Azért használunk cookie-kat, hogy eredményesebbé, gördülékenyebbé és kellemesebbé tegyük felhasználóink számára a webhely használatát. Az általunk használt cookie-kkal és a letiltásukkal kapcsolatos tudnivalókért kattintson ide.
Termékek

Ár

Ft
-
Ft

Elérhetőség

Márka

Tollak
Ceruzák és nyomósirónok
Markerek és szövegkiemelők

Ceruzák és nyomósirónok

(467 termék)
/ 20 oldal
/ 20 oldal

Színes ceruza és grafitceruza, nyomósirón – a rajzolás és színezés alapkellékei

Ceruzák és nyomósirónok, zsírkréták, festékek szerencsére majdnem minden háztartásban megtalálhatók. Csak elő kell őket venni, ha kedvünk támad egy kis kreatív időtöltésre. Mentális jóllétünk szempontjából is hasznos, ha találunk egy olyan tevékenységet, amelyet örömmel végzünk, amely oldja a bennünk összegyűlt feszültséget. A rajzolás, színezés kifejezetten jótékony hatású, nem csak a gyerekek esetében. Az utóbbi években igen népszerűek lettek a felnőtteknek (is) szánt színező könyvek, nem véletlenül. Számos tanulmány bizonyítja, és bizonyára a saját bőrünkön is tapasztaltuk már, hogy rajzolás, színezés közben szinte meditatív, nyugodt állapotba kerülünk, hiszen jó esetben csak az alkotás folyamatára koncentrálunk. Ezáltal figyelmünk és összpontosítási képességünk is fejlődik. Az agy ebben az ellazult állapotában sokkal komplexebb problémák megoldására is képes, mint „normál üzemmódban”. Ezért ne csodálkozzunk, ha például színezés közben hirtelen beugrik egy jó ötlet, vagy ráébredünk, hogyan is tudnánk megoldani egy bennünket napok óta foglalkoztató kérdést.

Szerencsére a rajzolás, színezés munkaeszközeiből – a különböző ceruzákból, nyomósirónokból, festékekből, filctollakból – óriási a választék. A boltok polcain 10-20 márkával is szembe találhatjuk magunkat, ha „csak” ceruzát szeretnénk venni. Kapható már háromszögletű, hajlítható, könnyen hegyezhető, csúszásmentes vagy éppen balkezeseknek tervezett típus is, ezért egyáltalán nem könnyű eldönteni, melyikre van valójában szükségünk.

Grafitceruza

Grafit belsejű ceruzákat használunk írásra és rajzolásra is, ha pedig iskolás gyermekünk van, nincs az a mennyiség, amely el ne fogyna. A rajtuk található jelölések mutatják meg a grafitceruza tulajdonságait. A ceruzabél grafit és agyag keverékéből áll. A grafit mennyisége határozza meg, hogy a ceruzával milyen sötét vonalat lehet húzni. Az agyag főleg a grafit megtartásához szükséges, ami önmagában túl puha lenne, kenődne, könnyen eltörne. A ceruzákon található számok (2—10) és betűk (B, F, H) a grafitceruza keménységét jelzik. A B-s ceruzabél grafittartalma magasabb, ezért az ilyen hegyek puhábbak. Minél magasabb a betű előtti szám, annál nagyobb a grafittartalom, annál puhább a ceruzabél, annál sötétebb a nyoma. A B-s ceruzákkal könnyedén, simán lehet írni és rajzolni. Hamarabb elkenődnek, de radírozni is könnyű őket. A H-s ceruzák keményebbek, mert a ceruzabél több agyagot tartalmaz. Műszaki rajzhoz például tökéletes eszközök, mert nem kenődnek. Épp ezért a H-s ceruza balkezesek számára is alkalmasabb, mint a B-s. Viszont éppen keménysége folytán a papírt erősebben karcolja, az íráskép átnyomódhat a papír túloldalára is, ha nem helyes a ceruzatartás. Íráshoz a H és B kategória közötti átmenetet képező F és a HB jelű ceruzák a legjobbak, mert ezek elég sötét vonalat hagynak a papíron, viszont nem maszatolódnak.

Érdemes a ceruza formájára is vetni egy pillantást. Találhatunk kerek, háromszögletű, vagy hatszögletű típusokat is. A hatszögletű talán a legsokoldalúbb, nagy előnye, hogy nem gurul le a füzetről, a padról. A pedagógusok szerint az írni tanuló gyerekeknek legalkalmasabbak a háromszög keresztmetszetű ceruzák, mert sokkal könnyebb őket a helyes ceruzatartással kézben tartani, mint hatszögletű társaikat. A teljesen kerek testű ceruzák írás vagy rajzolás közben könnyen kicsúsznak ujjaink közül, viszont nagyon egyszerű kihegyezni őket.

Színes ceruza

A hagyományos színesceruzákat mindenki ismeri. Ezekkel színezzük a rajzokat, kifestőket. Minél jobb minőségű a színes ceruza, annál élénkebbek, telítettebbek a színei. Érdemes nem a legolcsóbbat választani, hiszen a ceruzabél törésállósága vagy a hegyezhetőség szempontjából is nagyok lehetnek a különbségek. Ugyanúgy többféle keresztmetszetű változat kapható, mint grafitceruzák esetében.

Vannak különleges színes ceruzák, például az akvarellceruza, melyek rajza víz hatására elmosódik. Így eldolgozhatjuk a határvonalakat, vagy különleges árnyalatokat és színátmeneteket alakíthatunk ki, melynek eredményeképpen a színes ceruzával készült rajz szinte festményszerű lesz.

Nyomósirón

A népies nevükön Rotring ceruzának nevezett eszközök írásra, műszaki rajzolásra egyaránt alkalmas írószerek. Vékony hegyük folyamatosan adagolható, utántölthető, a betétek többféle vastagságban és keménységben kaphatók – ez jelenti az egyik legfontosabb különbséget a ceruza és nyomósirón között. A fémházzal rendelkező ceruzák élettartama hosszabb, mint műanyag társaiké. Legfőbb előnyük a hagyományos grafitceruzákkal szemben vékony hegyük, amely kifejezetten aprólékos, precíz munkát tesz lehetővé.