Termékek

Ár

Ft
-
Ft

Elérhetőség

Márka

Okostelefon
Víz-, por-, és ütésálló telefon
Nyomógombos telefon
Mobiltelefon időseknek
Okosóra és aktivitásmérő
Mobiltelefon kiegészítők
Bluetooth headset
Bluetooth hangszóró
Tok, hátlap
Védőfólia
Powerbank, külső akkumulátor
Adatkábel, töltőkábel
Hálózati töltő
Autós tartó
iPhone tartozékok
Tablet
E-book

Adatkábel, töltőkábel

(435 termék)
/ 13 oldal
Apple MagSafe iPhone töltő
Raktáron
19 999 Ft

/ 13 oldal

Mit tegyek, ha megtört a telefon vagy laptop töltő kábel?

Okos eszközeink szaporodásával halmozódik szekrényeinkben a sok laptop töltő, autós töltő vagy telefon töltő kábel. A laptop töltő kábel az állandó használattól, hajtogatástól, pakolgatástól, vagy csak egyszerűen a gravitáció miatt, előbb-utóbb megtörik. Különösen sérülékeny a két végük a csatlakozók környékén, de egy-egy erősebb behatásra maga a csatlakozó is eltörhet. A telefon töltő pedig gyakran a táskában utazik velünk nap közben, ott összenyomódva még könnyebben károsodhat.

Ilyenkor sajnos új töltőkábelt kell vásárolnunk. Amikor a tettek mezejére lépünk, akkor jövünk rá, hogy a vezetékek dzsungelébe kerültünk. Szerencsére a mobiltelefonoknál már szabványosították a micro USB-adaptert, de a régebbi típusoknál még előfordulhat más méretű USB-csatlakozó is. Az Apple kimaradt a szabványosításból. A régebbi iPhone töltőkábelek 30 tűs csatlakozót, az újabbak Lightning kábelt használnak. A telefon töltő pótlása az előbbiek alapján egyértelműbb feladat. Sőt, mobiltelefonok esetében van egy még kevésbé kötött megoldás: a vezeték nélküli töltő, aminek működéséhez nem szükséges csatlakozó.

A laptopok, tabletek esetében más a helyzet. Számtalan fajta töltőkábel létezik, még az „azonos gyártó, azonos kábel” tétel sem érvényes. Egy márkán belül is 5–10 féle típus létezhet, és természetesen a gépünkkel csak egy kompatibilis. Mit is tehetünk? Az első gondolatunk, hogy veszünk egy új, eredeti, gyári hálózati töltőt a gépünkhöz, de ennek borsos ára sokakat visszariaszt. A másik megoldás az utángyártott kábel, vagy az univerzális adapter használata. Hogy melyik megoldásnak mik az előnyei és hátrányai, azt az alábbiakból megtudhatja. Tudnunk kell, hogy a laptop töltő kábel hálózati csatlakozója azért viszonylag nagy, mert az tulajdonképpen egy hálózati adapter (átalakító), ami a 220V-os feszültséget a csatlakoztatott eszköz számára felvehető feszültséggé alakítja.

Gyári töltőkábel

Az eredeti gyártó által gyártott eredeti hálózati töltő mindig a gyárival megegyező elektronikát tartalmaz. Kinézetre kissé eltérhet a meghibásodottól, de ezek csak a külsőt érintő változások. Előnye a tökéletes megbízhatóság, kiváló minőség, hátránya a borsos ár.

Utángyártott töltőkábel

Ezeket a töltő kábeleket az eredeti gyártótól független cégek gyártják. Ugyanolyan specifikusan kell kiválasztanunk a mi gépünkhöz megfelelő típust, mintha eredetit vásárolnánk. Az egyes márkák között óriási különbségek lehetnek. Léteznek kiváló minőségű, az eredetivel gyakorlatilag megegyező minőségű laptop tápegységek, de nem ritka a csapnivalóan gyenge termék sem. Az egyetlen, amit javasolni tudunk, hogy mindenki messziről kerülje el a túlságosan olcsó modelleket, mert azok szinte mindig silány minőségűek. Érdeklődjünk az eladóknál, vagy ilyen témájú internetes csoportokban nézzünk utána a gyártónak a neten – így jó eséllyel sikerülhet egy jól működő töltőkábelt beszerezni. Ha garancia is van a termékre, az mindig jó jel. Az utángyártott kábelek előnye a kedvező ár, és szerencsés esetben a jó minőség. Hátránya a minőség körüli bizonytalanság.

Univerzális töltő

Az univerzális laptop töltő egy adapter nagyon sokféle csatlakozóval, amelyek a kábel végén cserélhetők. Tehát ha többféle laptophoz is hiányzik a töltőkábelünk, akkor ideális megoldás lehet. Hasznosságáról megoszlanak a vélemények. A szakvélemények egy nem túl megbízható minőségű terméknek írják le (hangsúlyozva, hogy vannak jó minőségűek is, de azok drágák), ami kizárólag olcsó ára miatt képes fennmaradni a versenyben. Mivel azonban népszerű, keresett termékről van szó, a többség valószínűleg nem így látja. Mellette szól az ára, és hogy többféle típusú készüléket is tölthetünk egy szettel. Hátránya, hogy az apró csatlakozók könnyen elveszhetnek, és egyesével nem pótolhatók. Valamint a csatlakozók többféleképpen is bedughatók, és így a polaritás felcserélésével a könnyen tönkremehet a csatlakoztatott eszköz.

Egy kis fizika

Ha a csatlakozó passzol a gépünkbe, akkor a legfontosabb kritérium már teljesült, de vessünk még egy pillantást az olyan fizikai paraméterekre, mint a feszültség és az áramerősség.

A voltban (V) megadott feszültségi érték a mobiltelefonokon, laptopokon esetleg az akkumulátoraikon van feltüntetve. Ez mobiltelefonok esetében általában 5V, laptopoknál 20–25V. A cél az, hogy a töltő és a töltendő eszköz feszültsége megegyezzen egymással. Ha a töltőé véletlenül magasabb, akkor könnyen túlterheljük telefonunk, tabletünk áramköreit, ami a meghibásodásához vezethet.

Az amperben (A) megadott áramerősség ugyanilyen fontos. Képzeljük el a töltés folyamatát egy folyóként, a hol a víz adott sebességgel a magasabb helyről (nagyobb amperérték irányából) az alacsonyabb felé folyik.  A töltőn és az eszközökön egyaránt szerepel ez az érték. Fontos, hogy a töltő áramerőssége ugyanannyi vagy nagyobb legyen, mint a töltendő tárgyé, különben a töltő nem tölti, hanem lemeríti a csatlakoztatott eszköz akkumulátorát.

Az Office Depot kínálatában számtalan laptop töltő, telefon töltő és autós töltő közül választhat.