartályba vagy közvetlenül a lefolyóba kerül. A szárítógép hőszivattyús megoldással viszont a nedves levegő elveszti a páratartalmát, és újra felmelegszik, a hőszivattyú pedig a távozó hő egy részét felhasználja a következő szárításnál. Magyarul újra hasznosítja az energiát, amelyből ezért kevesebbre lesz szükség.

Ezek a gépek tehát sokkal gazdaságosabbak és környezetkímélőbbek, mint a kondenzációs készülékek, hiszen azokhoz képest akár 67% energiát is megtakaríthatunk velük. Az alkalmazott technológia miatt a fűtőszállal működő kondenzációs szárítógépek legjobbjai is csak a B, vagy legfeljebb az A osztályú besorolást érik el. Ennek az az oka, hogy a szárítás során a fűtőszálnak végig maximális teljesítményen kell dolgoznia. Ezzel szemben a hőszivattyús gépek a fűtőszál mellőzése miatt a legrosszabb esetben is A energetikai besorolást kapnak, de erősen jellemző a hőszivattyús szárítógép A+++ kategória is, amely jelenleg a legjobb minősítés.

Összehasonlításul: míg egy B energiaosztályú kondenzációs gép akár 560 KWh/év áramot fogyaszt, addig egy A+ energiaosztályú hőszivattyús szárítógép fogyasztása csak kb. 257 KWh/év, a hőszivattyús szárítógép A+++ jelzéssel ellátva pedig kb. 189 KWh/év (a gyártók által biztosított éves fogyasztási adatok természetesen átlagos értékeket jelölnek, amelyeket kis mértékben befolyásol a készülék márkája és típusa, illetve a felhasználói szokások). Mindkét típusú készülék 65 dB hangos, ami körülbelül egy mosógép zajtermelésének felel meg.

Tényezők

Az energiahatékonyság mellett a másik nagyon fontos tényező, hogy mennyire kíméletes a készülék a ruhákkal. A hőszivattyús szárítók ebből is jól vizsgáztak: a szárításhoz használt levegő hőmérséklete 50-55°C, ami jóval alacsonyabb, mint a kondenzációs szárítógépekre jellemző 70-80°C. A kímélő szárításnak köszönhetően a hőmérsékletre és a gép mozgására kényesebb ruhák esetében sem kell lemondanunk a készülék használatáról. A beazonosításhoz keressük meg a ruha címkéjén a szárító ikon ábráját, egy négyzet alakot, és benne egy kört, amiben pöttyök vannak. Minél több pöttyöt rajzoltak bele, annál jobban tűri a ruhanemű a magas hőmérsékleten történő szárítást.

Tudnunk kell, hogy ezek a szárítógépek lassabban dolgoznak, mint kondenzációs társaik, mert az alacsonyabb hőfok miatt több időre van szükségük ahhoz, hogy ugyanazt az eredményt elérjék. De ha belegondolunk, hogy a fogyasztásuk ettől még alacsonyabb marad, a ruháinkkal pedig kíméletesebben bánnak, biztosan meg tudunk barátkozni ezzel a tulajdonságukkal. Egy hőszivattyús Gorenje szárítógép, Electrolux szárítógép vagy Aeg szárítógép ára ugyan magasabb, mint a kondenzációs társaiké, de a nagyobb beruházás később a ruhakímélés, a gazdaságos üzemelés és a hosszabb élettartam miatt megtérül.

Összegzés

A szárítógép hőszivattyús kivitelben mindemellett korszerűbb, okosabb, és sok kényelmi funkcióval van ellátva, amelyek miatt öröm bánni vele. Például a régóta nem használt ruháinknak nagyon jót tesz a frissítési funkció, s így nem kell kiöblíteni vagy átmosni sem őket. A szekrényszáraz beállítással a ruhák teljesen szárazon kerülnek ki a készülékből, csak a helyükre kell tennünk őket. Ha a kényes anyagok szárítása lehetőséget választjuk ki, a legféltettebb darabjaink is szépek maradnak. A vasaláskönnyítő funkcióval a saját életünket tehetjük egyszerűbbé, egyes modellek pedig rendelkeznek ECO funkcióval, amivel az energiafogyasztást tudjuk még jobban csökkenteni.

Mi magunk is tehetünk a környezetünkért azáltal, ha nem teljesen szárítjuk meg a ruháinkat, hanem például a nadrágok zsebei, vagy a kétrétegű részek kissé nedvesek maradnak. Így is sokkal gyorsabban ki fognak száradni, és el lehet őket pakolni, és az áramfogyasztásunk ezzel is csökken. Ha pedig vasalni szoktuk a ruháinkat, akkor az a kevéske nedvesség még jól is jön, és nem lesz szükség a gőzfunkció használatára.