Azért használunk cookie-kat, hogy eredményesebbé, gördülékenyebbé és kellemesebbé tegyük felhasználóink számára a webhely használatát. Az általunk használt cookie-kkal és a letiltásukkal kapcsolatos tudnivalókért kattintson ide.
ribbon-background
ribbon-background
Termékek

Ár

Ft
-
Ft

Elérhetőség

Márka

Iskolaszerek
Golyóstollak
Grafitceruzák
Színesceruzák
Tűfilcek, rostirónok
Filcek, rostironok
Szövegkiemelők
Vízfestékek
Temperák
Olaj és -pasztellkréták
Gyurmák
Ecsetek
Hegyezők
Körzők
Ollók
Vonalzók
Radírok
Ragasztók
Rajztáblák
Számológépek, adapterek
Térképek, földgömbök
Iskolatáskák, tolltartók és kulacsok
Iskolai papíráru
Mappák és borítók
Kreatív termékek

Golyóstollak

(361 termék)
/ 11 oldal
/ 11 oldal

Toll és golyóstoll – ami nem csak az iskolában jön jól

A toll és a kézírás ma is életünk szerves részét képezik, bár napjainkban szinte mindenki hozzáfér az internethez és az elektronikai eszközökhöz. Sokunknál lapul otthon valamelyik fiókban egy egész doboznyi promóciós golyóstoll, és ma is mosolygunk azon, hogy sok ember ösztönösen elteszi a táskájába a használatra kapott íróeszközt.

A golyóstoll egy Baum nevű német feltaláló nevéhez kötődik, aki 1910-ben alkalmazta először a gyakorlatban. Egy vékony csövecskébe töltötte a folyékony tintát, a cső egyik végét pedig egy golyótartó fészek zárta le, amelybe parányi golyócskát helyezett el. Amikor a tollat végighúzták a papíron, a tinta rátapadt a golyó belső felére, a golyó elfordult, és nyomot hagyott a papíron. A módszer korántsem volt tökéletes, úgyhogy innentől sok feltaláló kísérletezett a hibák kiküszöbölésével, több-kevesebb sikerrel.

A legelső valóban praktikus darabot az újságíró Bíró László állította elő, és szabadalmaztatta, tökéletesítve az elődök találmányait. Segítséget nyújtott neki ebben barátja, Goy Andor, akinek elgondolását felhasználva alakították ki a toll festéktartályát, és aki anyagi támogatást is nyújtott a kísérletekhez. Bíró később Argentínába emigrált, és ott szabadalmaztatta a találmányát 1943-ban. Más jelentős találmányai is voltak, de a golyóstoll az, amivel a neve egybeforrt: ami angolul biro-pen, franciául pedig biron.

Az említett írószer működését a gravitáció segíti. A tárolórendszer végén a foglalat szorosan tart egy sárgarézből, acélból vagy wolfram karbidból készült kis forgó golyót, amely ütközőként funkcionál a papír és a tinta között. Ha a tollat heggyel lefelé tartjuk, és a golyó végiggördül az írófelszínen, sűrű olajbázisú tintát visz fel a papírra, ami aztán rögtön meg is szárad. A golyó ugyanakkor elzárja a tintát a levegőtől, megelőzve a tinta kiszáradását a tárolóban. Nagyon sokáig lehet használni ezeket a tollakat: egy Parker tollal akár öt kilométer hosszú vonalat is tudnánk húzni.

Az íróeszköz sikere a golyó tökéletes illesztéséből fakad, mert ezáltal a töltőtollhoz hasonlóan szép, egyenletes vonalat tud húzni. Lassan hat évtizede a legnépszerűbb írószer világszerte, bár a korai változatok még meglehetősen drágák voltak, mivel a hegy megrongálódásával az egész tollat ki kellett cserélni.

A húzott vonal vastagságát a golyónak a papírral érintkező része határozza meg. Erre utal a tollvastagság megadott mérete: egy 0,5 mm-es toll olyan golyóval rendelkezik, mely 0,5 mm vastagságú vonalat tud húzni, de léteznek ultravékony, 0,1 mm-es vonalvastagságú darabok is. Tintájuk különböző olajokból és festékanyagokból készül, és sűrűbb, mint a méz vagy a szirup.

Az ország talán legismertebb golyóstolla a Hungaropen PAX toll. Ez a hazai gyártású termék könnyű elérhetősége és megfizethető ára miatt igen közkedvelt volt hosszú időn keresztül. Rengeteg kisiskolás tanult vele írni, azonban az olcsó külföldi íróeszközök megjelenése mára már kiszorította a piacról. A Stabilo tollak minden igényt kielégítenek, legyen szó munkáról, tanulásról vagy a nyaralásról hazaküldött képeslap megírásáról, ez a megbízható írószer ráadásul 79%-ban újrahasznosított műanyagból készül, így megfelel a mai környezettudatos trendeknek is.

A Parker toll egyik fontos újítása a korábbiakhoz képest az volt, hogy minden bekapcsoláskor fordított egyet a betéten, így az írócsúcs minden oldalon egyenletesen kopott. Ezt a megoldást a legtöbb mai modellben is alkalmazzák, mivel meghosszabbítja a betét élettartamát. A japán Zebra golyóstollak 1992-ben jelentek meg Magyarországon, s a sikerük azóta is töretlen. 1897-ben egy japán úr, a Zebra cég alapítója készítette el az első házilag gyártott acél tollhegyet saját házában, mely egyúttal laboratóriumként is szolgált. Az alapító, mivel számított a tollhegy iránti kereslet növekedésére, számos nehézség legyőzése után saját maga alkotta meg azokat a gyártógépeket, melyek segítségével aztán magas minőségű tollhegyeket állított elő.