Termékek

Ár

Ft
-
Ft

Elérhetőség

Márka

Irodai eszközök
Iratmegsemmisítők
Vágógépek
Laminálás
Spirálkötés
Iratsínek
Címkézőgépek
Számológépek és adapterek
Vonalkód olvasó
Nyomtatás
Kapcsolat
Hálózat

Laminálás

(0 termék)
/ 0 oldal

Sajnos nincs megjeleníthető találat!

/ 0 oldal

Laminálás és alapkellékei: a laminálógép és a lamináló fólia

A laminálás egy egyszerű munkafolyamat: egy megfelelő eszköz és laminálófólia kell csak hozzá, illetve minimális ügyesség. A legtöbb irodában, de sokaknál otthon is megtalálható az A4 laminálógép vagy az A5 laminálógép és a hozzá megfelelő méretű fólia, azonban, ha most vásárolnánk ilyen eszközt, a méreten kívül több tényezőre, terméktulajdonságra is érdemes odafigyelni.

Mi az a lamináló, miért és mit laminálhatunk?

Egy olyan eljárásról van szó, melynek eredményeként valamilyen dokumentumot vonunk be fóliabevonattal abból a célból, hogy megóvjuk azt a rongálódástól. Ez a műanyagréteg megakadályozza, hogy papír elszakadjon, védi azt a mechanikai hatásoktól, a párától, a víztől, a portól, s valamelyest a gyűrődéstől is, így a laminált dokumentumok jóval hosszabb időn keresztül megőrizhetik ép állapotukat. Ez különösen fontos lehet egy oklevél vagy valamilyen fontos irat esetében, illetve ha kültéren szeretnénk elhelyezni valamit – például egy plakátot vagy hirdetést, esetleg reklámanyagot. Éttermek, kávézók, cukrászdák is előszeretettel használják étlapjaik megóvására, és sokan névjegykártyáikat, igazolványaikat is ilyen módon teszik időtállóbbá. Gyárakban, üzemekben is fontos szerepe lehet egy ilyen terméknek, hiszen a műszaki rajzok, ütemtervek, különféle jelölések könnyebben sérülhetnek, mint egy irodai környezetben. Az egészségügy és az oktatás területén is, illetve számos más helyzetben válhat fontossá irataink védelme, de akár még a privát életünkben is. Bár egyre inkább arra tart a világ, hogy mindent online intézzünk, és sok fontos információt tartalmazó anyagot (szerződéseket, okleveleket, tanúsítványokat) online csatornán digitális formában küldenek nekünk, ám mindig lesznek olyan dokumentumok, amelyeket papíron, nyomtatva kapunk meg, s hosszabb időn keresztül tárolni kell.

Többféle lamináló eszköz létezik és többféle eljárás – a legegyszerűbb és legnépszerűbb termékek az irodai laminálógépek, amelyeket csak be kell kapcsolni, megvárni a felfűtési időt, és végigvezetni a gépen a tasakba helyezett nyomatot.

Milyen az ideális eszköz?

Ez teljes mértékben a tervezett felhasználástól függ. Ha csak személyi igazolványokat és névjegykártyákat szeretnénk befóliázni, akkor jó eséllyel megelégedhetünk egy kisebb géppel. A legtöbb modell képes a dokumentumok befóliázására az A4-es formátumáig. Ez körülbelül 230 mm laminálási szélességnek felel meg. Természetesen létezik A3-as típus is – ez a méret ideális például étlapokhoz vagy menekülési tervekhez, amelyeket nagyobb, jobban látható és olvasható méretben a falra is ki szeretnénk rakni.

Azonban a laminálni kívánt felület nagysága mellett érdemes figyelembe venni a lamináló fólia vastagságát is, amelyet mikronban mérünk, s a fóliák általában 80 vagy 125 mikron vastagságúak. Ez az érték természetesen csak magára a fóliára vonatkozik, a befóliázott dokumentum legalább kétszer olyan vastag lesz, mint a rétegelt papír vastagsága. Általában a legtöbb esetben a 80 mikronos fólia elegendő, viszont például igazolványok esetében szükség lehet a vastagabb típusra is.

A drágább termék biztosan jobb is?

Fontos tudni, hogy az egyes termékek, így a webshop kínálatában szereplő modellek mindegyike kiváló minőségben végzi el a feladatát. A különbség az árakat illetően főképpen abból fakad, hogy bizonyos eszközök extra funkciókkal is rendelkeznek. Egy professzionális használatra szánt modell szenzoros technológiával van ellátva, automatikus visszapörgető funkcióval rendelkezik, mely rossz fóliabehelyezés esetében megakadályozza annak elakadását, és LED visszaszámláló jelzi, amikor a készülék használatra kész állapotba kerül.

Biztonsági okokból és az energia megtakarítása érdekében minden laminálónak bizonyos idő után ki kell kapcsolnia magát. A túlmelegedés elleni védelem nagyon fontos terméktulajdonság, ahogy az energiahatékonyság és a munkasebesség is. A termékismertetők tartalmazzák az ezen tulajdonságokra vonatkozó információkat – érdemes ezeket elolvasni és figyelembe venni, mielőtt a terméket a kosarunkba helyezzük.