Azért használunk cookie-kat, hogy eredményesebbé, gördülékenyebbé és kellemesebbé tegyük felhasználóink számára a webhely használatát. Az általunk használt cookie-kkal és a letiltásukkal kapcsolatos tudnivalókért kattintson ide.
ribbon-background
ribbon-background
Termékek

Ár

Ft
-
Ft

Elérhetőség

Márka

Szövegkiemelők, markerek
Flipchart markerek
OHP (fólia) markerek
Lakkmarkerek
Permanent markerek
Szövegkiemelők
CD/DVD markerek
Fehértábla markerek
Speciális markerek
Ügyféltoll, multifunkciós toll
Tollbetétek, tinták
Tűfilcek, rostirónok
Golyóstollak, töltőtollak
Rollerirónok, zselésirónok
Ceruzák, nyomósirónok, betétek

Lakkmarkerek

(70 termék)
/ 2 oldal
Uni PX-20 rózsaszín lakkfilc
Nincs raktáron
849 Ft

Uni PX-20 lila lakkfilc
Nincs raktáron
849 Ft

Nincs raktáron
849 Ft

/ 2 oldal

Stabilo marker, Edding Marker, ICO marker – élet a filctollon túl

Biztosan hallottuk már ezeket a kifejezéseket, hogy lakkmarker (ilyen például az Edding marker), permanens marker (mint mondjuk a Stabilo marker, az ICO marker vagy a Pilot alkoholos filc), flipchart marker és táblamarker, de kevesen tudják, melyik elnevezés mit takar. Nézzük meg, mi a különbség közöttük!

Lakkmarkerek

A lehető legjobb megoldást kínálják, ha olyan jelöléseket szeretnénk tenni a felületre, amik hosszú távon megmaradnak. Fémre, üvegre, fára, kerámiára, porcelánra, vagy akár műanyagra egyaránt alkalmazhatóak, és nem fog ki rajtuk az sem, ha a háttér sötét színű, vagy sima és tükörfényes, esetleg egyenetlen. Jól bírják a zord időjárási viszonyokat, így kültéren is használhatóak, de ugyanígy megállják a helyüket extrém hőségben, ami ideális társsá teszi őket például egy szerelőműhelyben.

Ez utóbbi esetben különösen nagy előny, hogy szennyezett felületre is jól fognak, illetve félhomályos környezetben is látható marad az írás, ezért alkalmazhatóak fém szerszámok, fűrészlapok, reszelők permanens jelölésére vagy feliratozására. Ezen tulajdonságaiknak köszönhetően szívesen használják ezeket az íróeszközöket az iparban, például az atomerőműveknél, az autógyártásban vagy akár a hajóiparban. Ezenkívül, mivel tintájuk szép egyenletesen folyik, hamar megszárad, és sem a víz, sem egy óvatlan mozdulat nem tud kárt tenni a kész munkában, a hobbiművészek is előszeretettel használják őket.

Az Edding markerek kétféle, 2-4 mm-es illetve 1-2 mm-es vonalvastagsággal állnak rendelkezésre; fémtesttel, valamint lekerekített heggyel vannak felszerelve, és könnyen cserélhető póthegyeket is vásárolhatunk hozzájuk. Nincs erős szaguk, és nem tartalmaznak tűz- és robbanásveszélyes anyagokat sem. A 14 féle választható szín mindegyike 400 °C-ig hőálló, de vannak köztük olyanok is, amelyek egészen 1000 °C-ig használhatóak. Nem oldják le a jelöléseket sem a motor- és kenőolajak, sem az etanol vagy az izopropanol: ha mégis le szeretnénk törölni őket, használjunk benzint, vagy – a fehér és a vörösréz színek kivételével – acetont.

Alkalmazásuk egyszerű: először kupakostól rázzuk fel őket, így a bennük lévő kis fémgolyó segítségével a pigmentrészecskék egyenletesen összekeverednek, s a tinta tökéletesen fog fedni. Ezután távolítsuk el a kupakot, és óvatosan, többszöri ismétléssel pumpáljunk a marker csúcsával fel-le a felületen, amitől a benne lévő szelep megnyílik, az írócsúcs megtelik tintával, és már kezdhetünk is írni vagy alkotni vele. Használat után mindig tegyük vissza rá a kupakot, és fektetve tároljuk

Permanens markerek

Nincs igazán megfelelő magyar kifejezés a „permanent” jelölőfilcre: hol „permanens”-nek, hol „állandó”-nak szokták fordítani, hol pedig meghagyják az eredeti angol szót. De mit is jelent ez pontosan? A permanens markerek valamivel szelídebb és kevésbé tartós megoldást kínálnak, mint a fent bemutatott lakkmarkerek: az „állandó” név itt nem azt jelenti, hogy ezek a feliratok az örökkévalóságnak készülnek.

Az alkoholos filceknek is nevezett markerek tintája a levegővel érintkezve szárad meg – ezért fontos, hogy a filceken mindig legyen kupak, amikor nem használjuk őket –, vízben pedig nem oldódik, ezért nem lehet lemosni vagy letörölni. Egy idő után azonban – minőségtől függően előbb vagy később – ugyanúgy elhalványul, mint a vizes alapú tinta. Az ilyen markerrel készült feliratok a legtöbb táblafelületről egyszerűen eltávolíthatóak, bár nem vízzel, hanem acetát alapú tisztító folyadék vagy izopropil alkohol segítségével.

Igazi mindenesek a munkában és a szabadidőben is: kiválóan alkalmasak például CD-k feliratozására, de üvegre, kerámiára vagy műanyagra is írhatunk velük, sőt a fém és az alufólia sem okoz gondot nekik. Lekerekített végük, és szagtalan, víz- és fagyálló tintájuk igazán felhasználóbaráttá teszi őket. Mind a Stabilo markerek, mind az ICO markerek közepes, 1,5-2,5 mm vonalvastagságú írócsúccsal vannak ellátva.

Flipchart markerek, azaz táblafilcek

A háromféle marker közül ez az utolsó a legkevésbé tartós, azaz a leginkább átmeneti megoldást nyújtó kategória. A flipchart markerek kimondottan fehértáblákhoz való speciális rostirónok. Vizes alapú tintájuk kevésbé érzékeny, mint az általános filctollaké, ezért ha esetleg órákon át kupak nélkül maradnának, akkor sem száradnak be; ugyanakkor lehetővé teszik a cseppmentes és egyenletes írást a tábla fényes felületén. Az táblafilccel írt szöveg nem kenődik, viszont a fehértáblákhoz való speciális törlővel tökéletesen eltávolítható.

A flipchart markerek mind az iskolákban, mind az irodákban használatosak: fontos, hogy ne tévesszük össze őket a fent említett alkoholos filcekkel, ugyanis a nem megfelelő íróeszköz akár meg is rongálhatja a táblák felületét. A mostani táblafilcek már elég jó minőségűek ahhoz, hogy a megbeszélés végére ne tűnjenek el a fehértábláról a jegyzetek, sőt akár még hetekig olvashatóak maradjanak; ha pedig papírra írunk vagy rajzolunk velük, úgy még tovább látható marad az alkotás.