Hírek és közlemények

Milyen a jó iskolatáska?
Milyen a jó iskolatáska?

De nehéz az iskolatáska, hangzott a sláger a hatvanas években. Most inkább azt nézzük meg, mitől jó, azaz mitől nem nehéz.

Az iskolatáskák abban különböznek a hátizsákoktól, hogy a merevítés miatt üres állapotban is stabilan állnak. Egy, két vagy három kamrát tartalmaznak, és a hátsó részük általában párnázott. Alul meg vannak erősítve, ez védi őket a piszoktól, a nedvességtől és a sérülésektől. Léteznek kimondottan kisiskolás elsősök számára tervezett iskolai hátizsákok is, amik csak egy kamrából állnak, hogy könnyen áttekinthetőek legyenek, és méretükben is a legkisebbekre vannak szabva.

A legfontosabb dolog, amit az első iskolatáska vásárlásakor figyelembe kell vennünk, hogy üresen is könnyű, legfeljebb 1 kg körüli legyen. A jó iskolatáska mindig légies, hiszen a bele kerülő könyvek, füzetek sajnos úgyis nehezek – ne terheljük tovább feleslegesen a fejlődő gerincoszlopot.

A kis súly mellett figyeljünk oda a gerincbarát kiképzésre is: egy jó táska a hátoldala teljes felületével, stabilan illeszkedik a gyerek törzséhez. Ha az egész háton egyenletesen oszlik el a terhelés, az elősegíti a gyermek egészséges testtartását, mivel a váll- és hátizmok így arányosan fognak terhelődni, a gerincoszlop pedig tehermentesül. Jó az is, ha a hátrész vastagon ki van párnázva. Ha a termékleírásban szerepel az „ergonomikus” szó, azzal már nem nagyon foghatunk mellé.

Az elsősöknél különösen fontos, hogy az iskolatáska egyformán terhelje a gyermek mindkét oldalát, ezt pedig azzal érhetjük el, ha a kicsi a hátán viseli a táskát. A vállon vagy kézben hordott táska a felemás terhelés miatt testtartásbeli problémákat okozhat.

Az iskolatáska méretei a gyermek méreteihez idomuljanak: felső része a lapockája tetejénél kezdődjön, alsó része pedig legfeljebb a derekáig érjen le. A leggyakoribb hiba, amit a szülők elkövetnek, hogy a kelleténél egy számmal nagyobb táskát vesznek a gyermeküknek, ami így hiába jó minőségű, mégsem lesz megfelelő.

Gondoljunk arra is, hogy az iskolatáskát jó esetben nem egy-két hónapra, hanem legalább két tanévre vesszük, de kímélő használat esetén akár még tovább is szolgálhat minket. Ahhoz, hogy a táskát mindig a gyerek aktuális magasságához és testalkatához igazíthassuk, a vállpántjai mindenképp legyenek állíthatóak, ezenkívül legalább három centi szélesek, puhák és párnázottak. A hevederek szerepe a vállpántokra eső súly csökkentése, ezért a legjobb iskolatáskák hevederekkel is el vannak látva.

Az sem mindegy, hogy milyen anyagból készül a táska: a felső része legyen vízlepergető anyagú, vízálló, az alsó pedig szilárd és stabil műanyag. Az az ideális, ha a hátrész szellőzőcsatornákkal van ellátva a légáteresztés érdekében. Melegebb időben előfordulhat ugyanis, hogy a műanyag táska alatt megizzad a gyermek, ami nemcsak kellemetlen közérzetet okoz, de megfázáshoz is vezethet.

Gyermekünk védelme és biztonsága érdekében lehetőség szerint válasszunk olyan táskát, amelybe valamilyen fényvisszaverő elem vagy fluoreszkáló anyag – dekorációs csík vagy világító csat – van beépítve. Az egyszerű tisztíthatóság is számít, nem mindegy ugyanis, hogy a ráömlött kakaó lepereg-e róla, és a sárnak elég-e egy nedves kendővel való áttörlés, vagy azonnal beszívja-e őket a táska anyaga, eláztatva a könyveket, füzeteket.

Végül, de nem utolsósorban figyeljünk oda a táska mintájára. Az elsősöknek még gyakran van egy-egy kedvencük valamelyik rajzfilmből, de aztán egyszer csak ciki lesz a Jégvarázs, vagy Sam, a tűzoltó, márpedig, amint fentebb már volt róla szó, egy jó iskolatáska legalább két évig kiszolgálhat minket. Válasszunk ezért inkább semleges, időtállóbb mintákat. A kínálatunkban is szereplő Ars Una vagy Herlitz kollekciókban fiúk és lányok részére egyaránt remek dekorációkat találunk. Sok táskát szettben is megrendelhetünk a színében és mintájában azonos tolltartóval, tornazsákkal, henger alakú tolltartóval együtt.

További hírek