ribbon-background
ribbon-background
Termékek

Ár

Ft
-
Ft

Elérhetőség

Márka

Laptopok
Kiegészítők
Számítógép
Kellékek
Nyomtatás
PC periféria
PC komponens
TOP márkák
Szoftver

Kellékek

(0 termék)
/ 0 oldal

Sajnos nincs megjeleníthető találat!

/ 0 oldal

Műhelytitkok a számítógéphez: a tisztítás és a kellékek

Bár a modern számítástechnikai eszközök egyre nagyobb szerepet töltenek be az életünkben, sokan továbbra is a régi típusú asztali gépeket használják, és ezek vélhetően még jó ideig velünk is fognak maradni. Ha ilyen gépet vásárolunk, gondoljuk át, hogy milyen kellékekre lesz hozzá szükségünk, valamint hogy mivel és hogyan fogjuk tisztítani. Számítógépünk – és általában véve az elektromos eszközeink – tisztán tartása fontos feladat, nem csak az esztétikum miatt. Egy alapos takarítás egyrészt hatékonyabbá teszi a működésüket és megnöveli az élettartamukat, másrészt egy egéren vagy egy billentyűzeten több százféle baktérium telepedhet meg, amik aztán könnyen átkerülnek más felületekre is. Azt mindenki tudja, hogy tilos vizes ronggyal törölgetni, hovatovább vízbe mártani őket, de akkor mégis mi a helyes módszer?

A számítógép belsejének tisztán tartására a sűrített levegő a legalkalmasabb, amiből egy alapos takarításhoz akár két-három flakonnal is érdemes beszerezni. A sűrített levegő az energiahordozók egyik fajtája, aminek az iparban van jelentős szerepe. Kis mennyiségben, szóróspray formájában is magas nyomást és erős fúvó hatást biztosít, így a lerakódott por és szennyeződések eltávolítására szolgál. A sűrített levegő nem tartalmaz nedvességet vagy zsiradékot, és nem hagy nyomot a felületen, ezért olyan helyeken is alkalmazható, ahonnét nem lehet más módszerrel – például oldószerekkel – eltávolítani a szennyeződéseket.

Az első lépés mindig a számítógép áramtalanítása legyen, aztán neki is láthatunk a szétszedésének. Az oldalfalakat elég egy mikroszálas ronggyal áttörölni, a ház elején és hátulján lévő szellőzőket pedig kiporszívózni. Ezután alaposan fújjunk ki sűrített levegővel minden kis zugot a gépház belsejében. A makacsabb szennyeződésekhez, illetve az apróbb részletek tisztításához jól jöhet egy-két fültisztító pálcika. A ventilátorokat tisztogassuk meg egy puha ecsettel, és fújjunk rájuk sűrített levegőt. A tápegység kitakarítása nem laikusoknak való feladat, viszont kívülről ezt a részt is átfújhatjuk sűrített levegővel: ha viszonylag fiatal a gépünk, és nincs túlzottan elpiszkolódva, ennyi jó eséllyel elég is lesz neki.

A monitort kimondottan erre a célra való monitortörlővel érdemes tisztítani, de előtte ajánlott egy ecsettel vagy sűrített levegővel eltüntetni a por nagy részét. Ezután vigyük fel a folyadékot, gélt vagy habot egy mikroszálas kendővel a felületre, és alaposan töröljük át a képernyőt.

A billentyűzetből rázzuk ki a nagyobb szennyeződéseket, majd fújjuk át sűrített levegővel a billentyűközöket. Fertőtlenítő kendővel vagy speciális tisztítógéllel töröljük át alaposan az eszköz teljes felületét. Az egeret száraz ruhával töröljük meg, egy fogpiszkálóval pucoljuk ki az illesztéseket, majd alkoholba mártott fültisztító pálcikával tisztítsuk meg a felületét. Száradás után töröljük át mikroszálas kendővel. A nagytakarítások között is rendszeresen tisztogassuk meg a perifériákat fertőtlenítő kendővel.

A laptopok burkolatának rendszeres takarításáról, illetve a csatlakozók és a perifériák tisztán tartásáról mi magunk is tudunk gondoskodni, a már említett mikroszálas törlőkendő és sűrített levegő segítségével. Belső tisztításuk azonban igen bonyolult tevékenység: csak akkor álljunk neki mi magunk, ha utána egészen biztosan össze is tudjuk szerelni, ellenkező esetben inkább keressünk fel egy szervizt.

Végül beszéljünk egy kicsit a kerülendő praktikákról is, a lakás takarításánál bevált kellékek ugyanis másképp működnek az elektromos eszközökön. A billentyűzethez és a gépházban lévő alkatrészekhez semmiképp ne nyúljunk vizes ronggyal, mert csak szétkenjük vele a port, a résekbe szivárgó víz pedig zárlatot okozhat. A műanyag részeket óvjuk az alkoholtól, ami fertőtlenít ugyan, viszont kárt tehet bennük, a csatlakozókat pedig ne fújjuk sűrített levegővel, mert a piszok így könnyen a gép belsejében köthet ki.