Kezdőlap
Kosár tartalma
Üres kosár
Bruttó összesen:
 {{model.WebDevizaNem}}
Kosár megtekintése
Kezdőoldal / IT és mobileszközök / Notebook és kiegészítői / Notebook / 15-16.x"-os / Intel

Felújított

{{totalCount}} találat
találat/oldal
Rendezés:
Nincs találat.
{{ComputedLoadMoreText}}
{{totalCount}} termékből {{dataLength}} darabot már láttál

Laptop – kompakt tudás, a számítástechnika remeke

A számítástechnika fejlődésének köszönhetően egy mai átlagos laptop tudása és megbízhatósága nagyobb, mint a NASA számítógépparkjáé az űrutazások kezdetén. 1962-ben John Glenn – az eső amerikai űrhajós, aki megkerülte a földet – csak úgy volt hajlandó elindulni, hogy a számítógépek kalkulációit kézi számítással is ellenőrizték. Akkor még el sem tudták képzelni, milyen kicsi és olcsó lehet egy számítógép, míg ma a lakosság többsége legalább egy számítógépet használ magáncélra. A stencil gépek múzeumba kerültek, egy-egy szebb írógép díszítő elemmé vált. A televízió egyre több háztartásban visszaszorult a második helyre a szórakoztató médiában. A munkahelyeken gyakorlatilag mindenhol ott vannak a számítógépek, az otthonokban asztali számítógépek, laptopok, tabletek és az emberek többségének van már okostelefonja, aminek a műszaki tudása olyan nagy, hogy korábban egy csarnokot betöltött volna.

A számítástechnikai sokszínűség

A számítógépek választéka ma már óriási, mindenki az egyéni ízlésének megfelelően választhat belőle.

Az asztali számítógépek nem kínálják a hordozható gépek kényelmét, de maximális rugalmasságot kínálnak a konfiguráció összeállításában, későbbi módosításában. Az asztali számítógép házának oldala könnyen leszerelhető. Ebben helyezkednek el a PC komponense, például az alaplap és processzor, a memória – azaz a RAM –, amely bármikor bővíthető. Behelyezhető egy új belső SSD vagy belső HDD, ha nagyobb tárterületre van szükség, kicserélhető a tápegység egy nagyobbra, ha indokolt. Ez a géptípus felel meg leginkább a nagy teljesítményigényű játékok futtatásához. Egy nagyon erős gép kevésbé zsúfolt háza hatékonyabban hűthető.

Elengedhetetlen kiegészítő PC periféria a monitor, a billentyűzet és az egér. Mindhárom számítástechnikai eszköz előtt már jelentős fejlődési szakasz áll. A LED monitorok könnyűek, vékonyak és nagy felbontásúak. Képátmérője széles skálán mozog. Az egér és billentyűzet vezetékkel és vezeték nélkül is csatlakoztatható a géphez. A legegyszerűbbektől a minden extrával felszereltekig választhatók feladathoz és igényekhez mérten változatos esztétikai megjelenéssel. A billentyűzet lehet normál és érzékeny. Egy gomb lenyomásakor adhat ki egy kattanó hangot, és lehetnek teljesen csendesek is. A csendes, érzékeny – és egyben tartós – billentyűzeteket a játékokhoz használják elsősorban, amikor nagyon gyorsan nyomogatják le a gombokat. Természetesen kapható por- és vízálló is, mely kibírja, ha véletlenül ráömlik egy pohár víz véletlenül. Az egereknél ugyanígy választható az egyszerű klasszikus egereken túl a minden igényt kielégítő, plusz funkciókra programozgató, állítható súlyzónákkal, ízléshez hangolt belső világítással, beállítható érzékenységekkel rendelkező verzió is. Az RGB élményt fokozza egy szövet vagy kemény műanyag fedelű egérpad, amelyen a játékban az irányítás még pontosabb.

A notebook vagy közismertebb nevén a laptop két elvitathatatlan előnye a helytakarékosság és a hordozhatóság. E kettőhöz párosul a folyamatos fejlesztéseknek köszönhető eredmény, a lenyűgöző teljesítmény. Szinte mindent tud, amit egy asztali számítógép. Bárhová könnyedén magunkkal vihetjük, és ha nincs rá szükség, akkor akár egy fiókban is elfér. Ideális választás, ha a munkavégzés során több helyszínen van szükség a számítógépre, vagy egyszerűen csak kicsi a lakás, vagy nem akarjuk, hogy állandóan elől legyen a számítógép egy asztalon. Az internetre vezetékkel és Wi-Fivel egyaránt csatlakoztathatók a gépek többsége. A kis méretből eredően a csatlakozók száma kevesebb, mint egy asztali gépnél, de ezen egy dokkoló könnyen segít. Csatlakoztatása után bármilyen perifériát be lehet már dugni. Akár a kedvenc nagy kijelzős monitorunkat és billentyűzetünket is.

Aki nem akarja a gépét magával vinni, de nincs helye az íróasztalon, választhatja a All-In-One számítógépet is. Ránézésre ez egy vaskosabb monitor, amelybe bele van építve az alaplap, processzor és minden más egysége a számítógépnek. Még a webkamera és a hangszóró is megtalálható benne. Ez egy valóban helytakarékos megoldás esztétikus megjelenéssel. Ha vezeték nélküli billentyűzettel és egérrel használjuk, akkor tulajdonképpen csak egyetlen kábel szükséges a géphez: az elektromos ellátást biztosító tápkábel. Hátránya ennek a modellnek a gyengébb teljesítmény. Erőforrás igényes, nagy grafikai igényű játékokhoz kifejezetten nem ajánlott. A hétköznapi igények kielégítéséhez viszont ideális.

A Barebone számítógépek nagyon kicsik, áramfogyasztásuk kifejezetten alacsony, és szinte hangtalanul működnek. Ennél a gépnél több a kábeles csatlakoztatás, cserébe viszont ügyes választással jóval olcsóbb, mint egy All-In-One PC. Egy Barebone PC akár tenyérnyi méretű is lehet. Három- öt centiméter közötti vastagsága lehetővé teszi, hogy a monitorunk hátuljára szereljük, így gyakorlatilag láthatatlan. A legegyszerűbb konfigurációt tartalmazó gépek tízezer forintos nagyságrendű ára a legolcsóbb ma a piacon. Akár a későbbiek során a memória bővítése sem lehetetlen. Mivel külön dobozban van a számítógép, nyilvánvalóan a monitor cseréje sem okoz problémát. Szerelése, javítása sokkal egyszerűbb, mint az All-In-One PC esetében.

Acer, ASUS, DELL, HP, Lenovo – kényeztetésben részesül

A TOP márkák gyártói a változatos méretű és teljesítményű eszközök mellett a dizájnnal is igyekeznek a vásárlók kedvében járni. Mindenki megvásárolhatja árkategóriájában a számára legvonzóbb külsejű eszközt. A szörfözéshez, e-mailezéshez, közösségi oldalak követéséhez, weboldalak olvasásához egy tablet is elegendő. Ha a billentyűzet is fontos, akkor elegendő egy néhány magos, szerény tárkapacitású merevlemezes gép. Ezen akár fotókat, saját videofelvételeket, filmet is lehet tárolni, illetve nézni. Egy egészen kicsi 10-12 colos laptop akár egy kisebb táskában is elfér. Nem kelt különösebb feltűnést akkor sem, ha egy egyetemi előadáson kerül elő jegyzetfüzet helyett. A 14-15 colos méretben pedig már gyakorlatilag bármilyen processzorral, memóriával és grafikai kártyával konfigurációban kaphatók. Ennek köszönhetően az üzleti életben már szinte egyeduralkodó váltak a hordozható gépek. Választhatók elegánsak, nagyon gyorsak, erős processzorral, nagy memóriával, hosszú akkumulátor üzemidővel, sok tárkapacitással rendelkezők fényes vagy matt képernyővel, akár háttérvilágítással rendelkező billentyűzettel.

Webkamerák, nyomtatók, szkennerek és egyéb kiegészítők a komplex hatékonyságért

Akár asztali gépet, akár notebookot használunk, beszerezhetők hozzájuk azok a számítástechnikai eszközök, amelyekkel munkánkat még hatékonyabbá, komplexebbé tehetjük irodai környezetben vagy akár otthonainkban. Ahogy egyre nagyobb teret nyer az online kommunikáció, egyre többen szereznek be webkamerát, amely biztosítja annak lehetőségét, hogy a hanghívás mellett vagy helyett ki tudjuk használni a videótelefonálás nyújtotta előnyöket. Manapság a meetingek, értekezletek, de sok helyütt a családi beszélgetések is az online térben zajlanak – ilyenkor jön jól, ha a kommunikációban részt vevő feleket nemcsak halljuk, de láthatjuk is.

A nyomtatók szintén alapvető eszközök munkához és tanuláshoz egyaránt. Asztali géppel és notebookkal egyaránt kompatibilisek, és többféle típus kapható belőlük. A hagyományos tintasugaras és lézernyomtatók mellett egyre inkább elterjednek a multifunkciós nyomtatók, amelyek nyomtatás mellett beolvasni és másolni is tudják a dokumentumokat. Persze, ha nincs szükségünk „mindentudó” eszközre, választhatunk nyomatónk mellé szkennert is, illetve digitális rajztáblák is elérhetők a boltok polcain.

Ezekről az eszközökről elmondható, hogy bár beszerzésük igényel egy kisebb befektetést, hosszú távon jelentős összegeket spórolhatunk meg velük.

Összességében megállapíthatjuk, hogy a számítástechnika vívmányai számtalan területen és helyzetben könnyítik meg mindennapi életünket. A technika folyamatosan fejlődik, s ma már szinte rákényszerülünk, hogy lépést tartsunk vele, hogy folyamatosan tanuljunk, élni tudjunk az egyre bővülő lehetőségekkel. Igényeink, elvárásaink azonban nem feltétlenül azonosak, mindenki a saját céljainak megfelelően tudja kiválasztani a számára legideálisabb eszközöket. Ha például sokat vagyunk úton, és ilyenkor is használni szeretnénk készülékünket, célszerű az asztali géppel szemben laptopot választani, amelyet egy elegáns és praktikus laptoptáskába rejtve bárhova magunkkal vihetünk. A „mobilitást” támogatja a pendrive is, amely akkor jön igazán jól, ha nem tudunk vagy nem akarunk magunkkal cipelni eszközt, csak bizonyos anyagokat (dokumentumokat, képeket, filmet stb.) szeretnénk más helyen használni – például egy másik számítógépen folytatnánk a munkát, esetleg ki akarjuk valahol nyomtatni a pendrive-on tárolt anyagot, vagy egyszerűen bizonyos tartalmakat meg szeretnénk osztani másokkal. Számos kiegészítő érhető még el az informatikai eszközökhöz, amelyek segíthetik munkánkat, jól jöhetnek tanulmányaink során. Ugyanakkor egy korszerű egér és/vagy egérpad, egy modern billentyűzet, egy digitalizáló eszköz, egy szép laptoptáska vagy egy nagyobb tárhellyel rendelkező pendrive kiváló ajándék lehet szeretteink számára. Ezek a kiegészítők kedvező áron kaphatók az informatikai boltok polcain, illetve az elektronikai cikkeket is forgalmazó webshopok oldalain, nem igényelnek nagyobb befektetést, azonban nagy mértékben támogathatják hatékonyságunkat a munkában, a tanulásban – vagy az élet bármely más területén.

Látható, hogy a számítástechnikai cikkek választéka ma már rendkívül széles. Azok az eszközök, amelyek régen csak egy hightech modern irodai környezetben voltak megtalálhatók, ma bárki számára beszerezhetők otthoni használatra is. Úgy tűnik, egyre többen élnek ezzel a lehetőséggel, és vásárolnak háztartásukba különféle informatikai eszközöket. Az asztali gépek és laptopok mellett egyre kelendőbbek a tintasugaras és lézernyomtatók is, és sokan teszik le a voksukat a multifunkciós gépek mellett. Utóbbi egy irodában szinte alapvető kellék, hiszen költséghatékony megoldás lehet a cégek, vállalkozások számára, ha nem három különböző eszközt kell beszerezniük, hanem csak egyet. Helytakarékosság szempontjából is előnyös lehet multifunkciós nyomtatót választani. Akik pedig otthonra szereznek be ilyen gépeket, hosszú távon időt és pénzt takaríthatnak meg döntésükkel, hiszen nem kell többé nyomtatás vagy másolás miatt különféle üzletekbe szaladgálni, s kifizetni egy nagyobb összeget a szolgáltatásért, amelyet otthon sokkal olcsóbban is megoldhatunk, ha rendelkezésünkre állnak az említett berendezések. A szkennernek is sokféle területen vehetjük hasznát, főleg manapság, amikor a koronavírus járvány miatt igyekszünk kevesebbet kimozdulni a lakásból, és sokkal gyorsabb, egyszerűbb és kényelmesebb megoldás beszkennelni egy dokumentumot, s e-mailben elküldeni a címzettnek, mint elsétálni a dokumentummal a postára, kivárni a sorunkat, és feladni a levelet, amely a legjobb esetben is csak néhány nap múlva fog megérkezni a kívánt helyre. Bár a felsorolt irodai gépek beszerzése igényel egy kezdeti befektetést, hosszú távon ez biztosan megtérül időben és anyagiakban egyaránt.

Ma már nem túlzás azt állítani, hogy a számítástechnikai eszközök az alapfelszereltség részét jelentik minden irodában, de lassan otthonainkban is. Céges környezetben talán kevésbé nehéz választani a boltok és webshopok kínálataiból, a különböző márkák modernebbnél modernebb típusaiból, hiszen általában ilyenkor a fő szempont a megbízhatóság, a bővíthető memória, az erős processzor és alaplap, míg az irodai gépek közül a multifunkciós termékek jelenthetik az optimális megoldást. Hiszen, ha van egy többféle feladatot ellátó eszközünk, amely tud nyomtatni, másolni, esetleg szkennelni is, azzal anyagilag is jobban járunk, mint három különböző gép megvásárlásával. Arról nem is beszélve, hogy a rendelkezésünkre álló hellyel is jobban gazdálkodhatunk. Ha azonban otthonra keresünk informatikai eszközt, fontos alaposan átgondolni, mi mindenre szeretnénk azt használni a jövőben. Ha valaki csak az alapfunkciók (böngészés, levelezés, elektronikus ügyintézés) miatt szeretne asztali gépet vagy laptopot vásárolni, akkor megelégedhet egy olcsóbb, kisebb teljesítményű változattal is. Ha viszont szükség van a nagyobb teljesítményre, óriási tárhelyre, és nagyobb szerepet kap a megbízhatóság és a gyorsaság, érdemes beruházni egy komolyabb, minden igényünket kielégítő eszközre, amely tovább a társunk lesz akár a munkában, akár a szórakozás terén. Ha van már egy asztali gépünk vagy notebookunk otthon, igényeinknek megfelelően kialakíthatjuk saját kis „irodánkat” tanuláshoz vagy a munkához – például nyomtató, szkenner vagy valamilyen digitalizáló eszköz beszerzésével. Ha pedig idővel rájövünk, hogy a rendelkezésre álló tárhely nem elegendő számunkra, lehetőségünk van annak bővítésére, jóval kisebb beruházással.

Egyértelmű, hogy ma már a számítástechnikai eszközök életünk minden területén jelen vannak. Óriási segítséget nyújtanak a tanulásban például. Míg korábban egy házi dolgozat vagy szakdolgozat elkészítéséhez, különféle kutatásokhoz hosszú könyvtári munka szükségeltetett, ma a folyóiratok, könyvek és egyéb kiadványok jelentős része digitalizált formában is elérhető, s elolvasásukhoz ki sem kell mozdulni otthonunkból, ha rendelkezünk a megfelelő informatikai felszereltséggel (és persze, internethozzáféréssel). Munkánkat is sokan számítógép és internet segítségével végezzük, főleg most, a koronavírus járvány idején. A meetingek, értekezletek, konferenciák az online térben zajlanak. Hogy ezeken részt tudjunk venni, annak szintén technikai feltételei vannak. Hiszen, ha nincs otthon asztali számítógépünk vagy laptopunk, webkameránk, mindez lehetetlen. Azonban nemcsak a tanulás és a munka miatt nélkülözhetetlenek ezek a termékek, hanem a mindennapi kommunikáció és a kikapcsolódás is egyre inkább áttevődik a virtuális térbe. Teljesen elterjedtek már például az üzenetküldő és hang-, illetve videóhívást lehetővé tévő alkalmazások, mint például a Messenger, a Viber vagy a Skype, amelyek ingyenessé teszik a kapcsolattartást. A szórakozásra is számítógépünket használjuk ma már sokan – azon nézünk filmeket, zenét hallgatunk, könyveket olvasunk, online rendezvényeken veszünk részt. Nem túlzás tehát azt állítani, hogy az informatika életünk minden területét átszövi, mindenhol szükségünk van annak vívmányaira. Informatikai termékekre tehát hasznos és érdemes beruházni, s utána már csak rajtunk múlik, mire és milyen hatékonysággal használjuk, hogyan használjuk ki a modern technológia nyújtotta lehetőségeket.

Top szűrések

{{SzuroPanelSzakasz.Megnevezes}}

Összes szűrés törlése

{{SzuroPanelSzakasz.Megnevezes}}

Szűrések {{activeFilterCount}} aktív szűrő
Szűrések {{activeFilterCount}} aktív szűrő
Szűrések

Top szűrések

{{SzuroPanelSzakasz.Megnevezes}}

Összes szűrés törlése

{{SzuroPanelSzakasz.Megnevezes}}

Top termékek

Nincs találat.

Nincs találat.
Beérkezés értesítő

Értesítést kérek

Amennyiben beérkezik a termék a raktárunkba, akkor erről e-mailben értesítést küldünk Önnek.

Több e-mail címet is lehetősége van megadni. Ehhez az e-mail címeket pontosvesszővel elválasztva kell begépelnie. (Pl.: vasarlo@vasarloemail.hu; felhasznalo@felhasznaloemail.hu;)

Utoljára megtekintve