Azért használunk cookie-kat, hogy eredményesebbé, gördülékenyebbé és kellemesebbé tegyük felhasználóink számára a webhely használatát. Az általunk használt cookie-kkal és a letiltásukkal kapcsolatos tudnivalókért kattintson ide.

Tájékoztató elektomos és elektronikus berendezések - veszélyes hulladék kezeléséről


Kedves Vásárlóink!

Felhívjuk szíves figyelmüket, hogy a hulladékká vált elektromos és elektronikus berendezések kizárólag az egyéb háztartási hulladéktól elkülönítve, szelektíven gyűjthetőek és ártalmatlaníthatóak!

Erre figyelmeztet a termékeken, vagy az egyéb tájékoztató anyagokon feltüntetett, elkülönített hulladékgyűjtésre utaló áthúzott, kerekes gyűjtőedény jelölés is.

undefined

Mit jelent a használt vagy hulladékká vált elektromos és elektronikus berendezés?

Lehet ez akár még működő, de már nem használt eszköz, vagy működésképtelen berendezés is. Legyen az energiatakarékosra cserélt régi fagyasztó, elromlott bojler, sérült okostelefon, meghibásodott mosogatógép vagy mikrohullámú sütő.

Az elektromos és elektronikus berendezések hulladékai (e-hulladékok) közé tartoznak többek között a különböző:

·         számítástechnikai berendezések, mint például asztali számítógépek, monitorok;

·         szórakoztató elektronikai cikkek, mint például TV, játékkonzol, házimozi;

·         távközlési berendezések, mint például okostelefonok;

·         háztartási kisgépek, mint például porszívók, hajszárítók, turmixgépek, kenyérpirítók;

·         háztartási nagygépek, mint például hűtőszekrények, mosógépek, tűzhelyek;

·         lámpák, fényforrások, mint például egyenes vagy kompakt fénycsövek.

Miért lehet veszélyes az e-hulladék?

Az elektromos és elektronikus berendezésekben található egyes alkatrészek tartalmazhatnak veszélyes anyagokat (például kenőolaj, kondenzátor, higany), melyek a kommunális hulladékokkal együtt kezelve komoly környezeti és természetvédelmi problémákat okozhatnak, ezért fontos, hogy ne tegyük őket a kukába, az utcára (lomtalanítás során sem), és ne helyezzük ki őket a természetbe sem.

Az e-hulladékot a kommunális hulladéktól elkülönítetten kell gyűjteni, nem kerülhet a települési hulladékok gyűjtésére szolgáló gyűjtőedénybe, települési hulladékként nem ártalmatlanítható.

Az emberi egészség és a környezet tisztaságának megóvása érdekében a berendezések használata során a használati utasításban található előírásokat maximálisan be kell tartani.

Egyes, az általunk forgalmazott berendezések tartalmazhatnak Li-Ion, Ni-Mh, Ni-Cd akkumulátorokat is. Az elemek és akkumulátorok pontos típusa az elektromos és elektronikus berendezés csomagolásán és/vagy használati utasításában található meg. Az elhasznált akkumulátorok veszélyes hulladéknak minősülnek, ezért azok felhasználó általi eltávolítása nem javasolt. Amennyiben a berendezésekben található akkumulátor cseréje szükséges, keresse fel szervizhálózatunk valamelyik tagját és kérje szakember segítségét. Az elhasznált elemek és akkumulátorok veszélyes hulladéknak minősülnek, ezért a települési hulladéktól elkülönítve, szelektíven kell gyűjteni.

Mit tehet, ha használt vagy hulladékká vált elektromos vagy elektronikai berendezése keletkezett?

A környezetvédelmi jogszabályok előírásai alapján fogyasztónak minősülő vásárlóink, illetve a természetes személy hulladékbirtokosok számára biztosítjuk, hogy használt vagy hulladékká vált elektromos és elektronikus berendezéseiktől térítésmentesen válhassanak meg.

Az Office Depot az alábbi üzleteiben, nyitvatartási időben, átvételi pontokat működtet:

·         Office Depot Király utca

1068 Budapest, Király utca 52.

·         Office Depot Lurdy Ház

1097 Budapest, Könyves Kálmán körút 12-14.

·         Office Depot Újbuda Center

1117 Budapest, Hengermalom út 19-21.

·         Office Depot Pólus Center

1152 Budapest, Szentmihályi út 131.

·         Office Depot Soroksár (City Market)

1239 Budapest, Bevásárló utca 8.

·         Office Depot Dunakeszi (City Market)

2120 Dunakeszi, Nádas utca 8.

·         Office Depot Győr (Interspar Center Bevásárlóközpont)

9023 Győr, Fehérvári út 3.

·         BestByte Nyíregyháza (Korzó Bevásárlóközpont)

4400 Nyíregyháza, Nagy Imre tér 1.

·         BestByte Székesfehérvár (Prémium Center)

8000 Székesfehérvár, Balatoni út 44-46.

·         BestByte Törökbálint (Atlanta Center)

2045 Törökbálint, Dulácska utca 2.De vásárlóink bármelyik elektromos és elektronikus berendezést értékesítő kereskedőnél is térítésmentesen leadhatják használt vagy hulladékká vált berendezéseiket, hiszen az Office Depot az elhasznált elektromos és elektronikus berendezések átvételével, visszavételével, gyűjtésével és kezelésével kapcsolatos valamennyi felmerülő költséget viseli és erre garanciát vállal.

Felhívjuk figyelmüket, hogy átvételi pontjainkon csak a kisméretű, háztartásban képződő használt elektromos, elektronikai berendezést vagy e-hulladékot áll módunkban átvenni (melynek egyik oldala sem haladja meg a 25 cm-t). Például vasalót, vízforralót, elektromos borotvát, telefonokat, LED izzót, akkumulátoros csavarozót. Amennyiben az e-hulladék (például tönkrement szárítógép, lecserélt páraelszívó) mérete meghaladja az üzleteinkben leadható használt vagy hulladékká vált elektromos és elektronikai berendezés méretét, akkor a 1151 Budapest, Harsányi Kálmán utca 85. szám alatt található telephelyünkön biztosítjuk az e-hulladékok visszavételét, nyitvatartási időben. Továbbá általános szabály, hogy a használt vagy hulladékká vált elektromos, elektronikai berendezések a települési hulladékudvarokban is leadhatók. Az Önökhöz legközelebbi, e-hulladék átvételét is biztosító hulladékudvarról a közterület-fenntartó vállalat vagy az önkormányzat weboldalán tájékozódhatnak.

Az Office Depot a vásárolt berendezéssel azonos mennyiségű és azonos használati célú használt vagy hulladékká vált elektromos, elektronikus berendezés átvételét házhozszállítás esetén is ingyenesen biztosítja.

Megtagadható-e a felajánlott e-hulladék átvétele?

Amennyiben a használt vagy hulladékká vált elektromos, elektronikus berendezés a visszavételt végző egészségére vagy testi épségére súlyos veszélyt jelent, az Office Depot az elektromos, elektronikus berendezés visszavételét megtagadhatja.

További információk

Az Office Depot a felelősségteljes terméktervezéssel, környezetbarát megoldások alkalmazásával, és előremutató újításokkal, elkötelezetten járul hozzá környezetünk védelméhez.

Az általunk forgalmazott elektromos és elektronikus berendezések a legszigorúbb környezetvédelmi előírásoknak is megfelelnek. A gyártás során általunk felhasznált alapanyagok kiválasztásánál elsőbbséget biztosítunk azon anyagoknak, melyeknek környezetre gyakorolt hatásai kedvezőbbek, újrafelhasználásra, vagy újrafeldolgozásra alkalmasabbak.

Az Office Depot környezetbarát megoldásairól, hulladékkezelési politikájáról a kornyezetvedelem@bestbyte.hu e-mail címen érdeklődhet.
Tájékoztató elem és akkumulátor - veszélyes hulladék kezeléséről


Kedves Vásárlóink!

Felhívjuk szíves figyelmüket, hogy a hulladékká vált elemek és akkumulátorok kizárólag a kommunális hulladéktól elkülönítve, szelektíven gyűjthetőek és ártalmatlaníthatóak! Nem kerülhet a települési hulladékok gyűjtésére szolgáló lakossági gyűjtőedénybe, települési hulladékként nem ártalmatlanítható.

Erre figyelmeztet a termékeken, vagy az egyéb tájékoztató anyagokon feltüntetett, elkülönített hulladékgyűjtésre utaló áthúzott, kerekes gyűjtőedény jelölés is. A jelölés alatt esetlegesen megadott nehézfém vegyjele (Hg – higany, Cd – kadmium, Pb – ólom) a meghatározott határétéket meghaladó nehézfém-tartalomra utalhat.

undefined


Miért lehet veszélyes az elem és akkumulátor hulladék?

Az elemek és akkumulátorok tartalmazhatnak veszélyes anyagokat (például nehézfémeket, kenőolajat), melyek a kommunális hulladékokkal együtt kezelve komoly környezeti és természetvédelmi problémákat okozhatnak, ezért fontos, hogy ne tegyük őket a kukába, az utcára (lomtalanítás során sem), és ne helyezzük ki őket a természetbe sem.

A nem megfelelően gyűjtött elem és akkumulátor hulladékok a talajba és a vizekbe kerülve a természetre és az emberi egészségre veszélyt jelenthetnek.

Egyes, az általunk forgalmazott elektromos és elektronikai berendezések tartalmazhatnak elemeket, valamint Li-Ion, Ni-Mh, Ni-Cd akkumulátorokat is. Az elemek és akkumulátorok pontos típusa az elektromos és elektronikus berendezés csomagolásán és/vagy használati utasításában található meg. Az elhasznált akkumulátorok veszélyes hulladéknak minősülnek, ezért azok felhasználó általi eltávolítása nem javasolt. Amennyiben a berendezésekben található akkumulátor cseréje szükséges, keresse fel szervizhálózatunk valamelyik tagját és kérje szakember segítségét.

Mit tehet, ha elem, akkumulátor hulladéka keletkezett?

Az elem- és akkumulátorhulladékkal kapcsolatos hulladékgazdálkodási tevékenységekről szóló 445/2012. (XII. 29.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Korm. rendelet) rendelkezéseinek megfelelően az Office Depot köteles biztosítani a keletkező elem és akkumulátor hulladéknak a jogszabály szerinti átvételét és gyűjtését.

A Korm. rendelet előírásai alapján vásárlóink, illetve a hulladékbirtokosok számára üzleteinkben biztosítjuk, hogy az elem és akkumulátor hulladékuktól térítésmentesen válhassanak meg.

Az Office Depot az alábbi üzleteiben, nyitvatartási időben, gyűjtőpontokat működtet:

·         Office Depot Király utca

1068 Budapest, Király utca 52.

·         Office Depot Lurdy Ház

1097 Budapest, Könyves Kálmán körút 12-14.

·         Office Depot Újbuda Center

1117 Budapest, Hengermalom út 19-21.

·         Office Depot Pólus Center

1152 Budapest, Szentmihályi út 131.

·         Office Depot Soroksár (City Market)

1239 Budapest, Bevásárló utca 8.

·         Office Depot Dunakeszi (City Market)

2120 Dunakeszi, Nádas utca 8.

·         Office Depot Győr (Interspar Center Bevásárlóközpont)

9023 Győr, Fehérvári út 3.

·         BestByte Nyíregyháza (Korzó Bevásárlóközpont)

4400 Nyíregyháza, Nagy Imre tér 1.

·         BestByte Székesfehérvár (Prémium Center)

8000 Székesfehérvár, Balatoni út 44-46.

·         BestByte Törökbálint (Atlanta Center)

2045 Törökbálint, Dulácska utca 2.


De vásárlóink az ország bármely más, elem és akkumulátor gyűjtőpontján leadhatják az elem, akkumulátor hulladékukat, hiszen az Office Depot a használt elemek és akkumulátorok átvételével, visszavételével, gyűjtésével és kezelésével kapcsolatos valamennyi felmerülő költséget viseli, és erre garanciát vállal.

Továbbá általános szabály, hogy a hulladékká vált elem és akkumulátor a települési hulladékudvarokban is leadható. Az Önökhöz legközelebbi, elem és akkumulátor hulladék átvételét is biztosító hulladékudvarról a közterület-fenntartó vállalat, vagy az önkormányzat weboldalán tájékozódhatnak.

Az átvételi, gyűjtési, kezelési és tájékoztatási kötelezettségeket az általunk megbízott Közvetítő Szervezet közreműködésével teljesítjük. Kötelezettséget vállalunk, hogy a forgalomba-hozatali helyekről, az elem és akkumulátor hulladékok környezetszennyezést kizáró átvételét, rakodását, elszállítását, jogszabályokban meghatározott dokumentálását - a Közvetítő Szervezet közreműködésével végezve - biztosítjuk.

További információk

Az Office Depot környezetbarát megoldásairól, hulladékkezelési politikájáról a kornyezetvedelem@bestbyte.hu e-mail címen érdeklődhet.