Hírek és közlemények

A lézernyomtatóból kiömlött festékpor feltakarítása, eltávolítása
A lézernyomtatóból kiömlött festékpor feltakarítása, eltávolítása

A lézernyomtató nem folyékony, hanem por alapú festéket használ a nyomtatáshoz. (Ez a festékpor más néven a toner, de köznyelven a festékport tartalmazó festékkazettát is tonernek hívják.) Az eredeti gyári festékkazettákból rendeltetésszerű használat mellett festékpor ritkán kerül ki. Utántöltött kazettából nagyobb valószínűséggel kerül ki festékpor, de elég egy rossz mozdulat és erősebb ütődésre bármelyikből a fekete (vagy színes nyomtató esetében színes) por már ki is ömlik a padlóra, bele a gépbe vagy akár a ruhánkra, asztalra. Mit tegyünk ilyenkor, hogyan takarítsuk fel?

 

Első ötletünket, a porszívót azonnal felejtsük el! A festék rendkívül finomra őrölt műanyagból készül, ezért könnyen szétszóródik a levegőben, és erősen hat rá a statikus elektromosság. A festékrészecskék elektrosztatikus tulajdonságokkal rendelkeznek, és statikus-elektromos töltéseket fejleszthetnek, amikor más részecskékkel, például a porszívótömlő belsejével dörzshatásba kerülnek. A feltöltött festékrészecskékből eredő statikus kisülés elméletileg meggyújthatja a porszívózsákban lévő port, vagy akár kismértékű robbanást okozhat. Éppen ezért a festéket tilos hagyományos háztartási porszívóval felszívni. A gyulladásveszélyen túl egyéb kellemetlenség is adódhat: a toner finom porszemcséit a háztartási porszívó szűrői, porzsákjai rosszul szűrik, és azok visszajuthatnak a beltérbe vagy eltömíthetik a motorszűrőt, leégetve ezzel a motort. Ezért NE használjunk hagyományos porszívót a tisztításhoz! A nyomtató és fénymásológép szervizek általában rendelkeznek ESD (elektrosztatikus kisüléstől védett) festékporszívóval, ami HEPA-szűrővel és antisztatikus tömlővel van ellátva. Egy ilyen készülékkel – ha van nekünk –, már nyugodt szívvel hozzáfoghatunk a porszívózáshoz. Ha nincs, esetleg a nyomtatószerviztől kölcsönözhetünk egyet.

 

Második ötletünket, a meleg vagy forró vizet, szintén vessük el. A hő nem csak a nyomtató belsejében a festékpor barátja. Ha kiömlött és hő éri, ugyanúgy hozzátapad a bőrünkhöz, ruhánkhoz, padlóhoz, mint a nyomtató belsejében a papírhoz. Más szavakkal: felejtsük el a meleget vagy forrót, és csak hideg vizet használjunk!

 

Kövessük ezt az 5 egyszerű lépést!

 

  1. Védd magad! – A toner egy rendkívül finom por, amely belélegezve vagy bőrünkre kerülve irritációt, esetleg egyéb megbetegedéseket okozhat, különösen asztmás vagy egyéb légúti betegségben szenvedők esetében. Ezért a takarítás megkezdése előtt feltétlenül vegyünk fel egy arcmaszkot és egyszerhasználatos kesztyűt.
  2. Ha sok festék borult ki, akkor seperjük össze, kanalazzuk egy zacskóba az így eltávolítható mennyiséget, és zárjuk le a zacskót.  A toner veszélyes hulladéknak minősül, ezért ne dobjuk a szemétbe. Nagyobb számítástechnikai üzletekben leadhatjuk, ők gondoskodnak annak szakszerű kezeléséről.
  3. Egy hideg vízzel benedvesített papírtörlővel vagy mikroszálas kendővel töröljük át a kiömlés helyét. Ha festék került a ruhára, szőnyegre vagy más anyagra, szabad levegőn jól rázzuk ki őket, természetesen maszkot viselve. A tonerpor maradványait csakis hideg vízzel távolíthatjuk el a ruhából, de megvan rá az esély, hogy nem lesz tökéletes a végeredmény. A forró víz, vasaló vagy meleg levegős szárító csak fixálja a festékmaradványokat.
  4. Ha a festék a padlószőnyegre borult, ne próbáljuk vízzel eltávolítani.  Nedvesítsünk meg egy tiszta törölközőt kárpittisztítóval, és itassuk fel vele a festéket. Ha így nem sikerül eltávolítani, akkor már csak a festékporszívó segíthet. Ne használjunk vizet, mert csak elkeni és tartósítja a foltot.
  5. Ha fénymásoló rendelkezik tisztítási ciklussal, indítsuk el, így el tudjuk távolítania a berendezés belsejéből a laza port. A hozzáférhető helyeken lévő festékport egy száraz mikroszálas kendővel távolítsuk el, töröljük át egy éppen csak nedvessel, majd ismét szárazzal. Csak a felületek teljes száradása után helyezzük ismét üzembe a készüléket.  Nyomtassunk ki 10–20 oldalt, ez is segíthet a tisztításban.

 

Ha nagy mennyiségű festék borult a készülékbe, érdemes felvenni a kapcsolatot a szervizzel, hogy szakember végezhesse el a tisztítást.

További hírek