Azért használunk cookie-kat, hogy eredményesebbé, gördülékenyebbé és kellemesebbé tegyük felhasználóink számára a webhely használatát. Az általunk használt cookie-kkal és a letiltásukkal kapcsolatos tudnivalókért kattintson ide.
Termékek

Ár

Ft
-
Ft

Elérhetőség

Márka

Iskolaszerek
Golyóstollak
Grafitceruzák
Színesceruzák
Tűfilcek, rostirónok
Filcek, rostironok
Szövegkiemelők
Vízfestékek
Temperák
Olaj és -pasztellkréták
Gyurmák
Ecsetek
Hegyezők
Körzők
Ollók
Vonalzók
Radírok
Ragasztók
Rajztáblák
Számológépek, adapterek
Térképek, földgömbök
Iskolatáskák, tolltartók és kulacsok
Iskolai papíráru
Mappák és borítók
Kreatív termékek

Vízfestékek

(84 termék)
/ 3 oldal
Nebulo festő paletta
Raktáron
349 Ft

Nebuló fehér tempera
Raktáron
279 Ft

/ 3 oldal

Vízfesték és akrilfesték: a kezdők legjobb barátai

Amikor iskolakezdéskor megvesszük a gyerekünknek az ICO vízfestéket, sokunkban feltámad a nosztalgia. Milyen jó is volt, amikor kicsik voltunk, a pillanatnak éltünk és önfeledten alkottunk. Ha szeretnénk évtizedekkel később, felnőttként újra átélni ezt az örömöt, elsőként a vízfesték vagy az akril festék kerülhet újra az asztalra.

A vízfesték

A vízfesték nem csak iskolai kellék, ahogy sokan hiszik, hanem az utóbbi két évszázad egyik legnépszerűbb művészi technikája, amellyel csodálatos alkotásokat lehet létrehozni. Nagyfokú szabadságot ad, így bátran kísérletezhetünk a színek hígításával, keverésével, egymásba folyatásával, azaz kiélhetjük vele a kreativitásunkat. Olyan hatásokat érhetünk el vele, amelyeket a színes ceruza vagy a zsírkréta használata nem tenne lehetővé; más technikákkal is szabadon kombinálhatjuk, és akkor sincs nehéz dolgunk, amikor az ecsetek kimosására kerül sor. Száraz és nedves felületen is használhatjuk, és a sima írólaptól az akvarellpapírig szinte bármire alkothatunk vele. Nem véletlen tehát, hogy a vízfesték az óvodás és iskolás gyerekek, a kezdők és a komoly művészek körében egyaránt népszerű.

Hogy milyen fajta vízfestéket vegyünk, az leginkább attól függ, hogy mire szeretnénk használni: iskolai rajzórákra, otthoni játékos alkotásra, esetleg komolyabb hobbiművészkedésre? Gyermekünk rajzóráira és az otthoni festegetésre nem muszáj művészi minőségű készletet vásárolnunk: egy Pelikán vízfesték vagy ICO vízfesték ebben a kategóriában elég jó minőséget képvisel, és tökéletesen megfelel. Ezek segítségével a gyerek megismerheti a vízfesték használatának technikáit, és eldöntheti, hogy később is szeretné-e használni. A hobbiművészeknek azonban már érdemes lehet egy komolyabb készletet beszerezni, az iskolai használatra tervezett, valamint a művészi célokra szánt vízfestékek közt ugyanis jelentős minőségbeli különbségek vannak.

A klasszikus, festékgombos kiszerelés a leginkább közismert és elterjedt változat, amely mind az iskolások számára tervezett, mind a művészeknek szánt festékeknél megtalálható. A másik megoldás a tubusos kivitel, melynek nagy előnye, hogy gyorsabban és könnyebben keverhetünk az adott színekből új árnyalatokat.

Az akril

Az akril festék a másik olyan anyag, amit a kezdő festegetők kedvelnek. Ez egy vizes bázisú, de száradás után már vízálló dekorációs festék, amely gyorsan szárad, teljesen fed, és ez utóbbi tulajdonsága miatt nem igényel alapozást. Olyan képeket készíthetünk velük, amelyek az olajfestményekre hasonlítanak, ezért, ha elvarázsoltak minket az olajfestékkel készült alkotások, kezdjük a gyakorlást „kicsiben”, akrilfestékkel. Ez könnyebben kezelhető, és száradás után sokkal rugalmasabb, mint az olaj, nem repedezik, és az egészségre sem káros.

A felületre óvatosan felvázolhatjuk a képet grafitceruzával, amit aztán kifesthetünk – a ceruzával húzott vonalak nem fognak látszódni, mert az akril festék tökéletesen lefedi őket. Ez a technika azért is jó választás kezdőknek, mert könnyen ki lehet vele javítani a hibákat olyan módon, hogy a pár perc alatt megszáradó festékre egyszerűen csak ráfestjük az új réteget és készen is van a javítás. Mivel az akril festék hamar szárad, elég gyorsan lehet haladni vele, az elkészült alkotást pedig már körülbelül negyedóra után ki is akaszthatjuk a falra.

Az akrilfestés népszerűségének másik oka a sokoldalúsága, ugyanis szinte bármilyen felületre lehet vele festeni: nemcsak papíron, de üvegen, bőrön, vásznon, agyagon, fán, viaszon, fémen, vakolaton, kövön, műanyagon is megtapad. Száradás után egy filmszerű, vízálló bevonatot képez, ami a külső hatásoknak is ellenáll, így fixálni sem szükséges.

Ennek a típusú festéknek nincsen erős szaga, mint például az olajfestéknek, az ecsetekből pedig egyszerűen ki lehet mosni. A bőrünkről is könnyen lemosható, de a ruhánkra vigyázzunk, mert száradás után már nem fogjuk tudni kimosni belőle, ezért alkotás közben használjunk mindig kötényt.