Hírek és közlemények

A távmunka új kultúrája
A távmunka új kultúrája

Míg az emberek egy része már korábban hozzászokott az otthoni munkához, legtöbben csak most ismerkedtek meg vele. Gyakori a járvány utáni élet leírására „az új normális” kifejezés, ami pontosan megfogalmazza azt az álláspontot, amelyet sok vállalkozás a magáévá tett. A haladóbb gondolkodású cégek teljesen átvették a távmunkát, és a korábban a konferenciaszobában tartott megbeszélések nagy részét kiváltották videóhívásokkal és chatfunkcióval. Mások rugalmasan kezelik a dolgot annak érdekében, hogy az alkalmazottak választhassanak az otthoni vagy az irodai munkavégzés között. Sokan az úgynevezett bleisure-központú életmódot követik. Az angol eredetű, trendi kifejezés az üzleti élet (business) és a szabadidős tevékenységek (pleisure) összeadásából keletkezett; arról szól, hogy hogyan maradjunk produktívak, miközben teljes, boldog, egészséges és tapasztalatokban gazdag életet élünk.

 

Távmunka, de nem otthonról

Ahogy újra kinyitnak a vállalkozások és bővülnek az utazási lehetőségek, sok otthonról dolgozó munkavállaló úgy dönt, hogy visszatér a munkahelyére. Olyan is van, aki vesz még egy lakást, vagy kibérel egy nyaralót, hogy az év egy részét az otthonától távol – esetleg kellemesebb éghajlaton – tölthesse. Ez lehet egy tóparti otthon, vagy akár egy sivatagi lak – ha van wifi, az ember már jóval a nyugdíjas évei előtt élvezheti a vándormadár-életet.

 

A levegőváltozás sokaknak segít egész évben aktívnak maradni, és a téli depressziót is ellensúlyozhatja. Kössük össze a kellemest a hasznossal: az otthoni irodánk ideiglenes áthelyezése olyan előnyökkel is együtt járhat, mint a távoli rokonok és barátok meglátogatása, vagy egyszerűen csak új helyek felfedezése. Akinek nincs erre lehetősége, vagy inkább az otthona közelében maradna, annak sem kell a nappaliban töltenie az életét. Meg fogunk lepődni, mennyi mindent találunk, ha időt szakítunk az új tapasztalatokra. Keressünk egy kávézót vagy egy könyvtári zugot a városban, fedezzük fel a közösségi irodákat és más megosztott munkahelyeket, amelyek most népszerűbbek, mint valaha.

 

Utazás munka közben

Hozzuk ki a lehető legtöbbet az üzleti utakból, maradjunk egészségesek, ismerjünk meg új helyszíneket és kultúrákat, és érezzük jól magunkat. Nyilván elsőbbséget élveznek a munkára vonatkozó kötelezettségeink, de használjuk ki jól a napi szabadidőnket, hiszen a bleisure a munka és a magánélet egészséges egyensúlyát jelenti. Ha munkaadóként ösztönözzük és népszerűsítjük cégünknél az ilyen élményeket, azzal elősegítjük a pozitív munkahelyi kultúrát.

 

Más szemszögből nézve úgy is megfogalmazhatjuk, hogy az emberek a nyaralásuk alatt lépést tartanak a munkájukkal: napközben dolgoznak, esténként pedig kikapcsolódnak, és a családjukkal vagy a barátaikkal felfedezik a környéket. Ez az opció lehetővé teszi, hogy hosszabbra nyújtsuk a vakációt, amelyben a szabadság és a munkanapok összefonódnak. Ugyanakkor fontos az is, hogy időnként teljesen kikapcsolódjunk, legyenek olyan napok is, melyeket kizárólag a saját feltöltődésünkre fordítunk.

 

Munka és magánélet egyensúlya

Bár sokaknak bejön a bleisure élet, az otthoni munkavégzés, valamint a munka és magánélet közti ügyes lavírozás, mégis fontos a határok kijelölése. Van, aki este sem tudja elengedni a munkanapot, be van kapcsolva a céges laptopja, megy a telefonján a munkahelyi chat. Annak, aki képes kreatívan maga mögött hagyni az otthoni irodát, gyakran nagyobb sikere van a távmunkában. A testmozgás és az egészséges életmód előtérbe helyezése is egyszerűbb, ha új helyeket találunk magunknak, melyeket felfedezhetünk. Minden eddiginél fontosabb, hogy a vállalatok is előmozdítsák a munka és a magánélet egyensúlyát, és példát mutassanak a határok megteremtésében.

További hírek