Termékek

Ár

Ft
-
Ft

Elérhetőség

Készleten

Márka

AIWA
AKYGA
AMAZFIT
APPLE
BLACKVIEW
CELLECT
DENVER
DEVIA
FITBIT
GARETT ELECTRONICS
GARMIN
HAFFNER
HAMA
HAVIT
HONOR
HUAWEI
HYPERKIN
MOBVOI
MOTOROLA
MOTUS
MYKI
MYSCREENPROTECTOR
NEXTONE
NOKIA
PITAKA
REALME
SAMSUNG
WITHINGS
XIAOMI
XPLORA
ZTE
Kevesebb

Okosóra és aktivitásmérő
/ 1 oldal
/ 1 oldal

Okosóra és aktivitásmérő: kényelem és egészségmegőrzés

Az okosóra és az aktivitásmérő az elmúlt évtized vívmányai, ám egyre nagyobb teret hódítanak. Kezdetben csak a legelszántabb sportolók csuklóján láthattunk ilyen eszközöket, ma azonban már sokkal szélesebb körben elterjedt a használatuk. A design nagyon különböző lehet: a szolidabb, letisztult külsőtől kezdve a trendi, merész formákig és színekig számtalan verzió érhető el.

Nemcsak külső megjelenés terén akadnak azonban lényeges különbségek az egyes eszközök között, hanem funkcióban és tudásban is. Úgy kell elképzelni a termékpalettát, mint a mobiltelefonokét: vannak olyan mobilkészülékek, amelyek csak az alapfunkciókat (hanghívás, üzenetküldés) biztosítják, s léteznek olyanok is, amelyek tudásban egy számítógép szintjéhez közelítenek. Ez persze a két véglet, amelyek között rengeteg lépcsőfok található, minden fokon más tudással, funkciókkal, egyéb tulajdonságokkal rendelkező készülékekkel.

Így van ez az aktivitást mérő eszközökkel és az órákkal is. Előbbiek között vannak olyan modellek, amelyek egy hagyományos óránál csupán annyival tudnak többet, hogy mérik a pulzust, számolják a lépésszámot, esetleg a megtett távolságot és az elégetett kalóriát, figyelik az alvásunk minőségét, részletes elemzést adnak sporttevékenységünkről, s ezeket naplózzák is egy alkalmazás segítségével. Ezzel szemben „okosabb” társaik számos más funkcióval is bírhatnak. Az órák között is vannak egyszerűbbek, de akadnak olyanok is, amelyek képesek szinte mindenre, amire egy okostelefon: hívásokat lehet velük fogadni, üzeneteket küldeni, útvonalat tervezni, vagy internetezni.

Okosóra és fitness karkötő – mi a különbség?

Az aktivitást mérő (fitness) karkötőket és az okosórákat alapvetően funkciójuk és tudásuk különbözteti meg egymástól. A fitness karkötő fő célja a sporttevékenységünk és az alvásminőségünk megfigyelése. Egy okosóra ezzel szemben – többnyire – nagyobb memóriával és kijelzővel, illetve jóval több funkcióval rendelkezik, mint egy fitness karkötő, amely inkább csak kiegészíti az okostelefont a sporttevékenység és bizonyos életfunkciók monitorozásával.

Az okosóra nemcsak a sport során, hanem a mindennapokban is kényelmes, praktikus megoldásokat kínál, hiszen gyakorlatilag olyan érzést kelt, mintha mobiltelefonunkat viselnénk a csuklónkon. Egyes készülékek Bluetooth segítségével csatlakoznak az okostelefonhoz, de vannak olyan típusok is, amelyekbe SIM-kártyát helyezhetünk (esetleg támogatják az eSIM lehetőségét), így telefontól függetlenül működnek, s rajtuk akár a teljes Androidos operációs rendszer is elérhető. „Fitness tudásuk” viszont jellemzően kevesebb, mint egy fitness karkötőé. Különbség még a két eszköz között, hogy a modernebb órák jelentős része bővíthető további funkciókkal, s jóval több beállítási lehetőséget kínálnak a karkötőkhöz képest. A megkülönböztetést kissé bonyolítja, hogy egyes gyártók kínálnak már sportórát, okos sportórát, fitness órát és okoskarkötőt is, s az egyes terméktípusok között sokszor elmosódnak a határok.

Általánosságban elmondható, hogy az okoskarkötők ára jóval alacsonyabb, mint az óráké (bár ez márka és típus függvénye is), s az egyes termékek tudása az árral arányos. A piacon a legnépszerűbb márkák ma az Apple watch és a Galaxy watch, de a Fitbit, a Xiaomi, a Huawei készülékei is kedveltek, s szinte bármelyikhez lehet különféle kiegészítőket vásárolni a boltokban és a webshopokban.

Ezeknek az eszközöknek az elterjedése egyrészt annak köszönhető, hogy praktikusak: a multifunkciós készülékek három-négy különálló eszköz tudását kínálják egyben. Másrészt pedig divat lett az egészséges életmód, a sport és az önmagunkra való odafigyelés egyre nagyobb tömegeket hódít meg, s ebben nagyszerű társ lehet egy ilyen óra vagy karkötő.