Azért használunk cookie-kat, hogy eredményesebbé, gördülékenyebbé és kellemesebbé tegyük felhasználóink számára a webhely használatát. Az általunk használt cookie-kkal és a letiltásukkal kapcsolatos tudnivalókért kattintson ide.
ribbon-background
ribbon-background
Termékek

Ár

Ft
-
Ft

Elérhetőség

Márka

Szövegkiemelők, markerek
Ügyféltoll, multifunkciós toll
Tollbetétek, tinták
Tűfilcek, rostirónok
Golyóstollak, töltőtollak
Rollerirónok, zselésirónok
Ceruzák, nyomósirónok, betétek
/ 21 oldal
/ 21 oldal

Szövegkiemelő, marker és táblafilc – speciális írószerek különböző feladatokhoz

A markerek és szövegkiemelők az írószerek egy speciális típusát alkotják. Aszerint szokás csoportosítani őket, hogy milyen felületen használandók. Irodákban járva gyakran láthatunk olyan prezentációs táblákat, amelyeken letörölhetetlen nyomot hagyott egy-egy előadás. Nem feltétlenül azért, mert az örökkévalóságnak szánták őket, hanem mert nem megfelelő filctollal írtak rájuk.

Flipchart marker

A flipchart tábla, papír és marker az értekezletek, előadások praktikus kellékei. A flipchart marker speciális flipchart táblához való papíron vagy egyéb papírfelületeken való írásra, jelölésre, rajzolásra alkalmas filctoll. A flipchart táblák a szemléltetést, prezentációt segítő előadáskellékek. Megjelenésük a klasszikus iskolai táblákhoz hasonló, de írófelületük fémből készül, valamint nagy méretű papírlapokat is hozzá lehet tűzni, amelyeket – miután teleírtuk őket – fel lehet hajtani, lapozni lehet, mint egy nagyméretű noteszt. Így a prezentáció során a korábbi ábrák, rajzok visszakereshetők. Létezik olyan változat, amely a mágnestábla és a whiteboard tábla (fehér tábla) előnyeit ötvözi. Fehér színű, fém felületére mágnessel rögzíteni is lehet, és írhatunk is rá.

A flipchart marker speciális, nagyméretű, vízbázisú festékkel töltött filctoll. A hegye vastagabb az átlagosnál, így messzebbről nézve is jól látható az írásképe.

Permanent marker

A permanent marker kifejezés tulajdonképpen speciális töltetű rostirónok összefoglaló neve. A köztudatban inkább az „alkoholos filc” néven elterjedt írószerek a bennük lévő oldószeres festék révén maradandó jelölést tesznek lehetővé olyan felületeken is, ahonnan a sima, vízbázisú tintával töltött filctoll letörölhető, lemosható. Típustól függően írhatunk velük műanyagra, fóliára, ragasztószalagra, fémre, üvegre, porcelánra, egyéb sima felületekre. Vékony hegyű változatai a CD markerek, melyek – mint a nevük is mutatja – CD, DVD lemezek feliratozására is alkalmasak.

OHP marker

Az OHP markerek írásvetítő fóliára kifejlesztett filctollak. A bennük lévő festék nagy fényáteresztő képességének köszönhetően a vetítés során a kivetített szöveg, ábra jól látható, kontúros és színhelyes marad.

Táblamarker

A táblamarkerek fehértáblákhoz vagy mágnestáblákhoz kifejlesztett, speciális filctollak. Festékük különleges anyaga lehetővé teszi, hogy a tábla fényes felületén ne fusson el a festék, kontúros, jól látható, cseppmentes legyen az írás. A táblamarkerrel írt szöveg nem kenődik, azonban a fehér táblákhoz készült törlővel nyom nélkül letörölhető. A tinta kevésbé érzékeny, mint a hagyományos filctollakban. A táblamarkerek akár több órán át is kupak nélkül maradhatnak, mégsem száradnak ki.

Lakkmarker

A lakkmarkerek speciális, oldószeres festéket idéző tintája festékszerű, fényes felületet képez. A legtöbb sima felületen – üvegen, kerámián, fán, műanyagon, fémen – jól megtapad, kül- és beltéren egyaránt használható. A lakkfilcek írásképe víz-, fény- és törlésálló. A tintaadagolást szelep szabályozza, használat előtt érdemes a filcet alaposan megrázni, hogy tintája jól összekeveredjen. Leginkább hobbi használatra, dekorációs munkákra és kreatív tevékenységekhez alkalmas, illetve az iparban jelölésre, feliratozásra is használják.

Textilmarker, üvegmarker

A textilmarkerek és üvegmarkerek a lakkfilcek speciálisan textil és üveg felületre kifejlesztett változatai. Száradás után a felületről vízzel nem eltávolíthatók, fix „bevonatot” képeznek. A textilfilcek között léteznek sötét és világos anyagra kifejlesztett modellek. Figyeljünk oda, melyiket választjuk, mert míg a sötét textilre használható filcek világos anyagokhoz is alkalmasak, addig a világos alapra tervezettek a sötét anyagon nem látszanak. A díszítés befejeztével vasalással rögzítjük a festéket a textilben.

Szövegkiemelő

A szövegkiemelő a rostirónok egy speciális csoportja. Jellegzetességük a fluoreszkáló, vízbázisú tintájuk. Az ezzel aláhúzott, kifestett szövegrész kitűnik környezetéből, kiválóan alkalmas a lényegi információ kiemelésére, megjelölésére. Leginkább diákok, egyetemisták számára nagy segítség, de irodai környezetben is jól használható. A kiemelő filctollal megjelölt szövegek faxolás, fénymásolás után is olvashatók.

A markerek és szövegkiemelők tehát fontos eszközök a tanuláshoz és a munkához – érdemes időt szánni a megfelelő darabok kiválasztására.