Azért használunk cookie-kat, hogy eredményesebbé, gördülékenyebbé és kellemesebbé tegyük felhasználóink számára a webhely használatát. Az általunk használt cookie-kkal és a letiltásukkal kapcsolatos tudnivalókért kattintson ide.
Termékek

Ár

Ft
-
Ft

Elérhetőség

Márka

Iroda kommunikációs papírok
Irodai papíráru
Iskolai papíráru
/ 63 oldal
/ 63 oldal

Naptár, határidőnapló, boríték és etikett – a mindennapok láthatatlan hősei

Vannak dolgok, amiket észre sem veszünk, csak a hiányuk tűnik fel. Ezek nélkül az eszközök nélkül elképzelhetetlen lenne egy iroda zavartalan működése. Ilyen például a naptár, a határidőnapló, az etikett címke, a boríték és a jegyzettömb, hogy csak néhányat említsünk. Nézzük, miért is nélkülözhetetlenek ezek a papíráruk, melyek mindegyikét nálunk nagy választékban megtalálja.

Borítékok

A boríték egy csomagolóeszköz, amit papírból formára vágnak, hajtanak és ragasztanak. Borítékszerű csomagolást már az ókori babiloniak is alkalmaztak: agyagtábláikat kiégetés előtt egy különálló, vékony agyagréteggel burkolták be. A boríték mostani formája a 19. században alakult ki.

A borítékok méretét általában a tartalmuk nagysága és tömege határozza meg, ez alapján hétféle szabványméret van használatban. Lezárásuk háromféle módon történhet. Az elsőnél a záródó fülön egy szilikoncsíkkal fedett ragasztóréteg van, amiről csak el kell távolítanunk a csíkot. Az öntapadós záródású borítékok szájánál két, ragasztóval bevont fül található, ezeket egymásra hajtva történik a lezárás. Az enyvezett megoldásnál pedig a boríték szájánál a ragasztóval bevont, visszahajtott rész víz hatására válik zárhatóvá.

A „sima” borítékok mellett léteznek speciális kialakításúak is. Az ablakos borítékok elülső oldalán egy fóliával fedett ablak van, a levélen lévő címzés így kívülről is látható, nem kell a borítékot külön felcímkézni. A személyre szabott hivatalos leveleket, melyeken a név szerinti megszólítás mellett ott szerepel az illető postacíme is, ilyen borítékba érdemes tenni. A bélésnyomott borítékok belső fele nyomtatva van, így a tartalmukat átvilágítással sem lehet elolvasni, ami például szerződések, számlák vagy árajánlatok küldése esetén hasznos tulajdonság.

Jegyzettömbök

Az öntapadós jegyzettömb hasznos kiegészítő a mindennapokban: összeírhatjuk rá a bevásárlólistát, vagy az aznapi teendőinket, esetleg ráfirkanthatunk egy fontos telefonszámot, aztán kiragaszthatjuk a hűtőszekrényre, de használhatjuk egyéb célokra is. A jegyzetelés mellett az öntapadós lapocskák könyvjelzőnek is alkalmasak: könnyű megjelölni velük, hogy hol tartunk az olvasmányunkban, tanulás során pedig rájuk is írhatjuk, hogy mit tartalmaz a megjelölt rész, sőt a színkódokat is bevethetjük a rendszerezéshez.

Ha a heti teendőinket felírjuk a tömb egy-egy lapjára, a jegyzeteket sorba rendezzük, és felragasztjuk egy nagy kartonlapra vagy faliújságra, színes és kreatív naptárt kapunk. De készíthetünk belőle motivációs naptárt is, felírva a lapokra egy inspiráló idézetet vagy elérendő célt minden napra, vagy akár szabad szellemű dekorációt is alkothatunk a színes „pixelekből” az iroda üvegére vagy falára.

Nyomtatványok

Az irodai papíráruhoz tartoznak a nyomtatványok is. Ezek nyomdai úton sokszorosított papírlapok, amelyeken a különféle kérdésekre adandó válaszok számára üres rubrikák vannak kialakítva. Általában kézzel írt, nyomtatott betűkkel kell kitölteni őket, a megszerzett adatokat pedig hivatalos ügyintézés során használják fel, vagy kérvény beadására szolgálnak. Egy részük az internetről is letölthető, mások csak írószer és nyomtatványboltokban kaphatóak – például nálunk.

Etikettek

Az etikett egy öntapadós címke, melyre címzést, logót, vonalkódot, vagy bármi egyéb szöveget nyomtathatunk. A különböző termékek gyártójának nagy felelőssége van abban, hogy megfelelően tájékoztassa a fogyasztókat, de ha ez valamiért nem történik meg, akkor a forgalmazónak kell ellátnia az árucikkeket az előírásoknak megfelelő címkével. Fogyasztóvédelmi előírás az is, hogy a külföldről importált termékeken szerepelnie kell magyar nyelvű tájékoztatónak: erre a célra is jól használható az etikett.