Azért használunk cookie-kat, hogy eredményesebbé, gördülékenyebbé és kellemesebbé tegyük felhasználóink számára a webhely használatát. Az általunk használt cookie-kkal és a letiltásukkal kapcsolatos tudnivalókért kattintson ide.
ribbon-background
ribbon-background
Termékek

Ár

Ft
-
Ft

Elérhetőség

Márka

Szövegkiemelők, markerek
Ügyféltoll, multifunkciós toll
Tollbetétek, tinták
Tűfilcek, rostirónok
Golyóstollak, töltőtollak
Rollerirónok, zselésirónok
Rollerirónok
Zselés irónok
Ceruzák, nyomósirónok, betétek

Rollerirónok

(137 termék)
/ 4 oldal
/ 4 oldal

Rollertoll: Pilot, Stabilo rollerirón és a többiek

A rollertoll hallatán sok embernek rögtön a legnépszerűbb márkák neve ugrik be: a Stabilo vagy a Pilot toll, esetleg a Parker Royal toll – nem véletlenül, hiszen az említett nevek a köztudatban összeforrtak ezeknek az írószereknek a fogalmával.

Ezek tulajdonképpen nagyon folyékony, víz alapú tintával töltött golyóstollak, amiket elsőként az Ohto nevű cég kezdett gyártani az 1970-es években. A bennük lévő tinta viszont inkább a töltőtollakéhoz hasonlít, hiszen a golyóstollakban használatos tintánál sokkal hígabb. Működési elvük is valahol félúton van a golyós- és a töltőtoll között: a tollhegy egy forgó golyót rejt magában, amely egy egyenletesen adagoló kenőszerkezetént működik, a tinta adagolását azonban a töltőtollhoz hasonló rendszer végzi. Legtöbbjük kupakkal van ellátva, hogy ne száradjanak be, ilyenek például a Stabilo irónjai, de léteznek nyomógombos változatok is; a Pilot rollertollak között mindkét verzió megtalálható.

Ezek az íróeszközök jellemzően úgy működnek, hogy a golyó nem a szokásos foglalatban található bennük, hanem csak néhány ponton vannak megtámasztva, így lassabban kopnak el; ha azonban megsérül a golyó, vagy elkopik a foglalat, mindenképp új tollba kell beruháznunk. A szokásos, úgynevezett nyílhegyű változatok közepes vonalvastagságot eredményeznek, ami a legtöbb otthoni, iskolai vagy irodai feladat elvégzésére alkalmas. Ezen kívül gyakoriak a tűheggyel rendelkező modellek, amik lehetővé teszik a toll pontosabb irányítását, és jól jönnek akkor is, ha vonalzót kell használnunk. Léteznek műanyag hegyű rollerek, de vannak kerámiából készült golyóval szerelt változatok is – ezeket nevezzük kerámiatollaknak, vagy kerámiabetétes tollaknak.

A golyóstollak közül egyedül ez a típus rendelkezik cserélhető tintapatronos változattal is. Ez azért jó megoldás, mert ilyen módon, amikor kifogy a tinta, nem kell kidobnunk a tollhegyet, a golyót, és a tintacsatornát is, így kevesebb hulladékot gyártunk, de sajnos nem ez az általános, az eldobható betétes rollerirónokkal sokkal gyakrabban találkozhatunk.

Írásképük a töltőtollakéhoz hasonló, de a vonalak egyenletesebbek, és a golyó méretétől függően akár egészen vékonyak is lehetnek. Íráskor nemhogy rányomni, de a papírhoz érinteni is alig kell őket, úgyhogy nagyon kényelmes a használatuk, akár egy túlórával megtoldott munkanap is elrepül anélkül, hogy a kezünk estére fájdalmas görcsbe rándulna össze. Kiválóan alkalmasak jegyzetek készítésére, személyre szóló levelek megírására, mérések jelölésére, vagy akár képzőművészeti alkotások készítésére.

Vigyázni kell azonban velük, mert víz hatására a rollertinta könnyen olvashatatlanná válik, emellett lassabban is szárad, mint a golyóstollak tintája, ami balkezesek esetében különösen kellemetlen lehet. Problémát jelenthet az is, hogy ezek a tollak elég gyorsan kifogyhatnak, ráadásul a gyengébb minőségű rollerirónokból időnként ki is folyik a tinta. Ezért is érdemesebb beruházni egy megbízható márkájú, cserélhető betétes darabba, mondjuk egy Pilot rollerirónba, hogy megússzuk az előbb említett kellemetlenségeket.

A Pilot termékeinél a V betű jelölés mindig a speciális tintaadagoló rendszert, az úgynevezett V-System-et jelenti, amely az összes folyékony tintával működő tollukban megtalálható (persze minden tinta folyékony, de itt a megnevezés az írószerben található, nagyon híg tintára vonatkozik). A nálunk is kapható Pilot tollaknál a V-Ball termékcsalád a nyílhegyű, a Hi-Tecpoint név pedig a tűhegyű rollerirónokat jelenti.

A Stabilo kínálatában találunk különleges formájú, ergonomikus rollertollat is, amelyet kimondottan az írni tanuló, jobb- vagy balkezes gyerekek számára terveztek. A kézbeillő, csúszásgátlóval ellátott toll használatával nem fáradnak el az izmok, az írás tanulása pedig örömteli élmény lesz.