Azért használunk cookie-kat, hogy eredményesebbé, gördülékenyebbé és kellemesebbé tegyük felhasználóink számára a webhely használatát. Az általunk használt cookie-kkal és a letiltásukkal kapcsolatos tudnivalókért kattintson ide.
ribbon-background
ribbon-background
Termékek

Ár

Ft
-
Ft

Elérhetőség

Márka

Laptopok
Kiegészítők
Számítógép
Kellékek
Nyomtatás
Lézernyomtató
Tintasugaras nyomtató
Multifunkciós nyomtató
Nyomtató kellék
PC periféria
PC komponens
TOP márkák
Szoftver

Lézernyomtató

(127 termék)
/ 4 oldal
/ 4 oldal

Lézernyomtató

 

Nélkülözhetetlen kellék a nyomtató, de ha nem megfelelően működik, sok bosszúságot okozhat. Ha lassan, vacakolva dolgozik az irodai vagy otthoni printer, érdemes tehát egy modern lézernyomtató – pl. egy klasszikus HP nyomtató – beszerzését megfontolnunk; ha pedig nemcsak gondoltuk már arra a vacak, régi printer miatt, hogy a gépek az ellenségeink, hanem ennek rendszeresen hangot is adunk, akkor egy lézer nyomtató csak megváltás lehet.

Ezek a készülékek percenként akár 30-40 oldal kinyomtatására is képesek, a karbantartási igényük minimális, és még a hagyományosan drágának számító termékek, mint a Xerox nyomtatók vagy Canon nyomtató árak is egyre megfizethetőbbek; a technológia folyamatos fejlődésének köszönhetően pedig a színes lézernyomtató is hétköznapi megoldásnak számít már. Azonban egyáltalán nem mindegy, melyik gyártó melyik termékét választjuk – hiába kínál szinte az összes feladatra remek megoldást, két amúgy hasonló lézer nyomtató között is sok apró különbség lehet – sok kicsi pedig sokra mehet. Lássuk tehát, mi az, ami különbséget tesz közöttük, de előtte ismételjük át, amit ezen készülékek erényeiről mindenképpen tudni illik!

 

A lézeres nyomtató legfontosabb előnyei

 

  • Ha nagy mennyiségben és nagy sebességgel kell nyomtatni – például irodában – a lézeres nyomtató az, aminek nincs párja: a leghatékonyabb megoldást kínálja. Akár egy Xerox nyomtató, akár egy Canon nyomtató, akár egy Epson nyomtató mellett döntünk, biztosak lehetünk benne, hogy fénysebességgel készülnek el a papírjaink – hamarabb, mint ahogy a géphez egyáltalán odaérnénk, elvenni a kész dokumentet.
  • Ha szöveges dokumentumokat kell nyomtatni, egyértelmű, hogy ez a típus a legjobb választás. A lézeres technológia lényege ugyanis a tűpontos nyomtatási kép – nincs maszatolás, nincs homály a sorok között –, márpedig, ha betűket kell nyomtatnunk, ez egyértelműen erény (fotónyomtatás esetén viszont egyértelmű hátrány).
  • Bár egy-egy lézernyomtató ár a nyomtató árak között nézelődve viszonylag magasnak tűnhet, azonban ez csak a látszat: az inkjet típusú gépekkel ellentétben hosszú távon, nagy volumen nyomtatása esetén egy lézeres elvű készülékkel az egy oldalra jutó nyomtatás költsége minimális – tehát biztos megtérüléssel számíthat az, aki ilyen típusú gépbe fektet.
  • A monokróm, vagyis fekete-fehér gépek esetében mindössze egy darab tonerre van szükség a működéshez, de egy színes lézernyomtató esetében is csak 4 darabra; mindez kb. 60 000 oldal kinyomtatására elegendő, vagyis akár évekig is használhatók ezek a készülékek anélkül, hogy bármi gond lenne velük.
  • A lézeres készülékek kifejezetten csendesek, ami egyáltalán nem mellékes szempont irodai munkakörnyezetben.

 

Most nézzük, mi az, ami különbséget tesz két hasonló elvű – lézeres – printer között!

 

  • Egy vagy kétoldalas nyomtatás: egyes gépek képesek automatikusan megfordítani a papírt, más gépek esetében ez manuális beavatkozást igényel.
  • Beépített memória nagysága: a legtöbb beugró szintű gép minimum 32 MB kapacitással rendelkezik, de a határ a csillagos ég – az 1 GB-os memóriakapacitás sem ritka. Minél nagyobb a memóriakapacitás, annál bonyolultabb grafikákkal, PostScript dokumentumokkal is képes megbirkózni a készülék, és annál ritkábban fog elakadni a nyomtatási folyamat, vagyis annál ritkább lesz az az eset, hogy állunk a nyomtató mellett, és nem tudjuk „mi lehet a baja.”
  • Felbontás (DPI, azaz dot per inch), ami azt fejezi ki, hogy egy hüvelyknyi képterületet a papíron hány képpontra bont fel a készülék. Minél magasabb ez az érték, annál részletesebb a kép, azonban egy 300 DPI-s érték már teljesen megfelelő lehet szöveges dokumentumok nyomoztatásához. Ezt akármelyik Epson vagy Canon nyomtató tudja, de ebben a kategóriában a 2400 DPI felbontás sem ritka – színes nyomtatás esetében jöhet különösképpen jól egy ekkora felbontás.
  • Nyomtatási sebesség: színes lézer nyomtató esetében a leggyorsabb sebesség 100 oldal/perc tempót is elérheti, fekete-fehér nyomtatás esetében 200 oldal/perc is lehet, de már megfelelőnek tekinthető a percenkénti 10–20 oldalas sebesség is.
  • WiFi vagy LAN csatlakoztatás: egyes készülékek lehetővé teszik, hogy hálózaton – akár vezetékmentes hálózaton – keresztül történhessen a kommunikáció a gépek között.

Ezen fenti szempontokokon túl természetesen egyéb szempontok is fontosak lehetnek: a tömeg, a kinézet, a zajszint, a felmelegedési idő, a papírtálca kapacitása mind olyan tényezők, amelyek különösebb magyarázatot nem igényelnek, mégis sokat nyomhatnak a latba a készülék használhatóságát illetően – vagyis tájékozódjuk vásárlás előtt ezen tényezőket illetően is (termékadatlapok, gyártók honlapja stb.).

 

Száz szónak is egy a vége!

Néhány hibájuktól eltekintve, mint a speciális papírigény, a nagy méret, viszonylag nagy energiafogyasztás – ezek a készülékek remek választást jelentenek, ha nagy mennyiségben, gyorsan szeretnénk nyomtatni szöveges dokumentumokat; noha hagyományosan a fekete-fehér nyomtatást szokás végezni velük, az utóbbi időben már a színes nyomtatást is rájuk lehet bízni. Megbízhatók, csendesek, hatékonyak – és a nyomtató árak is megfizethetők – vagyis igazán hasznos munkatársak - akár egy HP nyomtató, akár egy Epson nyomtató, akár egy Xerox nyomtató mellett döntünk, biztosan számíthatunk képességiekre, munkabírásukra.