Azért használunk cookie-kat, hogy eredményesebbé, gördülékenyebbé és kellemesebbé tegyük felhasználóink számára a webhely használatát. Az általunk használt cookie-kkal és a letiltásukkal kapcsolatos tudnivalókért kattintson ide.
ribbon-background
ribbon-background
Termékek

Ár

Ft
-
Ft

Elérhetőség

Márka

E-jármű
Navigáció
Távcső és teleszkóp
Játék
Hűtőtáska
Digitális fényképezőgépek
Kamera és videokamera
/ 1 oldal
Motorola CLP446E miniatűr adóvevő
Nincs raktáron
69 999 Ft

Újdonság
Nincs raktáron
- Ft

/ 1 oldal

Navigáció – hogy többé ne tévedjünk el

A navigáció ma már elképzelhetetlen a modern helymeghatározó eszközök nélkül. Ezek a készülékek mára teljesen átvették a papírtérképek és a vaskos útiatlaszok szerepét, és ennek csak örülhetünk. Azonban, ha nem akarunk eltévedni a termékek rengetegében sem, fontoljuk meg, mire is van pontosan szükségünk. Ezért segítünk a tájékozódásban egy rövid összefoglalóval.

Autós navigáció

A GPS-hálózat egy műholdakból és földi állomásokból álló rendszer, ami képes pontosan meghatározni a pozíciónkat, sebességünket és tengerszint feletti magasságunkat. A GPS- eszközök nemcsak navigálnak, hanem valós idejű információkat is adnak a forgalmi helyzetről, az időjárásról vagy az üzemanyagárakról. A legújabb GPS-ek már flash memória alapúak, gyorsabbak és strapabíróbbak a korábbi, CD-vel, majd merevlemezzel működő modelleknél. A beépített rendszerek drágábbak, mint a hordozható készülékek, cserébe viszont nagyobb a képernyőjük, és jobban együttműködnek az autó elektronikájával, sőt általában a hangerőt és a klímát is tudjuk velük szabályozni.

Napjainkban az okostelefonok beépített GPS-rendszerei egyre inkább kiszorítják a hagyományos helymeghatározó eszközöket. Előnyük, hogy állandó összeköttetésben vannak az internetes hálózattal, ezért folyamatosan frissülnek. Hátrányuk viszont, hogy az utóbbiaknál általában kisebb képernyővel rendelkeznek, bonyolult felületüket nehéz (és tilos) vezetés közben kezelni, az internethozzáférés pedig nem mindenhol megoldott.

Az autóbalesetek egyik leggyakoribb oka az úgynevezett „zavart vezetés”. Akár mobilalkalmazást, akár elektromos helymeghatározó rendszert használunk, a biztonságos vezetés érdekében tartsuk be a következő óvintézkedéseket!

  1. Indulás előtt szánjunk egy kis időt arra, hogy megismerkedjünk a GPS-eszközzel, és az úticélt is írjuk be, hogy ne útközben kelljen foglalkozni vele. Nagy vonalakban legyen meg a fejünkben is az útvonal.
  2. A készüléket indulás előtt szemmagasságban helyezzük el, és megfelelően rögzítsük, hogy vezetés közben ne kelljen levenni a szemünket az útról.
  3. Használjuk a hangutasítást, vagy ennek hiányában kérjük meg az útitársunkat, hogy navigáljon minket.
  4. Rendszeresen frissítsük a helymeghatározó rendszert, hogy elérhessük a legfrissebb útvonaltervezési információkat. Közben figyeljük az útjelző táblákat is, előfordulhatnak ugyanis olyan változások, amelyek a GPS-ben nem jelennek meg.
  5. A GPS-hang nem parancs, hanem csak javaslat – alapszabály, hogy az úton lévő jelzések mindig felülírják az eszköz utasításait!
  6. Végül pedig ne feledjük, hogy a GPS csak egy eszköz, ami meghibásodhat, ezért elsősorban az érzékeinkre támaszkodjunk, és csak utána a készülékre.

Ha tovább bővítenénk a lehetőségeinket, érdemes körülnézni a navigáció kiegészítők háza táján is: az Office Depot kínálatában speciális célú – motoros, biciklis helymeghatározó eszközök – is elérhetők.

Túranavigáció

Már egy okostelefonra letöltött térkép is nagy segítség lehet az úton, de a kimondottan túrázáshoz kifejlesztett eszközök ennél sokkal összetettebb információkkal szolgálnak. A túranavigációs készülékek már a Föld számos pontján – sarkvidékeken, sivatagokban és dzsungelekben – bizonyították tudásukat.

Az élethű, 3D-s térképes nézet megkönnyíti a tájékozódást és a helyszínek felismerését. A nagy belső memória a beépített térképeken kívül rengeteg további térképnek, vagy akár hajózási adatbázisnak biztosít helyet. Egyes modelleknél sokféle navigációs és helyzetkövetési funkció közül választhatunk, műholdas rendszerek és különféle érzékelők – magasságmérő, barométer és iránytű – is segítségünkre lehetnek, sőt létezik olyan verzió, amelyen keresztül e-mail üzeneteket is fogadhatunk. A túranavigációs készülékkel rögzíthetjük a túra nyomvonalát, amit aztán megoszthatunk, és mi is letölthetjük magunknak mások tevékenységeit. A praktikumot és a rugalmas használatot szolgálja a hosszú akkumulátoros üzemidő, a bárhol kicserélhető elemek, és a napfénynél is olvasható, színes érintőképernyő, egyes modellek ráadásul vízhatlanok és karcállók is.

Walkie-talkie (adó-vevő)

A walkie-talkie-t ma is számos területen használják, vannak ugyanis olyan munkakörök, amikben bármilyen más eszköznél praktikusabbnak bizonyultak. Ilyenek például a biztonsági szervek, a polgárőr-egyesületek, a rendezvényszervező, fuvarozó, vagy a filmszakmában tevékenykedő cégek. De jól jön bizonyos élethelyzetekben is, mondjuk, ha olyan helyen kirándulunk, ahol nincs térerő, vagy ha vízisportot űzünk, ahová a mobilunkat nem vihetjük magunkkal. Hegyi kerékpározáshoz, snowboardozáshoz vagy hegymászáshoz is kitűnő választás a walkie-talkie, mivel a hegycsúcsokon vagy az erdőben is tudjuk használni. Ha gyermekeinket szeretnénk biztonságban tudni, akkor is dönthetünk úgy, hogy mobiltelefon helyett egy kisméretű walkie talkie-t adunk a kezükbe, aminek segítségével 4 km-en belül könnyedén felügyelhetjük őket. A legújabb generációs készülékek már a vízen is fennmaradnak, bírják a beázást, sőt ha bajba kerülnénk, a riasztógomb megnyomására hangos sípolással adnak jelt a közelben lévőknek.