Azért használunk cookie-kat, hogy eredményesebbé, gördülékenyebbé és kellemesebbé tegyük felhasználóink számára a webhely használatát. Az általunk használt cookie-kkal és a letiltásukkal kapcsolatos tudnivalókért kattintson ide.
Termékek

Ár

Ft
-
Ft

Elérhetőség

Márka

Tollak
Ceruzák és nyomósirónok
Markerek és szövegkiemelők
Táblamarkerek
Flipchart markerek
OHP markerek
Lakkmarkerek
Textilmarkerek
Üvegmarkerek
Permanent markerek
CD markerek
Szövegkiemelők

Textilmarkerek

(464 termék)
/ 20 oldal
/ 20 oldal

Textilmarker, azaz textilfilc – egyedi ruhadarabok készítéséhez

Textilmarker vagy más néven textilfilc segítségével egyedi mintákkal, díszítésekkel láthatjuk el ruhadarabjainkat könnyedén, vagy személyre szabott, kreatív ajándékot készíthetünk szeretteinknek.

Ha textilfestésre adjuk a fejünket, számos textilfesték közül válogathatunk, amelyek különböző díszítési technikákhoz alkalmasak.

A por alapú festékek a teljes anyag megfestésére valók, így elsősorban színátmenetes festéshez vagy batikoláshoz ajánljuk. Az ecsettel felvihető textilfestékek akár 30-40 féle színben is kaphatók, de a szép végeredmény elérése érdekében használatukhoz némi gyakorlat szükséges. Léteznek különleges, például sötétben világító, fémes árnyalatú, csillámporral kevert fajták, sőt puffasztható típusok is, amelyekkel a megrajzolt minták a kétszeresükre duzzadnak, habszerűen kiemelkednek.

De a legegyszerűbb, akár gyerekekkel is használható textilfesték kétségkívül a textilfilc. Külsőre a hagyományos filctollakhoz hasonlítanak, de speciális, kifejezetten textilanyagok festésére alkalmas tintával vannak megtöltve. Többféle vastagságú heggyel kaphatók, a vastag hegyűek színezésre, a vékonyabbak a körvonalak megrajzolására, kontúrozásra alkalmasak. Léteznek úgynevezett ikerhegyű típusok is, melyek egyik végükön vékonyak, másikon vastagok, ezekkel mindkét festési mód kivitelezhető.

A textilmarker használata

Mielőtt egyedi ruhadarab vagy ajándék készítésébe kezdenénk, érdemes néhány dolgot tisztázni a textil filccel kapcsolatosan.

A legelső lépés eldönteni, hogy milyen alapszínű anyagot szeretnénk díszíteni, hiszen világos és sötét textíliákhoz különböző filcek alkalmasak. A sötét (fekete, sötétkék, sötétszürke) anyagra használható marker ugyanis világos textilen jól alkalmazható, azonban a világos alapra tervezettek sötét anyagon nem látszanak. Érdemes tehát a bevásárlás során először az alapanyagot, és csak ezután a hozzá való filceket kiválasztani. Mindig célszerű jó minőségű termékeket a kosárba rakni – ennek legbiztosabb módja, ha ismert és elismert márkákhoz ragaszkodunk. Egy ICO marker például biztosan nem fog csalódást okozni.

Miután beszereztük a kellékeket, kezdhetjük a munkát. Sokan úgy kezdenek neki, mintha sima papíron dolgoznának filctollal, azonban a textilmarkerek és főleg a textil alapanyagok alapvetően másképp viselkednek. A textíliák felülete egyenetlen, ezért óvatosabban, pici, pontszerű jelöléssel érdemes felvázolnunk a tervezett mintát. Még szebb eredményt érhetünk el, ha a munka megkezdése előtt az alapot kissé megfeszítjük, mert így kevésbé fog gyűrődni, húzódni a filc hegye alatt. További előny, hogy a festék nem üt át a túloldalra. A kifeszítéshez vásárolhatunk speciális rámát, de egy nagyobb könyv vagy rajztábla ugyanolyan jó szolgálatot tesz.

Érdemes olyan mintát választani, amelyet kevés szín használatával is kidolgozhatunk. A textil filcek színválasztéka ugyanis nem vetekedhet a folyékony festékekével, és a színek csak korlátozottan keverhetők. Egyszerű vonalakból és színekből álló ábrák kidolgozására azonban tökéletesen megfelelnek.

Fixálás

A kész rajz fixálásához meg kell várnunk a festék száradását. Ezután vasaljuk pár percig a mintát, az anyagot kifordítva, hátoldalról. Semmiképp ne használjuk a vasaló gőzölő funkcióját, és kerüljük a túl forró hőmérsékletet. Az optimális hőfokot többnyire a textíliába varrt címkén találhatjuk meg. A vasalással rögzítjük a textilben a festékanyagot, ezután az anyag a többi ruhához hasonlóan mosható lesz, és nem kell félnünk a minta kopásától. A fixálás folyamata kissé eltérhet a különböző márkájú textil filcek esetében, de a használati utasítást a legtöbb írószer csomagolásán feltüntetik. Olyan filc is létezik már, mely fixálás nélkül is használható. Ez olyan anyagok esetében jelent előnyt, melyek nem vasalhatók. Ilyen például a fényes, rugalmas poliamid, mely elsősorban fürdőruhák és tornadresszek alapanyagaként ismert.

A textilfilc felhasználásának csak a fantáziánk szab határt. Dekorálhatunk vászontáskát, egyedi pólót vagy faliképet is készíthetünk vele, például gyermekünk kedvenc mesehősével. Hasznos eszköz lehet arra is, hogy óvodás gyermekünk csoportjelét minden ruhájának címkéjébe belerajzoljuk – puszta elővigyázatosságból, az esetleges cserék vagy elhagyások megelőzésére. Tinik pedig a tornacipőjüket dekorálhatják vele. Az Office Depot kínálatában mindenki megtalálja a munkához szükséges, kiváló minőségű alapanyagokat.