Azért használunk cookie-kat, hogy eredményesebbé, gördülékenyebbé és kellemesebbé tegyük felhasználóink számára a webhely használatát. Az általunk használt cookie-kkal és a letiltásukkal kapcsolatos tudnivalókért kattintson ide.
ribbon-background
ribbon-background
Termékek

Ár

Ft
-
Ft

Elérhetőség

Márka

Iskolaszerek
Golyóstollak
Grafitceruzák
Színesceruzák
Tűfilcek, rostirónok
Filcek, rostironok
Szövegkiemelők
Vízfestékek
Temperák
Olaj és -pasztellkréták
Gyurmák
Ecsetek
Hegyezők
Körzők
Ollók
Vonalzók
Radírok
Ragasztók
Rajztáblák
Számológépek, adapterek
Térképek, földgömbök
Iskolatáskák, tolltartók és kulacsok
Iskolai papíráru
Mappák és borítók
Kreatív termékek

Temperák

(84 termék)
/ 3 oldal
Nebulo festő paletta
Raktáron
349 Ft

Nebuló fehér tempera
Raktáron
279 Ft

/ 3 oldal

Tempera a rajzórákon és otthon

A tempera az iskolai rajzórák egyik alapvető kiegészítője, de emellett sok gyerek annyira szereti használni, hogy az otthoni kreatív kelléktárban is helyet kap, akár az akril festék mellett is. Nemcsak a gyerekek, hanem a kreatív vénával megáldott felnőttek, sőt komoly művészek is szívesen dolgoznak vele. A mi kínálatunkban is megtalálhatóak ezek a fajta festékek: a Süni tempera (vagy másik közismert nevén ICO tempera) nemcsak a hagyományos tubusos, hanem praktikus, tégelyes kiszerelésben is kapható nálunk, a Koh-I-Noor tempera pedig egyesével is választható, ha nem szeretnénk az összes színt megvenni.

Mi is valójában?

A tempera a latin temperare (keverni, elegyíteni) szóból származik, ami a különböző kötőanyagok összekeverésére vonatkozik. Maga a szó egyrészt a temperafestéket jelentette, de ugyanúgy utalt a festészetben alkalmazott technikára, és az ilyen módon készült képekre is. Az olajfestés térhódítását megelőzően a temperafestés volt a legismertebb eljárás a festészetben: a középkor táblaképei, az ikonok mind ezzel készültek. A temperafesték népszerűségét annak köszönheti, hogy magas pigmenttartalma miatt rendkívül tartós, ugyanakkor könnyű dolgozni vele.   

A festék alapja maga a pigment, amit különböző emulziókhoz kevernek hozzá. Ez alapján a tempera két csoportra osztható: az iskolából is ismert vízbázisú, illetve a festők által használt olajtemperára. Az utóbbiban a pigmentszemcsék egy olajos-vizes emulzióban vannak eloszlatva, amelyben több az olajos komponens, mint a vizes. Ez festés közben vízzel hígítható, száradás után viszont, a vízfestékekkel ellentétben, már nem tudunk változtatni rajta. Az olajtempera nehezebben kezelhető, mint vízbázisú rokona, viszont tartósabb végeredményt produkál, és szinte bármilyen felületre lehet festeni: papírra, deszkára, vagy festővászonra.

A mai köznyelvben a tempera szó leginkább az iskolákban is használt vízbázisú temperát jelenti, aminek a kötőanyagaiban több a vizes komponens, mint az olajos. Legnagyobb előnye a javíthatóság, az ilyen festékkel készült képek ugyanis akár száradás után is könnyen feloldhatók, így könnyebben tudjuk őket utólag javítani, átdolgozni. A vizes tempera ráadásul szépen kombinálható egyéb technikákkal is, például zsírkrétával vagy filctollal. Érdemes viszont odafigyelni arra, hogy festéskor előre keverjük ki a színeket, mert a tempera munka közben gyorsan szárad.

Ha szeretnénk szép, élénk színű képeket festeni vele, akkor válasszunk jó minőségű, magas pigmenttartalmú készletet. A végeredményhez a festék mellett a megfelelő papír is fontos: a temperához lehetőleg vastagabb, fehér rajzlapot használjunk, ami egyrészt tartósabb, másrészt szebben megjelennek rajta a színek. Az írólap és a nyomtatópapír ezzel szemben a nedvességtől hullámosodhat, sőt rosszabb esetben akár ki is szakadhat.

Sokféle célra

A temperával, mint ahogy sok más iskolai kellékkel, többféle kreatív dolgot csinálhatunk. Például a gyerekek ecset helyett használhatják a festéshez az ujjaikat: nyomjunk ki nekik egy tálkába egy-egy kis adagot a különböző színű temperákból, adjunk nekik néhány fehér vagy színes lapot, és kezdődhet is a játék. Egy másik lehetőség a levéllenyomat, amit valószínűleg nem kell bemutatnunk, hiszen mi magunk is bizonyára sokszor csináltunk ilyet óvodás korunkban: szedjünk néhány falevelet (lehetőleg többféle fáról), fessük be egyik oldalukat temperával, nyomjuk rá egy fehér lapra, és gyönyörködjünk a levelek erezetének kusza mintázatában.

A festés és színezés mellett a temperával alkothatunk vegyes technikával készült, kreatív képeket, de festhetünk kavicsokat, vagy készíthetünk ünnepi dekorációt is. Egy komolyabb temperakészlet pedig akár festővásznon is használható, ezért művészi hajlamú ismerőseink számára egy jó minőségű temperakészlet kiváló ajándék is lehet.