Azért használunk cookie-kat, hogy eredményesebbé, gördülékenyebbé és kellemesebbé tegyük felhasználóink számára a webhely használatát. Az általunk használt cookie-kkal és a letiltásukkal kapcsolatos tudnivalókért kattintson ide.
ribbon-background
ribbon-background
Termékek

Ár

Ft
-
Ft

Elérhetőség

Márka

Laptopok
Kiegészítők
Számítógép
Kellékek
Nyomtatás
PC periféria
Monitor
Webkamera
Billentyűzet
Billentyűzet+egér
Egér, egérpad
Digitalizáló eszköz, tuner
Digitális rajztábla
Szkenner
PC komponens
TOP márkák
Szoftver

Digitális rajztábla

(33 termék)
/ 1 oldal
Wacom One 13 digitális rajztábla
Nincs raktáron
196 999 Ft

Wacom Cintiq 16 digitalizáló tábla
Nincs raktáron
444 799 Ft

Wacom One M digitális rajztábla
Nincs raktáron
70 799 Ft

Wacom One 12 digitális rajztábla
Nincs raktáron
177 999 Ft

Wacom One S digitális rajztábla
Nincs raktáron
49 799 Ft

/ 1 oldal

Digitális rajztábla: alkotásra tervezve

A digitális rajztábla, más szóval digitalizáló tábla talán a legékesebb példája annak, hogy a számítógép nem ellensége a kreativitásnak, a kézügyességnek vagy a képzelőerőnek, hanem a legjobb barátja. Mégis kevesen ismerik a klasszikus rajztábla digitális változatát, holott remekül használható számítógépes beviteli eszközként. Egy digitalizáló tábla segítségével közvetlenül, kézzel vihetünk be adatokat a számítógépbe, éppen úgy, mintha papírra írnánk vagy rajzolnánk, méghozzá a lehető legtermészetesebb, intuitív módon. Tehát nemcsak grafikusok, rajzolók, művészek, vagy gyerekek számára jelent ideális játszóteret egy ilyen eszköz, hanem irodai környezetben is jó szolgálatot tehet. Például kézi jegyzeteléshez, vagy akkor, ha alá kellene írni egy elektronikus dokumentumot, és nincs kedvünk végigcsinálni az ilyen esetekben szokásos ügymenetet – vagyis a papír kinyomtatását, aláírását, majd szkennelését –, hanem szeretnénk egy mozdulattal végezni a procedúrával: ezekben az esetekben is a digitális tábla lesz a legjobb barátunk.

Azonban a termékek kínálata óriási – nemcsak a sokak által ismert Wacom digitális rajztábla létezik a piacon – és nem biztos, hogy könnyű megtalálni az igazit. Más tulajdonságokkal bíró termék lesz az ideális, ha a digitális rajztáblát gyerekek fogják használni; mást kell tudnia, ha grafikusok; és megint mást, ha profik – és egészen mást, ha azt szeretnénk, hogy a digitális rajztábla kezdőknek is segítségére legyen: ne csak akadályozza őket vagy pláne vegye el a kedvüket. Lássuk tehát a legfontosabb szempontokat, melyeket érdemes megfontolni vásárlás előtt.

A kreatív érintés

A digitalizáló tábla egy sík felületű eszköz, mely kialakítását tekintve leginkább a tablethez hasonlít annyi különbséggel, hogy ezt az eszközt a számítógéphez kell csatlakoztatni. A tábla felülete nyomásérzékeny, és a tábla mellé járó tollal (stylus) végezhető el a bevitel – bár némi gyakorlat és egy jobb készülék birtokában akár toll nélkül, pusztán az ujjak segítségével is megvalósítható az input: az így „papírra” vetett vonások a számítógép képernyőjén jelennek meg (noha bizonyos termékek esetében a rajzfelületen is láthatók). Bár elsősorban grafikai munkák, képszerkesztés, retusálás során, valamint rajzoláshoz, kézírás rögzítéséhez jelent nagy segítséget az eszköz, a számítógépes egér alternatívájaként is jól használható: megfelelő szem-kéz koordinációs képesség birtokában finomabb, precízebb vezérlési lehetőséget biztosít, mint az egér – és szórakoztatóbb, változatosabb is, mint egész álló nap kattintgatni. 

A bonyolultat egyszerűvé varázsolni

Vásárlás előtt gondoljuk végig, mekkora méretű termékre van szükségünk. Természetesen minél nagyobb a készülék, annál jobb – de nem minden körülmények között. Egy 10x15 cm-es digitális rajztábla kezdőknek tökéletes választás lehet, azonban profi grafikusok, művészek számára, ha például két monitoron dolgoznak, jól jöhet egy nagyobb, akár 20x30 cm-es méretű modell is: itt az sosem baj, ha a hasznos, aktív terület nagy, vagyis a kibontakozás lehetősége tágas. A nagy(obb) méretű modellek további előnye, hogy az oldalsó, vezérlő, programozható gombok – melyek segítségével az ismétlődő, sokszor előforduló feladatok (radírozás) egy mozdulattal elvégezhetők – nagy számban és kényelmesen érhetők el rajtuk. Ugyanakkor tartsuk szem előtt a nagy mérettel járó korlátokat is: figyeljünk arra, hogy a készülék férjen el kényelmesen a billentyűzet mellett az asztalunkon is (hosszabb időn keresztül megterhelő lehet kézben vagy ölben tartani a készüléket, tekintve, hogy a tömegük általában eléri az 1 kg-ot is).

Fontos szempont a készülék felbontása is. Minél magasabb ez az érték, annál jobb lesz a képminőség, azonban a készülék felhasználójától, vagy a felhasználási területtől is függ az, hogy mekkora érték tekinthető ideálisnak. Ha a digitális rajztáblát gyerekeknek vásároljuk abból a célból, hogy rajzolgassanak, vagy a betűvetést gyakorolják, egy alacsonyabb felbontású készülék is elegendő lehet, míg profi grafikusok esetében az 1920x1080-as felbontás is csak éppen megfelelő lesz – és ugyanez elmondható a többi képminőséget leíró érték (színmélység, képarány, képernyő technológia) tekintetében is.

Lényeges az is, hogy a táblához milyen toll jár – vagy utólag milyen tollat választunk hozzá. A jobb tollakon előre programozható gombok vannak, továbbá képesek érzékelni a dőlésszöget és a rájuk kifejtett nyomást is, így a vonalak vastagsága, iránya hatékonyan irányítható velük. A tollak különböző hegyekkel – pl. filcheggyel – is felszerelhetők, azonban még a legjobb tollak is elhasználódnak egyszer, tehát készüljünk rá, hogy a fogyóeszköz pótlásáról gondoskodni kell, akár USB-n, akár Bluetooth-on keresztül csatlakoztatható, akár elemes változat mellett döntünk. Fontos, hogy figyeljünk a táblák rendszerkövetelményére is, mert a régebbi számítógépekkel a legújabb termékek nem feltétlenül kompatibilisek.

Mindezeken túl természetesen számos további extra is elérhető a termékekkel együtt: a világítós rajztábla természetesen alapnak tekinthető, viszont már egy beugró szintű Wacom digitális rajztábla is számos plusz lehetőséget – programokat, applikációkat – biztosít, az igazán professzionális termékek extrái pedig tényleg lenyűgözőek. A termékek adatlapjai, a gyártók oldalai, a felhasználók értékelései ez irányban is mérvadóak.

Az álmodozás találkozása a cselekvéssel – a testet öltött kreativitás

Legyen szó vázlatok készítéséről, rajzolgatásról, kézi jegyzetelésről, digitális aláírásról, grafikai munkákról, ezek a készülékek rugalmas, sokoldalú, intuitív lehetőségeket biztosítanak – a klasszikus rajztábla digitális változatával lehetetlenség tévedni. Az Office Depot webáruház kínálatában az ismert gyártók, mint a Genius, vagy a Wacom digitális rajztábla termékei nagy választékban, remek áron vásárolhatók meg. Valósítsa meg kreatív elképzeléseit – digitálisan is!